Uleiul de pește ar putea ajuta la scăderea frecvenței crizelor de epilepsie

©

Autor: Redacția ROmedic

Uleiul de pește ar putea ajuta la scăderea frecvenței crizelor de epilepsie
Administrarea unor doze mici de ulei de pește ar putea ajuta la reducerea frecvenței cu care apar crizele de epilepsie, atunci când tratamentul medicamentos nu mai functionează, sugerează un studiu publicat în Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

Cu toate acestea, mărirea dozelor de ulei de pește nu s-a dovedit a fi de ajutor, funcționând mai degrabă ca un tratament placebo.

Autorii studiului explică astfel corelația: acizii grași Omega-3 prezenți în uleiul de pește trec din fluxul sanguin la nivel celulelor inimii, unde ajută la stabilizarea ritmului cardiac și protejează împotriva atacurilor de cord.
Acest efect este relevant pentru bolnavii cu epilepsie, care au un risc semnificativ mai mare de a suferi un atac de cord decât persoanele sănătoase.

Mai mult, studiile experimentale arată că acizii Omega-3 au capacitatea de ajunge și la sistemul nevos central, unde reduc excitabilitea celulelor cerebrale, care declanșează crizele de epilepsie.

Studiul de față a inclus 24 de persoane care nu mai răspundeau la tratamentul obișnuit  și care au fost împărțite în 3 grupe de tratamenent, de câte 10 săptămâni, separate prin pauze de 6 săptămâni.

Prima grupă primea 3 capsule de ulei de pește zilnic și 3 capsule de ulei de porumb (placebo), a doua, 6 capsule de ulei de pește zilnic, iar a treia, 3 capsule de ulei de porumb de două ori pe zi.
Cei care beneficiaseră de doza redusă de ulei de pește, aveau în medie 12 crize de epilepsie pe lună, față de 17 (pentru cei care luaseră doze mari) și 18 (pentru grupa placebo).

Și mai bine, doi dintre subiecții care luaseră 3 capsule de ulei de pește zilnic nu au avut nicio criză de epilepsie timp de 10 săptămâni.

Beneficiile dozelor mici de ulei de pește asupra sănătății au fost asociate și cu o scădere a tensiunii arteriale.

Autorii cred că este nevoie de un studiu pe un eșantion mai mare pentru a confirma sau infirma aceste ipoteze, înainte să fie emise recomandări oficiale.

Sursa: British Medical Journal, citat de Medical Xpress

Data actualizare: 08-02-2020 | creare: 10-09-2014 | Vizite: 5710
Bibliografie
Fish oil may help curb seizure frequency in epilepsy, link: https://medicalxpress.com/news/2014-09-fish-oil-curb-seizure-frequency.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentele de ulei de pește în sarcină pot reduce riscul de alergii la copii
  • Un grup de celule din hipocamp asociate cu comoțiile și pierderile de memorie
  • O nouă terapie pentru managementul crizelor convulsive?
  •