Cum pot sa imi cresc capacitatea de concentrare si invatare ?

26-06-2018
helenm
Nu este medic/terapeut
helenm
buna seara.m-am decis la 29 de ani, sa mai fac inca o facultate cu profil tehnic, si m-am apucat usor usor sa ma uit pe materiile care se fac acolo. mentionez ca am avut o ultima perioada foarte incarcata din cauza problemelor pe care le-am avut in familie si in viata personala, nopti nedormite, multe cafele baute, veneam acasa si pur si simplu ascultam muzica si fumam nu aveam chef de nimic. am incercat usor usor si am renuntat la fumat, si la ascultat muzica in casti dupa ce veneam de la munca. multe cunostinte mi-au spus ca sa iau teste gen : sudoku, teste mensa, sa imi fac conturi pe site-uri gen lumosity, sa ma reapuc de sport caci ajuta foarte mult organismul. eu incerc sa ma uit pe anumite materii, dar mai mult de 1 ora, o ora si jumatate pe zi nu rezist. ce sfaturi mi-ati putea da in legatura cu problema asta ?
2 comentarii
0
27-06-2018, ora 09:26
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună dimineața!
V-ați decis din ce motive?
Dacă faceți ceva ce vă place, dacă aveți o motivație puternică, imposibil să nu reușiți să vă concentrați, pentru că vă va captiva astfel încât să nu vă mai gândiți să vă uitați la ceas.
Nu dați amănunte, dacă mai aveți studii care să aibă tangență cu profilul respectiv, pentru că și asta contează. Apoi una e să mergeți la cursuri să vi se explice un concept și să veniți acasă să-l aprofundați și una e să vă apucați să-nvățați singur ceva nou. Depinde și de structura de personalitate, de modul de gândire și percepție, etc. pentru că sunt persoane care atunci când au o problemă mai dificilă o consideră o oportunitate de a ști mai mult, de a evolua, pe când altele se blochează, au impresia că lucrul respectiv e dificil și apare o anumită rezistență care nu-i dă voie să meargă mai departe. Memoria, gândirea, concentrarea pot fi blocate și de inhibiție, și-atunci ți se diminuează încrederea că poți face acel lucru. Dacă tot aveți impresia că nu puteți depăși momentul, mergeți și discutați cu un psiholog să-nțelegeți ce anume vă determină să nu vă puteți concentra mai mult. Apoi e nevoie să nu puneți presiune pentru că în mod normal și după o oră de curs se face pauză, pentru că altfel concentrarea și atenția s-ar diminua.
0
02-07-2018, ora 10:55
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Iata perspectiva mea asupra situatiei. Ceea ce apare repede din textul dumneavoastra este "dezorganizare".
"invatat" si "dezorganizare" nu functioneaza impreuna.
Creierul are nevoie sa fie alimentat corespunzator, odihnit corespunzator si organizat corespunzator pentru a-si putea folosi resursele la intreaga capacitate.
Cu alte cuvinte exisa patru directii de abordare:
- sanatatea si forma maxima a creierului ca organ: hranit, odihnit si intretinut coerespunzator
- atentie-concentrare-memorie. Aceasta este functionarea corecta a creierului in procesul de invatare-memorare. Adica: 1)identificarea, delimitarea subiectului atentiei, oprirea pe o activitate clara, pe o informatie, apoi 2)mentinerea atentiei pe activitatea respectiva indeajuns de multa vreme pentru ca 3)informatia sa se poata "scrie" in memorie. Dupa aceea: reluare-repetare pentru ca informatia sa fie fixata
- organizarea si planificarea invatatului: timp de studiu-timp de odihna-timp de relaxare
- gasirea motivatiei corespunzatoare, dupa cum mentiona colega mea. Motivatia solida este cea care alimenteaza tot ce am scris mai sus; ea ofera energia necesara pentru ca procesul sa se desfasoare cat timp este nevoie pana la obtinerea recompensei.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul