Cum influențează dieta, activitatea fizică și greutatea corporală riscul de cancer?

©

Autor:

Cum influențează dieta, activitatea fizică și greutatea corporală riscul de cancer?

Felul în care te alimentezi, gradul de activitate fizică pe care alegi să o desfășori sau nu, particularitățile statusului ponderal pot avea un impact semnificativ asupra riscului de apariție a cancerului.

Deși la nivel gloabl bolile cardiovasculare ischemice, accidentele cerebrovasculare și bolile pulmonare obstructive cronice sunt principalii „ucigași” în rândul afecțiunilor cronice netransmisibile, frica de a face cancer primează, mai ales odată cu înaintarea în vârstă, prin complexitatea bolii, multiplele necunoscute, complicațiile și tratamentele traumatizante.

Astfel, cancerul ne lasă vulnerabili în fața valului de dezinformare și pseudo-medicină care promit fie remedii-minune pentru prevenția cancerului, fie în vederea vindecării, în detrimentul recomandărilor bazate pe dovezi științifice.

Identificarea și clasificarea corectă a factorilor de risc, respectiv a celor protectivi este esențială pentru prevenția acestei maladii, deoarece ne ajută să ne concentrăm eforturile în direcția factorilor asupra cărora putem cu adevărat să intervenim, în favoarea stării noastre de sănătate. Astfel, s-au constituit 3 categorii de factori: concludenți, probabili și factori care beneficiază de date științifice limitate privind modificarea riscului de cancer.

Factori ce beneficiază de dovezi solide privind creșterea riscului de cancer:
  • Excesul de țesut adipos la vârsta adultă (cancer esofagian, pancreatic, hepatic, colorectal, mamar post-menopauză, endometrial, renal)
  • Înălțimea la vârsta adultă (cancerul colorectal, mamar pre- și post-menopauză, ovarian)
  • Băuturile alcoolice (cancer la nivelul cavității orale/faringelui/laringelui, esofagian, hepatic, colorectal, mamar post-menopauză)
  • Creșterea în greutatea la vârstă adultă (cancer de sân post-menopauză)
  • Aflatoxinele (cancer hepatic)
  • Prezența arsenicului în apa de băut (cancer pulmonar)
  • Dozele crescute de suplimente cu beta-caroten (cancer pulmonar)
  • Băuturile îndulcite cu zahăr care favorizează creșterea în greutate la copii/adulți
  • Utilizarea excesivă a dispozitivelor media cu ecran care favorizează mai ales creșterea în greutate la  vârsta copilăriei.

 


 

Factori cu rol probabil în creșterea riscului de cancer:
  • Băturile alcoolice (cancer gastric, cancer mamar pre-menopauză)
  • Prezența arsenicului în apa de băut (cancer de vezică urinară, de piele)
  • Excesul de țesut adipos la vârsta adultă (cancer la nivelul cavității orale/faringelui/laringelui, gastric, de vezică biliară, ovarian, de prostată)
  • Alimentele cu încărcătură glicemică mare (cancer endometrial)
  • Utilizarea excesivă a dispozitivelor media cu ecran care favorizează creșterea în greutate (adulți)
  • Ceaiul Mate (cancer esofagian)
  • Alimentele tip fast-food care favorizează creșterea în greutate
  • Greutatea mare la naștere (cancer mamar pre-menopauză)
  • Înălțimea la vârsta adultă (cancer de pancreas, endometrial, de prostată, renal, de piele)
  • Alimentele conservate prin sărare (cancer gastric)
  • Carnea roșie (cancer colorectal)
  • Dieta de tip vestic* care favorizează creșterea în greutate.

 
*Dieta de tip vestic sau dieta americană standard, abreviată sugestiv SAD (trist) este caracterizată printr-un consum excesiv de carne roșie și produse din carne procesată, un, alimente prăjite, produse lactate cu un conținut crescut de grăsimi, ouă, cereale rafinate, cartofi și băuturi îndulcite cu zahăr, în detrimentul legumelor, fructelor, nuciferelor, leguminoaselor, cerealelor integrale, a produselor din carne și lapte slabe, corespunzătoare unui tipar de alimentație sănătoasă.

 


 

Factori ce beneficiază de dovezi științifice limitate privind creșterea riscului de cancer:
  • Consumul redus de fructe (cancer gastric, colorectal)
  • Consumul de alimente non-amidonoase conservate (cancer nasofaringe)
  • Valorile scăzute ale vitaminei E circulante (cancer de prostată)
  • Valorile serice scăzute ale seleniului (cancer de prostată)
  • Băuturile alcoolice (cancer pulmonar, pancreatic, de piele)
  • Ceaiul Mate (cancer la nivelul cavității orale/faringelui/laringelui)
  • Comportamentele sedentare/sedentarimsul prelungit (favorizează creșterea în greutate și a compartimentului adipos, factor de risc pentru cancerul endometrial)
  • Băuturile și alimentele care conțin fructoză (cancerul de pancreas)
  • Carnea roșie (cancer nasofaringe, pulmonar, pancreatic)
  • Creșterea în greutate la vârsta adultă (cancerul de piele)
  • Excesul de țesut adipos la vârsta adultă (cancer de col uterin)
  • Carnea roșie și peștele preparat la foc deschis grill/grătar (cancer gastric)
  • Produsele din carne procesată (cancer nasofaringe, esofagian, pulmonar, gastric, pancreatic)
  • Alimentele cu un conținut bogat de acizi grași saturați (cancer pancreatic)
  • Produsele lactate în exces (cancerul de proastătă)
  • Consumul în exces de cereale rafinate care favorizează creșterea în greutate
  • Aportul insuficient de legume non-amidonoase (cancer colorectal)
  • Dieta cu un conținut crescut în calciu (cancer de prostată)
  • Alimentele bogate în surse de fier hem (cancer colorectal)
  • Prezența arsenicului în apa de băut (cancer renal)
  • Greutate mare la naștere (cancer de piele)

 


 

Factori puțin probabil să influențeze riscul de cancer:
  • Suplimentele de beta-caroten sau alimente bogate în beta-caroten (cancer de prostată)
  • Dozele crescute de suplimente cu beta-caroten (cancer de piele)

 


 

Factori ce beneficiază de dovezi științifice limitate privind scăderea riscului de cancer:
  • Produsele lactate (cancer mamar pre-menopauză)
  • Cafeaua (cancer la nivelul cavității orale/faringelui/laringelui)
  • Alimentele care conțin isoflavone (cancer pulmonar)
  • Alimentele bogate în retinol (cancer pulmonar)
  • Alimentele bogate în carotenoizi (cancer pulmonar, cancer mamar pre- și post-menopauză)
  • Legumele non-amidonoase și fructe (cancer de vezică urinară, contribuie la prevenția obezității)
  • Cerealele integrale (contribuie la prevenția excesului de greutate)
  • Adoptarea unui tipar de alimentație sănătoasă (cancer la nivelul cavității orale/faringelui/laringelui)
  • Vitamina D - surse alimentare, status optim, suplimente (cancer colorectal)
  • Citricele (cancer gastric, doar tumorile cardiei)
  • Consumul crescut de fructe (cancer esofagian, pulmonar)
  • Consumul crecut de legume non-amidonoase ( cancer la nivelul cavității orale/faringelui/laringelui, nasofaringe, esofagian, pulmonar, mamar pre- și post-menopauză)
  • Ceaiul verde (cancer vezică urinară)
  • Activitatea fizică (cancer esofagian, pulmonar, hepatic, de sân pre-menopauză)
  • Dieta bogată în calciu (cancer mamar pre- și post-menopauză)
  • Alimentele surse de beta-caroten (cancer pulmonar)
  • Alăptarea (cancer ovarian, previne creștere ponderală în exces)
  • Consumul de pește (cancer hepatic, colorectal)
  • Alimentele bogate în vitamina C (cancer pulmonar, colorectal)
  • Suplimentele de multivitamine (cancer colorectal)

 


 

Factori cu rol probabil în reducerea riscului de cancer:
  • Faptul de a fi alăptat (contribuie la prevenirea creșterii ponderale în exces)
  • Suplimentele de calciu (cancer colorectal)
  • Produsele lactate (cancer colorectal)
  • Consumul total de legume non-amidonoase și fructe (cancere aerodigestive)
  • Activitate fizică viguroasă (cancer mamar pre- și post-menopauză)
  • Alimente surse de fibre dietetice (cancer colorectal, constribuie la controlul ponderal)
  • Adoptarea unui tipar de alimentație mediteranean (contribuie la controlul ponderal)
  • Activitatea fizică (cancer post-menopauză, endometrial, contribuie la constrolul ponderal)
  • Consumul de cafea (cancer hepatic, de endometru)
  • Alăptarea (cancer pre- și post-menopauză)
  • Consumul de cereale integrale (cancer colorectal)
  • Excesul de țesut adipos între 18 și 30 de ani* (cancer mamar pre- și post-menopauză)

 

*În general, odată cu creșterea excesivă în greutate se observă și majorarea riscului de cancer mamar post-menopauză. Însă creșterea în greutate în perioada de adult tânăr a fost asociată în cadrul studiilor cu reducerea riscului de cancer mamar. În ciuda acestor rezultate se recomandă menținerea greutății în limite considerate sănătoase în toate stadiile evolutive ale vieții. Dovezile cu privire la efectele protective ale excesului de greutate pe durata vieții adulte sunt limitate, fie cantitativ, fie din cauza erorilor metodologice, prin urmare aceste dovezi nu sunt utilizate pentru a formula recomandări în ceea ce privește greutatea ideală pentru prevenția cancerului de sân.

 


 

Factori ce beneficiază de dovezi solide privind reducerea riscului de cancer:
  • Activitatea fizică (cancer colorectal)
  • Mersul pe jos (contribuie la controlul ponderal)



În ceea ce privește factorii ce beneficiază de dovezi solide privind cauzalitatea (sau rolul protectiv) este puțin probabil ca aceștia să se modifice odată cu trecerea timpului și stau la baza recomandărilor dietetice și de stil de viață pentru reducerea riscului de cancer. Asemenea și în cazul factorilor probabili, dovezile existente sunt satisfăcătoare astfel încât să genereze măsuri de prevenție, din precauție, urmând ca proba timpului să spună cuvântul final.

În cazul celei de a treia categorii de factori, dovezile nu sunt suficient de puternice pentru formularea unor recomandări ferme în prevenția cancerului. Datele științifice sunt ori insuficiente prin numărul mic de studii care au investigat asocierea, fie efectele generate de acești factori sunt incosistente, contradictorii, fie s-au constatat erori metodologice care pot modifica concluziile studiilor - de exemplu, când rezultatele nu sunt ajustate pentru a lua în calcul co-factori ce pot contribui de asemenea la creșterea sau reducerea riscul de cancer.

Top 10 recomandări pentru prevenirea cancerului

Sursa: World Cancer Research Fund


Data actualizare: 01-07-2019 | creare: 12-06-2018 | Vizite: 1742
Bibliografie
[1] Discover how diet, nutrition and physical activity affect cancer risk, link: https://wcrf.org/dietandcancer/interactive-cancer-risk-matrix#download_block

[2] Body fatness, weight gain and cancer, link: https://www.wcrf.org/dietandcancer/exposures/body-fatness
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Interviu cu Diana Artene, specialist nutriție oncologică: „Prevenția cancerului este la fel de plurifactorială precum boala, nu există remedii minune”
  • Un nou contribuitor la bolile cardiovasculare
  • Ce factori cresc sau scad riscul de cancer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum