Factorii de risc pentru sănătate

©

Autor:

Factorii de risc pentru sănătate

Sănătatea și starea de bine sunt influențate de numeroși factori. Ceea ce mâncăm, starea noastră fizică și psihică, consumul unor substanțe, predispoziția genetică – ne influențează starea prezentă sau viitoare de sănătate. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, mai mult de o treime dintre decesele la nivel global pot fi atribuite unui număr restrâns de factori de risc.

Un factor de risc este o caracteristică, boală sau comportament care crește predispoziția pentru apariția unor boli sau probleme. Predispoziția este de altfel un cumul al mai multor factori de risc și prevede riscul pentru o anumită boală.

Bolile complexe nu au o singură cauză, ci reprezintă interacțiunea dintre mai mulți factori de risc, fie genetici, de mediu, comportamentali etc. Sunt prezenți și individual, deși în practică nu sunt aproape niciodată singuri, ci asociați cu alte probleme sau factori de risc grupați. De obicei coexistă și interacționează cu alții.

În general, factorii de risc pot fi grupați în următoarele categorii:


Factori comportamentali 

Anumite obiceiuri negative contribuie semnificativ la dezvoltarea unor afecțiuni. Acestea pot avea un impact major asupra unor probleme de sănătate. Factorii comportamentali de obicei se referă la acțiuni pe care un individ le face voluntar. Pot fi eliminați sau reduși prin modificări și schimbări ale stilului de viață sau comportamentului.

Promovarea sănătății este procesul prin care se realizează campanii, evenimente etc. pentru conștientizarea de către publicul larg cu privire la creșterea controlului și îmbunătățirea sănătății. Se axează pe ceea ce ține de sănătatea fizică, mentală și socială, mai ales.

Factorii de risc comportamental vizează:

  • indicele de masă corporală;
  • greutatea;
  • nivelul de activitate fizică efectuată (sedentarismul);
  • obiceiurile alimentare: consumul de fructe și legume, consumul de cereale, carne, alimente procesate, lactate, respectarea celor trei mese ale zilei;
  • consumul de alcool;
  • fumatul (inclusiv fumatul pasiv);
  • prevalența infecțiilor cu transmitere sexuală;
  • investigații medicale și respectarea programelor naționale de vaccinare - monitorizarea tensiunii arteriale, a colesterolului, screening-uri pentru cancerul cervical, cancerul colorectal, cancerul mamar, cancerul de prostată etc.);
  • respectarea regulilor de igienă: spălarea mâinilor, regulile de igienă alimentară;
  • expunerea prelungită la soare fără protecție adecvată;
  • sănătatea dentară:
  • siguranța în trafic;
  • managementul stresului;
  • igiena somnului etc.


Factori fiziologici

Factorii fiziologici de risc pot servi ca predictor pentru dezvoltarea unor boli. Sunt factori de risc biologici (endogeni) ce pot fi controlați și în strânsă legătură cu factorii comportamentali. Din categoria acestora fac parte greutatea corporală excesivă, hipertensiunea, hipercolesterolemia, glicemia crescută, parametri biochimici, fiziologici etc. Pot fi influențați de o combinație de genetică, stil de viață etc.

Factori psihosociali

Factorii psihosociali includ relațiile și satisfacția de la locul de muncă, apartenența la o comunitate, calitatea relațiilor, stresul, suportul psihologic, relațiile cu cei din jur, managementul timpului etc.

Factori demografici

Sunt caracteristici socioeconomice ale populației exprimate statistic, ce includ vârsta, genul, nivelul de educație, nivelul de venit, statusul marital, ocupația, religia etc. 

Factori de mediu

Înglobează o varietate de factori, atât sociali, economici, culturali sau politici, cât și fizici, chimici sau biologici.
 
Printre aceștia se regăsesc poluarea aerului, lipsa igienei mediului și a apei, lipsa igienei personale, hazarde chimice sau naturale, accidentări, schimbări globale de climă, radiații, situații de urgență, compuși chimici disruptori endocrini etc.

Factori genetici

Copiii, părinții și bunicii prezintă similarităti în ceea ce privește unele probleme de sănătate. Dacă o anumită afecțiune se transmite în familie, pot exista factori înrădăcinați care cresc riscul. Acești factori sunt transmiși în familie prin intermediul genelor. Multe boli reflectă interacțiunea dintre genele individuale și factorii de mediu. 

O afecțiune are de obicei mai mulți factori de risc asociați, modificabili sau nemodificabili. Factorii de risc medical sunt atribute, caracteristici sau expuneri ce cresc predispoziția unei persoane de a dezvolta o boală sau o problemă de sănătate. Multe boli sunt cauzate de factori multipli de risc, iar unii factori de risc individuali pot interacționa în impactul lor cu alte riscuri.

Principalii factori de risc sunt: hipertensiunea, fumatul, glicemia crescută, sedentarismul și supraponderalitatea/obezitatea, responsabile pentru un număr ridicat de boli cronice, ca cele cardiovasculare sau cancerul.

Alți factori de risc sunt malnutriția, relațiile sexuale neprotejate, consumul de alcool, apa infectată, lipsa igienei, alimentația deficitară, lipsa alăptării, poluarea aerului, riscurile ocupaționale, deficitul de vitamine etc.

Cunoașterea factorilor de risc este importantă pentru dezvoltarea clară și eficientă de strategii pentru îmbunătățirea sănătății și reducerea incidenței bolilor la nivel global. Este importantă cunoașterea factorilor de risc la care este expusă o persoană, identificarea persoanelor cu risc ridicat pentru anumite boli și prevenirea sau reducerea acestor riscuri.



Data actualizare: 08-11-2017 | creare: 08-11-2017 | Vizite: 21988
Bibliografie
(1) Global health risks, Mortality and burden of disease attributable to selected major risks, link: https://www.who.int/healthinfo/global_burden_disease/GlobalHealthRisks_report_part2.pdf
(2) Risk factors in health and disease, link: https://www.eupati.eu/pharmacoepidemiology/risk-factors-health-disease/
(3) Risk factors and prevention, link: https://ebmh.bmj.com/content/3/3/70
(4) Reducing risks, Promoting Healthy Life, link: https://www.who.int/whr/2002/en/whr02_en.pdf?ua=1
(5) Statistics on behavioral risk factors, link: https://www.chp.gov.hk/en/behavioural/10/280.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Falimentul poate fi fatal după vârsta de 50 de ani
  • Cum influențează dieta, activitatea fizică și greutatea corporală riscul de cancer?
  • Bărbații de vârstă mijlocie au o probabilitate mai mare de deces în urma unei operații chirurgicale, comparativ cu femeile
  •