Fondurile suplimentare pentru farmaciile din Timis s-au epuizat

Data publicării: 16-10-2007

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Timis a suplimentat marti fondurile pentru retete gratuite si compensate cu 800.000 de lei, dar plafonul s-a epuizat dupa doua-trei ore in peste 90% din farmaciile aflate in relatie contractuala cu Casa, transmite corespondentul ROMPRES.
    Din primele zile ale lui octombrie, toate farmaciile din judet au epuizat banii pentru onorarea retetelor gratuite si compensate, desi, in aceasta luna, au beneficiat de cel mai mare plafon financiar din 2007. CJAS Timis a prevazut pentru luna octombrie 7,3 milioane de lei, suma care le-a fost distribuita celor peste 120 de farmacii din judet cu care se afla in relatii contractuale, dar si medicii au avut dreptul sa prescrie tratamentul anticipat pentru trei luni.
    Directorul CJAS Timis, Horia Cristian, a spus ca evidentele institutiei arata ca circa 92% dintre retetele prescrise de medici sunt decontate de institutie, ceea ce inseamna ca banii repartizati farmaciilor ar trebui sa ajunga pana spre finele celei de-a treia decade a lunii.
    Cu toate acestea, seful Casei sustine ca nu stie daca banii ajung, intr-adevar, la bolnavii care au nevoie cu adevarat de medicamente, mai ales ca, in urma unor controale, s-a constatat ca dozele de medicamente prescrise de medici pe retetele gratuite si compensate sunt mult prea mari, pana la dublare, in cazul unor afectiuni psihice.
    La randul lor, farmacistii spun ca banii nu ajung si sustin ca sunt prost gestionati, una dintre deficiente fiind prescrierea retetelor pe trei luni.
    Pe intai octombrie, peste jumatate din farmaciile timisorene au epuizat plafonul dupa primele trei-patru ore, deoarece au primit doar jumatate din cota care trebuia sa le fie repartizata, dar au fost nevoite sa elibereze doza de medicamente pe trei luni, potrivit prescriptiilor doctorilor.
    In primul trimestru al acestui an, CJAS Timis a repartizat lunar cate 6,9 milioane de lei farmaciilor, in trimestrul al doilea, cate sapte milioane de lei lunar, in trimestrul al treilea, cate 6,7 milioane de lei lunar, iar pentru ultima parte a anului, cate 7,3 milioane de lei lunar.
    Singura speranta a bolnavilor asigurati de a junge sa-si ia medicamentele ramane rectificarea bugetara.
Sursa: Rompres, 16-10-2007, Vizualizari 727
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.