Femeile care stau pe scaun 6 ore zilnic au un risc dublu de fibrom uterin

©

Autor:

Femeile care stau pe scaun 6 ore zilnic au un risc dublu de fibrom uterin
Cercetarea publicată în BMJ Open sugerează că peste 6 ore de activități sedentare zilnic pot dubla riscul fibroamelor uterine la femeile aflate în premenopauză. Riscul acestor tumori benigne, dar potențial mari și dureroase, crește odată cu timpul petrecut șezând sau stând întins.
Fibroamele uterine sunt cele mai comune tumori benigne la femeile în vârstă fertilă, cu o prevalență variabilă între 4,5% și 69%. Aceste creșteri pot fi asimptomatice sau pot cauza sângerări anormale, dureri pelviene și abdominale și infertilitate. Comportamentul sedentar este asociat cu tumori ce depind de hormonul feminin estrogen, la fel ca fibroamele uterine.

Cercetătorii au dorit să exploreze legătura dintre timpul extins de inactivitate și riscul de fibroame uterine. Ei au folosit cohorta Yunnan din China Multi-Ethnic Cohort Study, implicând 99.556 de participanți din cinci provincii. Eșantionul final a inclus 6.623 de femei cu vârste între 30 și 55 de ani, nepremenopauzale.

Informațiile de bază colectate de la participante au inclus istoricul menstrual/reproductiv, numărul de copii, vârsta la prima naștere, utilizarea contraceptivelor, timpul sedentar, activitatea fizică, dieta, înălțimea și greutatea. Comportamentul sedentar a fost clasificat ca fiind mai mic de 1,5 echivalente metabolice de activitate (MET) pe oră.

Participantele au fost împărțite în patru grupuri pe baza timpului sedentar: sub 2 ore/zi, 2–3,99 ore/zi, 4–5,99 ore/zi și 6 sau mai multe ore/zi. Aproximativ 61% dintre femei au avut un timp sedentar de 2–3,99 ore/zi. În total, 8,5% dintre femei au avut fibroame uterine, prevalența acestora crescând odată cu vârsta.

Analiza a arătat că cu cât timpul sedentar este mai mare, cu atât riscul de fibroame uterine pare să crească. După ajustarea pentru factori influenți, un timp sedentar de 6 ore sau mai mult pe zi a fost asociat cu un risc de două ori mai mare decât la femeile care petrec mai puțin de 2 ore în astfel de activități.

Deși timpul sedentar nu a fost asociat cu prevalența fibroamelor la femeile aflate în premenopauză, a fost asociat cu prevalența lor la femeile perimenopauză, unde riscul a fost de 5 ori mai mare pentru cele cu 6 ore sau mai multe de activități sedentare pe zi.

Cercetarea este observațională și nu poate stabili cauzalitate. Cercetătorii sugerează că comportamentul sedentar ar putea fi legat de obezitate, un factor de risc pentru fibroamele uterine. Atât comportamentul sedentar, cât și obezitatea, cresc nivelul estrogenului în organism. Alte explicații posibile includ legăturile între comportamentul sedentar și tulburările metabolice, inflamația cronică și deficitul de vitamina D.

Cercetătorii concluzionează că studiul arată o corelație pozitivă liniară între timpul sedentar și fibroamele uterine, sugerând că acesta ar putea fi un factor de risc independent.

sursa: News Medical

Data actualizare: 30-11-2023 | creare: 30-11-2023 | Vizite: 1049
Bibliografie
Women who sit for 6 hours a day twice as likely to develop uterine fibroids, link: https://www.news-medical.net/news/20231128/Women-who-sit-for-6-hours-a-day-twice-as-likely-to-develop-uterine-fibroids.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Uter fibromatos - explicații pe înțelesul tuturor
  • Substanțe chimice regăsite în produse comune de consum pot crește riscul de fibrom uterin
  • Un compus din ceaiul verde a avut rezultate promițătoare în tratarea fibroamelor uterine
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum