Activitatea fizică scade riscul de evenimente cardiovasculare la adulții cu boală renală cronică

©

Autor:

Activitatea fizică scade riscul de evenimente cardiovasculare la adulții cu boală renală cronică
Studiul publicat recent în Jurnalul American de Boli de Rinichi (AJKD) asociază un nivel ridicat de activitate fizică cu scăderea evenimentelor aterosclerotice (infarct miocardic, accident vascular cerebral, boală arterială periferică, insuficiență cardiacă).
Oamenii de știință au analizat pe termen lung date de la 3.926 de pacienți cu boală cronică de rinichi (BRC), corelând analizele celor care practicau activitate fizică în mod regulat, prin comparație cu lipsa acesteia sau practicarea insuficientă.

Persoanele cu niveluri mai ridicate de activitate fizică au mai puține șanse de a suferi boli cardiovasculare. Mai mult, activitatea fizică a scăzut semnificativ riscul de insuficiență cardiacă la pacienții cu boala cronică de rinichi, fiind un raport invers proporțional. Activitatea fizică crescută duce la o incidență scăzută a insuficienței cardiace.

Analizele pacienților care au avut un nivel de activitate fizică recomandat de ghiduri (>150 minute/săptămână) au consolidat dovezile care susțin recomandările acestuia. Oamenii de știință susțin importanța consilierii privind activitatea fizică, realizarea unor protocoale și îngrijirea clinică atentă a pacienților cu boală cronică de rinichi, dat fiind riscul crescut al pacienților de a dezvolta boli cardiovasculare, sindrom metabolic, ori alte patologii.

sursa: News Medical

Data actualizare: 12-07-2022 | creare: 12-07-2022 | Vizite: 274
Bibliografie
Higher levels of physical activity associated with reduced risk of cardiovascular events in adults with CKD, link: https://www.news-medical.net/news/20220707/Higher-levels-of-physical-activity-associated-with-reduced-risk-of-cardiovascular-events-in-adults-with-CKD.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum