Expunerea la soare a copilului mic - între ce ore și în ce condiții

©

Autor:

Expunerea la soare a copilului mic - între ce ore și în ce condiții

Expunerea la soare pentru perioade lungi de timp poate afecta sănătatea copilului, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Arsurile solare, insolația sau cataracta sunt câteva dintre condițiile medicale cu care copilul se poate confrunta, după expunerea prelungită la soare. Totodată, cercetările au arătat că expunerea la radiații ultraviolete poate afecta sistemul imunitar al copilului și poate crește semnificativ riscul ca acesta să dezvolte cancer de piele în viața de adult. Tocmai din acest motiv, este important ca părintele să știe între ce ore și în ce condiții este recomandată expunerea la soare a copilului mic. (1) (2) (3)
În timpul verii, în intervalul orar 10:00 - 16:00 este recomandată evitarea ieșirilor din casă cu copilul, deoarece soarele atinge potențialul său maxim. În anumite situații, în eventualitatea existenței unei atenționări meteo de vreme deosebit de caldă, intervalul de timp poate fi extins. Trebuie ținut cont de faptul că temperatura crescută nu este sinonim cu un indice UV crescut, însă este, de asemenea, un factor important ce trebuie luat în considerare de către părinte, deoarece poate determina apariția insolației la copil. Dacă ieșirea în aer liber nu poate fi amânată, este indicat să fie luate câteva măsuri de protecție și prevenire a arsurilor solare. Este esențial ca cel mic să evite să stea la soare și totodată să fie îmbrăcat adecvat. Cremele sau loțiunile de protecție solară pot minimaliza riscurile expunerii la soare, utilizarea acestora fiind recomandată inclusiv în timpul anotimpului rece. (1) (3)

Există anumite particularități ale pielii care pot influența nivelul de sensibilitate la soare. Copiii cu tenul deschis la culoare au o cantitate mai mică de melanină în celulele pielii, comparativ cu cei a căror piele este închisă la culoare, astfel că, pentru aceștia, radiațiile UV pot fi mult mai periculoase. De asemenea, există particularități care cresc riscul de a face cancer de piele. Copilul a cărui piele este acoperită de un număr mare de alunițe sau de pistrui are riscuri mai mari de a face cancer de piele. În cazul acestora, sarcina părintelui este aceea de a observa și de raporta medicului orice modificări de formă, dimensiune sau culoare observate la alunițele copilului. (3)

În ce condiții poate copilul să fie expus la soare?

Există o serie de reguli esențiale pentru protejarea copilului de eventualele daune produse de razele ultraviolete. În cazul sugarilor cu vârsta de până în șase luni, este recomandat să se evite în totalitatea expunerea la razele puternice ale soarelui, cu precădere în anotimpul cald. După vârsta de șase luni, pielea copilului este mai puțin sensibilă, iar mecanismele de apărare a pielii devin mai mature. Acesta este motivul pentru care, după vârsta de șase luni, copilul poate să fie scos la plimbări, inclusiv în sezonul cald, însă doar în intervalele de timp recomandate. În situația în care este necesară ieșirea în aer liber într-un interval de timp nerecomandat în sezonul cald, împreună cu copilul, sarcina părintelui este aceea de a-l ține pe cel mic exclusiv la umbră. Dacă nu există umbră, aceasta poate fi făcută cu ajutorul unei umbrele, a căruciorului sau a unui alt obiect. (2) (3)

Pentru a proteja copilul de razele soarelui, atunci când plănuiți să ieșiți la plimbare în anotimpul cald, este necesar să îl îmbrăcați corespunzător. Hainele trebuie să îi acopere brațele și picioarele și să fie concepute dintr-un material ușor. Este recomandată, de asemenea, purtarea unei pălării cu margini, care să protejeze capul și gâtul de soare. Expunerea prelungită la razele soarelui dăunează ochilor, motiv pentru care ochelarii de soare nu trebuie să lipsească, aceștia protejând ochii de daunele produse de soare. Este important ca ochelarii să fie conformi cu standardul EN 1836 și să ofere protecție UV cât mai aproape de 100%. (2) (3)

Dermatologii recomandă utilizarea cremelor sau loțiunilor solare cu factor de protecție ridicat (cu valoarea cuprinsă între 30 și 50), atunci când copilul urmează să iasă la soare, indiferent de anotimp. Asigurați-vă de faptul că loțiunea sau crema aleasă este una cu spectrul larg, care oferă protecție atât împotriva razelor UVA, cât și împotriva razelor UVB. Totodată, verificați data de expirare, deoarece, protecțiile solare, la fel ca multe alte produse, au o durată de valabilitate limitată. Crema se aplică pe pielea copilului cu aproximativ 20-30 de minute înainte ca acesta să iasă afară, doar pe pielea care nu este acoperită de haine, conform indicațiilor existente pe pachet. La fiecare două ore este necesară aplicarea unui nou strat de protecție solară. Această măsură este necesară și după înot sau după efectuarea unor exerciții fizice de o intensitate crescută. Dacă copilul transpiră exagerat, ar putea fi necesară utilizarea unei loțiuni de protecție solară impermeabilă. (1) (3)

Ce trebuie făcut dacă copilul dezvoltă o arsură solară?

După expunerea prelungită la soare, copilul poate să obțină o arsură solară. Senzația de căldură locală și durerea sunt principalele simptomele ale arsurilor solare. La câteva ore de la apariția unei arsuri, simptomele se pot înrăutății, fiind semnalate inclusiv frisoane. Pielea deteriorată de soare se va vindeca în aproximativ o săptămână, dacă sunt respectate regulile de igienă. Pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor puteți aplica comprese reci și umede pe pielea copilului sau îi puteți administra acestuia un medicament antiinflamator, precum ibuprofen sau acetaminofen. Gelulul de aloe vera pur, disponibil în farmacii, poate fi aplicat pe zonele arse de soare, pentru a ajuta la vindecarea mai rapidă. Nu este recomandară utilizarea produselor pe bază de petrol sau a celor care conțin benzocaină. În cazul în care arsurile devin severe, este necesară prezența cu copilul la medic. Până la tratarea arsurilor solare, expunerea la soare a copilului trebuie evitată, deoarece poate agrava arsurile. (6)

De unde obține copilul cantitatea de vitamina D necesară organismului?

Expunerea moderată la soare este totuși esențială pentru copil, deoarece razele soarelui oferă cantitatea de vitamina D necesară organismului. Cu toate acestea, petrecerea a doar cincisprezece minute la soare ar putea dăuna pielii. Copiilor cu vârsta de până la cinci ani este necesar să le fie administrate suplimente cu vitamina D, cu o singură excepție: Departamentul de Sănătate din Statele Unite nu recomandă administrarea de suplimente de vitamine bebelușilor cu vârsta de sub 6 luni care consumă zilnic mai mult de 500 ml dintr-o formulă de lapte praf pentru sugari. Deficiențele de vitamina D sunt frecvente în țările din emisfera nordică, în special iarna, din cauza nivelului scăzut de soare. (4) (5)


Data actualizare: 05-09-2019 | creare: 05-09-2019 | Vizite: 626
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: