Extrofia vezicala

©

Autor:

Extrofia vezicala consta in absenta peretelui anterior al vezicii urinare si contactul direct al peretelui posteior al acesteia cu mediul extern. Este o afectiune foarte grava care apare de cele mai multe ori in asociere cu alte malformatii.
Bazinul osos nu este rigid datorita faptului ca ramurile oaselor pubiene sunt larg separate lucru valabil si pentru muschii drepti inserati pe acestea. In portiunea inferioara a peretelui abdominal se constituie astfel o hernie alcatuita din vezica extrofica de culoare rosie, sangeranda, acoperita de un detritus mucopurulent si un depozit mineral.
Epispadiasul este cvasiprezent. De la nivelul tegumentului de vecinatate care este in permanenta congestionat pornesc procese septice.
Infectiile aparatului renal superior sunt aproape intotdeauna asociate, complicatiile toxico-septice reprezentand de altfel principala cauza de deces a acestor pacienti.

Tratamentul chirurgical trebuie instituit precoce si consta in apropierea si solidarizarea pe linia mediana a celor doua oase pubiene, disectia marginilor placardului vezical si reconstructia vezicii si a cailor urinare inferioare folosind portiuni de intestin (enterocistoplastie) .

Data actualizare: 07-04-2010 | creare: 29-03-2009 | Vizite: 8312
Bibliografie
Urologie ,Anomalii congenitale ale vezicii urinare, pag 20-21-V. Gheorghiu, C. Costache, V. Radu; Edit. ,,Gr. T. Popa” Iasi, 2002
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum