Durerea de uter (durerea uterină)

Durerea de uter (durerea uterină)
Durerea de uter este un simptom care poate afecta femeile de toate vârstele. Durerea de uter poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv infecții, probleme hormonale, afecțiuni ale tractului reproductiv sau chiar probleme emoționale.

Cauzele durerii de uter

Durerea de uter cea mai freceventă este cea asociată menstruației, numită durere menstruală sau dismenoree primară.
Simptomele durerii menstruale pot include:
-durere sau disconfort în pelvis, abdominal inferior sau lombar
-crampe sau dureri spasmodice
-Greață
-dureri de cap
-oboseală
-furnicături
Dismenoreea secundară reprezintă durerea uterină asociată ciclului menstrual, dar care, spre deosebire de cea primară, fiziologică, are o cauză ce accentuează simptomatologia de bază.

În continuare vom discuta despre durerea de uter secundară cea determinată de o afecțiune subiacentă - ce produce durere uterină înafara perioadei menstruale sau care agravează simptomele sindromului menstrual.

Unul dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de uter este endometrioza, o afecțiune în care țesutul care acoperă uterul (endometrul) crește în afara acestuia. Aceasta poate duce la dureri menstruale severe, dureri în timpul actului sexual și chiar infertilitate. Se estimează că endometrioza afectează aproximativ 10% dintre femeile în vârstă reproductivă.

O altă cauză comună a durerii de uter este miomul uterin, cu cele doua tipuri ale sale, fibromul și leiomiomul uterin. Mioamele uterine sunt tumori benigne care se dezvoltă în mușchiul uterului. Acestea pot cauza dureri abdominale, sângerări menstruale neregulate sau chiar infertilitate. Aproximativ 20-30% dintre femeile în vârstă reproductivă au fibroame uterine.

Infecțiile tractului reproductiv, cum ar fi cele cauzate de Clamidia sau Gonoreea, pot, de asemenea, cauza durere de uter. Acestea pot duce la dureri în timpul actului sexual sau sângerări după actul sexual.

Problemele hormonale, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice (SOP), pot contribui la durerea de uter. SOP este o afecțiune în care ovarele produc prea multe hormoni androgeni, ceea ce poate duce la dureri abdominale, sângerări menstruale neregulate sau chiar infertilitate. Se estimează că aproximativ 6-10% dintre femeile în vârstă reproductivă au SOP.

Chiar și problemele emoționale, cum ar fi stresul sau depresia, pot contribui la durerea de uter. Acestea pot crește sensibilitatea la durere și pot face durerea menstruală mai intensă.

Caracterele durerii uterine

Caracteristicile durerii de uter pot varia în funcție de cauza subiacentă. Unele semne comune ale durerii de uter includ:
- Durere în timpul menstruației: durerea menstruală este o în mod caracteristic de cauză uterină. Aceasta poate fi o durere surdă sau o sub formă de crampe.
- Durere uterină cronică sau persistentă: vorbim de cronicizare atunci când durerea este zilnică sau aproape zilnică și se are o vechime de peste 3-6 luni și poate indica o afectare uterină.
- Durere pelvină sau durere abdominală inferioară: acestea sunt localizările cele mai comune ale durerii de uter.

- Durere localizată sau difuză, cu sau fără iradiere
- Durere în timpul actului sexual: durerea în timpul actului sexual poate fi un simptom al endometriozei sau al unei infecții a tractului reproductiv.
- Sângerare menstruală neregulată: sângerările menstruale neregulate sau sângerări în afara perioadei menstruale pot fi un semn al unei afecțiuni a uterului.
- Durere în timpul urinării sau defecației: durerea în timpul urinării sau defecației poate fi un simptom al endometriozei sau al miomului uterin.

Durere uterină și infertilitate

Durerea de uter și infertilitatea pot fi legate prin diverse cauze sau pot fi simptome ale aceleiași afecțiuni subiacente: endometrioza, miomul uterin, disfuncția ovarului polichistic.

Durere uterină și febră

Una dintre cele mai comune cauze ale durerii de uter și febrei este o infecție a tractului reproductiv. Infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia sau gonoreea, pot cauza durere în timpul actului sexual și febră. Infecțiile cu transmitere non-sexuală, cum ar fi infectia cu streptococ, pot cauza febră și durere abdominală.
O altă cauză comună a durerii de uter și febrei este endometrita, o infecție a mucoasei uterine. Aceasta poate apărea după un avort sau o naștere și poate cauza febră, durere abdominală și durere în timpul actului sexual.
Un fibromul uterin infectat poate, de asemenea, cauza durere de uter, febră și sângerare vaginală.
Ovarului polichistic poate, de asemenea, cauza durere de uter și febră.

Tratamentul durerii uterine

Tratamentul pentru durerea de uter depinde de cauza subiacentă:
- Infecțiile tractului reproductiv pot fi tratate cu antibiotice,
- endometrioza poate fi tratată prin intervenție chirurgicală sau terapie hormonală, iar
- miomul uterin poate fi tratat prin intervenție chirurgicală sau terapie cu hormoni.

Tratamentul antialgic și antiinflamator pentru durerea uterină

Acest tip de tratament poate include medicamente precum ibuprofen, naproxen sau acetaminofen.
Tratamentul cu antialgice/antiinflamatorii ameliorează în general durerea uterină. Totuși un procent de 15% dintre femei au dureri uterine ce nu răspund sau răspund parțial la antialgice.

Terapia hormonală pentru durerea de uter


Terapia hormonală poate fi utilizată pentru a trata durerea de uter cauzată de anumite afecțiuni, cum ar fi endometrioza, miomul uterin sau sindromul ovarelor polichistice (SOP).

Endometrioza: Terapia hormonală poate fi utilizată pentru a încetini sau opri creșterea țesutului endometrial în afara uterului. Acest lucru poate reduce durerea menstruală și durerea în timpul actului sexual. Se pot folosi pilule contraceptive, injecții cu hormoni sau un dispozitiv intrauterin cu hormoni (DIU) pentru a controla simptomele.

Miomul uterin: Terapia hormonală poate fi utilizată pentru a reduce dimensiunea miomilor și pentru a reduce durerea. Pilule contraceptive sau terapia cu gonadotropină poate fi utilizată pentru a reduce dimensiunea miomilor.

SOP: Terapia hormonală poate fi utilizată pentru a controla simptomele precum durerile abdominale, sângerări menstruale neregulate sau infertilitatea. Pilule contraceptive sau terapia cu gonadotropină poate fi utilizată pentru a controla simptomele.

Terapia hormonală poate avea efecte secundare, cum ar fi creșterea în greutate, dureri de cap, schimbări ale dispoziției sau sângerări menstruale neregulate. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile și beneficiile terapiei hormonale înainte de a începe tratamentul.

Intervenția chirurgicală în durerea uterină

Intervenția chirurgicală poate fi o opțiune de tratament pentru durerea de uter cauzată de anumite afecțiuni, cum ar fi endometrioza, miomul uterin sau aderențele pelvine.

Endometrioza: Intervenția chirurgicală poate fi utilizată pentru a elimina țesutul endometrial care crește în afara uterului. Aceasta poate reduce durerea menstruală și durerea în timpul actului sexual. Chirurgia poate fi efectuată prin laparoscopie sau prin histerectomie (îndepărtarea uterului).

Miomul uterin: Intervenția chirurgicală poate fi utilizată pentru a elimina miomii. Miomii pot fi îndepărtați prin histerectomie sau prin miomectomie (îndepărtarea miomilor fără a îndepărta uterul).

Aderențele pelvine: Intervenția chirurgicală poate fi utilizată pentru a elimina aderențele pelvine. Aderențele pot fi îndepărtate prin laparoscopie sau prin laparotomie (o incizie mai mare în peretele abdominal).

Intervenția chirurgicală poate avea riscuri, cum ar fi sângerarea, infecția sau reacțiile la anestezie. De asemenea, există un risc de complicații postoperatorii, cum ar fi durerea sau disconfortul la locul intervenției sau chiar pierderea capacității de a avea copii.

Caută un semn/simptom de boală:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Endometrioza - 10 tratamente naturale eficiente
  • De ce apar fibroamele uterine?
  • Dispozitivul care ar putea fi eficient în eliminarea durerilor menstruale
  •