adolescent diagnosticat cu exostozanta ombredanne la piciorul stang

16-12-2011
franco27
Nu este medic/terapeut
franco27
ptr d-ul doctor Marius Uscatu
buna seara! Fiul meu in varsta de 16 ani a fot diagnosticat cu exostozanta ombredanne la piciorul stang sub genunchi spre interior in urma unei radiografii.Problema lui este de vreo2-3 ani.Adica, atunci am observat in zona respectiva o crescatura care se simtea tare la pipait dar fara dureri sau alte simptome. Acum aproape 2 saptamani, in urma unei lovituri, am facut radiografia pentru ca il durea cand mergea si atunci s-a stabilit diagnosticul pentru acea crescatura.Medicul ortoped care a stabilit diagnosticul ne-a recomandat sa consultam si alt medic dar ne-a recomandat si operatia pe motiv ca este o tumora benigna care se poate maligniza daca e lovita si deranjata.Ne-a mai spus ca este ereditara si se datoreaza cresterii dar nici eu si nici tatal lui nu stim sa avem astfel de probleme.Mentionez ca a facut un asa zis sport parkour (sarituri de la inaltimi mici sau peste garduri) pe la varsta de 12-13 ani si a crescut in inaltime destul de mult in mai putin de un an (la 14ani avea deja 1, 75m iar acum e cam tot asa.Care ar putea fi cauzele acestei exostoze?Cum trebuie tratata?Si cand?Care sunt riscurile daca exista aceste riscuri?As vrea sa aflu si parerea d-voastra d-le doctor Marius Uscatu, va rog frumos si va multumesc.
19 comentarii
0
30-06-2012, ora 21:13
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Cel mai sigur este sa va adresati ortopedului pediatru, fiind vorba despre o specialitate total diferita de ortopedia adultului.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
01-07-2012, ora 09:11
karinasm2003
Nu este medic/terapeut
karinasm2003
Am o fetita de 9 ani dignosticata cu maladia ombredanne, am fost la la medici din tara si din Ungaria in acest sens, si mi s-a spus ca singurul tratament este interventia chirurgicala care oricum nu e recomandata cat timp copilul e in crestere deoarece sunt sanse foarte mari sa creasca la loc exostozele.Daca cineva are mai multe informatii despre maladia Ombredane va rog sa mi le comunicati si mie.
Multumesc !!!!!!
0
04-07-2012, ora 23:40
franco27
Nu este medic/terapeut
franco27
va multumesc!
0
08-08-2012, ora 10:31
Irina_cr
Nu este medic/terapeut
Irina_cr
Buna ziua.Am 18 ani si am fost diagnosticata cu maladia Ombredanne. Medicul mi-a spus ca ma numar printre cazurile fericite deoarece desi am exostaze numeroase in zona genunchilor, incheieturilor mainilor, femurului, toracala si cateva in zona pelviana, scheletul meu s-a dezvoltat proportional. Pana in prezent am suferit o operatie la genunchi, deoarece imi deranja articulatia si una la humerus unde exostaza avea dimensiuni considerabile, fiind total inestestetica.Sunt o persoana normala, studenta, si asa vor fi si copii dumneavoastra.Nu sunt medic, dar am trecut prin doua operatii si stiu cum e sa te refaci si stiu ca acestea lasa totusi cicatrice, din punctul meu de vedere, exostazele trebuie operate doar daca preseaza vasele de sange, nervii, unele organe sau daca sunt intradevar mai inestetice decat ar fi o cicatrice.
0
08-08-2012, ora 16:57
karinasm2003
Nu este medic/terapeut
karinasm2003
As dori sa vorbesc cu dumneavoastra (IRINA) despre Ombredane daca se poate ID meu de mess e-.As dori sa stiu un in ce oras v-ati operat si la ce medic ? Desemenea as dori sa stiu daca exostozele operate v-au crescut la loc ?
0
09-08-2012, ora 12:03
Irina_cr
Nu este medic/terapeut
Irina_cr
Exostazele nu au crescut la loc.Am fost operata acum sase luni la Iasi la spitalul de copii Sfanta Maria de catre domnul doctor Botez. Operatia a decurs bine, precizez am fost operata in aceeasi zi si la mana si la picior, intrucat ambele exostaze au fost pe partea dreapta. Am stat internata in spital patru zile, o zi inainte de operatie si trei dupa, in a treia zi am inceput sa merg.A fost putin dureros la inceput si a durat in jur de doua saptamani pana sa pot merge ca inainte.
0
10-08-2012, ora 08:31
karinasm2003
Nu este medic/terapeut
karinasm2003
As vrea sa intreb daca exostozele v-au durut, acesta fiind motivul pentru care v-ati operat ?
Exostozele de la genunchi v-au afectat mersul, in sensul sa mergeti in X ?
De unde aveti maladia ?
Persoanele purtatoare sunt bine ?
Au avut multe interventii chirurgicale ?
Cum v-ati simtit fata de altii avand aceasta problema ?
Sper ca intrebarile sa nu fie prea intime pentru dumnevoastra sincer imi doresc aceste informatii avand in vedere ca si fetita mea are Ombredanne. Multumesc.
0
10-08-2012, ora 16:32
Irina_cr
Nu este medic/terapeut
Irina_cr
Nu e nicio problema va inteleg interesul si sunteti total indreptatit in calitate de parinte sa puneti asemenea intrebari. Exostazele in sine nu au durut, mersul mi l-au afectat foarte putin vizibil in sensul in care piciorul drept era orientat usor spre exterior, lucrul pe care l-am observat si la persoane fara aceasta maladie, insa exostaza de la picior, a inceput sa preseze articulatia genunchiului ceea ce provoca durere. Cea de la humerus era nedureroasa fara niciun tip de discomfort fizic dar era foarte inestetica. Nu am fost afectata din punct de vedere psihologic, pana in momentul in care am vazut rezultatul radiografiilor si am realizat cat de anormala sunt. Nu am discutat cu nimeni si am incercat sa imi pastrez increderea in sine si sanatatea psihica intacta.Am trecut peste rezultat in ideea ca normalitatea e doar definitia a ceea ce exprima, insuseste majoritatea, iar o anormalitate poate fi privita ca o deosebire, o exceptie de la regula ce ne face speciali, m-am gandit la oameni care se nasc cu malformatii mult mai grave, fara maini, fara picioare, fara posibilitatea de a gandi rational, si la cat de fericita pot sa fiu ca pot sa am o viata absolut normala. Maladia o mostenesc de la tatal meu si o are si bunica.
0
10-08-2012, ora 16:44
Irina_cr
Nu este medic/terapeut
Irina_cr
Persoanele purtatoare sunt bine.Bunica are in jur de 65 de ani.Cazul ei a fost mult mai grav decat al meu intrucat la nastere s-a nascut cu picioarele "la spate ", a suferit o operatie in primul an si de atunci duce o viata absolut normala.
Poate o particularitate a acestei maladii este inaltimea oarecum redusa, bunica are 1, 50, tata 1, 70, Inaltimea mea e de 1, 53. Din informatiile pe care le-am mai gasit pe diferite site-uri pot sa va spun ca boala este ereditara, iar riscul unei persoane cu maladia Ombredanne de a naste un copil bolnav este de 50%.
0
10-08-2012, ora 22:23
karinasm2003
Nu este medic/terapeut
karinasm2003
Fetita mea a fost operata la incheietura mainii stangi la 7 ani, exostoza nu i-a mai crescut dar un os de la cot i-a iesit inafara cu vreo 3 cm, datorita faptului ca am operat-o prea tarziu la manuta si acest lucru i-a influentat cresterea acelui os la cot.Acum medicul din Ungaria unde este fetita in evidenta ni-a spus ca trebuie sa il taiem (nu e exostoza ) ca mana sa aibe aspect normal, dar fetita fiind in crestere ne-a spus sa mai asteptam pana cand aceea malformatie ososa sa fie si dureroasa. Daca cineva a mai avut asa ceva, sau a mai suferit taieri de oase din cauza maladiei ombredanne va rog sa imi descrie-ti ce a-ti facut in acest sens si sa imi comunicati numele medicului care v-a facut aceasta interventie. Multumesc.
0
07-01-2014, ora 15:43
elenacod
Nu este medic/terapeut
elenacod
Buna ziua!
Am o fetita de 4 ani diagnosticata cu ombredanne, as vrea sa stiu si experientele dvs cu mai multe detalii, in special Irina_cr, de la ce varsta sti despre aceasta problema si daca ai facut mai multe investigatii. Noi am fost la timisoara la dr BOIA (ortoped)
el ne-a pus diagnosticul, mergem periodic la control la dansul, dar nu ne-a indrumat sa facem radiografii sau alte investigatii.
In rest exostozele ( are la incheietura mainii si la genunchi) nu o deranjeaza si nu o dor, sare si se joaca in mod firesc. Are putin genunchii in X in acest sens poarta ghete ortopedice. Ni s-a spus deasemenea ca exostozele nu se malignizeaza( desi in unele articolo este precizat si acest lucru) si ca se opereaza doar la nevoie in caz de presiune pe nervi sau deranjare a articulatiilor si in special la varsta adulta.
Orice alta informatie mi-ar fi de un real folos, bineinteles ca si mama sunt ingrijorata si as vrea sa stiu cat mai multe. Facem totusi un tratament homeopat pt a incerca macar stoparea cresterii in dimeniuni a exostozelor. Cea de la genunchiul stang e cea mai mare.
Multumesc.
0
07-01-2014, ora 23:36
Dr. Andrei Ioan Bogdan
Ortopedie si traumatologie, Bucharest
Dr. Andrei Ioan Bogdan
Buna ziua.
Aceasta maladie nu poate fi stopata in evolutie prin medicatie naturista sau de orice alta natura. Este adevarat ca foarte rar degenereaza malign. Are indicatie de tratatment chirurgical daca exostozele crest mult in dimensiuni, sau indiferent de dimensiuni daca intereseaza strucuturi vasculo-nervoase.
Exista 2 variante:

-­exostoze solitare

-exostoze multiple

Sunt tumori benigne osteocartilaginoase, dezvoltate in zona metafizara a oaselor

Sinonime: osteocondrom, boala exostozanta, dar pentru formele multiple cel mai potrivit termen este exostoza osteocatilaginoasa-E.O.C.

E.O.C. este cea mai frecventa tumora benigna: 45% din tumorile osoase benigne. Apare mai frecvent la copii, fara sa predomine un sex, cresterea tumorala oprindu-se odata cu maturizarea scheletului.

Localizare.E.O.C. este situata in metafiza oaselor lungi.

E.O.C. solitara, in peste 50% din cazuri, se localizeaza in extremitatea inferioara a femurului, superioara a tibiei si a humerusului, dar uneori poate sa apara si pe vertebre, sacru, clavicula, oasele mici ale mainii si piciorului.

E.O.C. multipla are aceeasi localizare, volumul si numarul leziunilor fiind variabile.

50% din ele se transmit autozomal dominant (practic se transmit la copii).

exostoze ostegenice exostoze osteogenice exostoze osteogenice

Simptomatologie.

E.O.C.S. se descopera dupa 20 de ani, de cele mai multe ori intamplator pentru ca este asimptomatica.

E.O.C.M. se descopera in prima decada a vietii.De obicei apar si alte anomalii care atrag atentia:

-statura mica

-inegalitati intre membre

-incurbari ale oaselor antebratului cu jena la pronosupinatie

-coxa valga

-genu valgum esential tibial

-sinostoza tibioperoniera

Diagnostic.Examen radiologic:

E.O.C.S. apare ca o masa tumorala bine delimitata cu contur neregulat, bine delimitata. Fixarea de os se face printr-o baza de implantare (sesile) sau un pedicul, metafizara de obicei, ce se continua cu os spongios. Volumul tumorii este variabil. Tumora nu este separata de corticala osului-gazda.

E.OC.M. se depisteazaprintr-un examen radiologic complet.

exostoze osteogenice exostoze osteogenice exostoze osteogenice exostoze osteogenice exostoze osteogenice

exostoze osteogenice exostoze osteogenice exostoze osteogenice

Biopsia confirma suspiciunea.

Evolutie.

TRANSFORMAREA SARCOMATOASA ESTE DE 1% PENTRU E.O.C.S. SI 10-20% PENTRU MALADIA EXOSTOZANTA.

Recidivele sunt extrem de rare dupa exereza la formele pediculate si mai frecvente la cele sesile, datorita dificultatii de extirpare in totalitate.

Tratament.

Se vor opera doar exostozele rau tolerate(inestetice, cu jena la mobilitatea articulara, tulburari compresive). Se vor opera pe cat posibil la sfartsitul perioadei de crestere osoasa. Se va face ablatia tumorii cu baza de implantare pentru a preveni recidivele. Pentru E.O.C.M. interventiile chirurgicale urmaresc corectarea defectelor aparute la nivelul membrelor superioare sau inferioare.
Numai bine!

Dr. Andrei Ioan Bogdan
medic ortoped
0
08-01-2014, ora 08:11
elenacod
Nu este medic/terapeut
elenacod
multumesc mult pentru raspuns.
cel mai probabil voi consulta un alt medic ortoped, care o sa imi recomande si radiografia scheletului.
0
09-01-2015, ora 19:24
roman m
Nu este medic/terapeut
roman m
Buna seara;fiul meu a fost diagnosticat la varsta de 7 luni cu aceasta maladie, mostenita de la sotul meu.Acum are 4 ani si are cateva exostoze, dar cea mai mare este pe omoplatul stang, de circa5cm in diametru.Nu stiu ce ar trebui sa fac, daca e momentul sa intervenim chirurgical sau nu.Multumesc pentru atentie!
0
11-01-2015, ora 10:56
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Raspunsul a fost dat deja in postarea de mai sus: se intervine chirurgical cat mai aproape de sfarsitul perioadei de crestere.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
07-02-2015, ora 10:34
marat
Nu este medic/terapeut
marat
Buna ziua,
M-am nascut cu aceasta maladie (in cazul meu este ereditara). Am 5 operatii, numai ca la mine a debutat pe la varsta de 7 ani, prima operatie am avut-o la 9 ani (picior partea superioara), la 13 ani (doua operatii), 16 ani (fiind in spatele genunchiului, m-am operat putin cam tarziu si mi-a ramas piciorul mai mic cu 1 cm) si apoi la 21 de ani. Toate operatiile au fost facute atunci cand ma deranjau destul de tare. Intradevar daca te operezi cand esti mic si nu cand ajungi la maturitate, te operezi intr-un loc si iti creste in altul. De operat m-am operat la spitalul Marie Curie din Bucuresti (Budimex), vi-l recomand cu toata increderea pe Dr. Oncescu Ioan (cunoaste foarte bine boala) ma operat pe mine si pe fratii mei de nenumarate ori, recent l-a operat pe nepotul meu care are 5 ani (operatie foarte grea fiindca ii modificase piciorul si pe langa expostoza ii aparuse si un chist pe capul de femur).
0
29-07-2015, ora 12:09
Bobo27
Nu este medic/terapeut
Bobo27
Buna ziua...dintre cei care au dat comm despre aceasta boala si sunt deja mai inaintati in varsa... as dori sa stiu daca au o familie eventual copii si aceeasta boala sa mostenit la copi... eu am 27 de ani...am aceasta boala de mic sa zic asa dar pana acum nu am avut nici o intervenitie asupra lor...bn sunt destul de inestetice dar m am impacat cu ideia...sfatul medicului a fost...nu te deranjeaza (doare)nu le deranja...as vrea sa stiu care ar fi urmarile acestei boli, eventuale complicatii...multumesc anticipat celor care imi va raspunde
0
30-05-2016, ora 10:32
karinasm2003
Nu este medic/terapeut
karinasm2003
Noi am avut în familie această maladie Id meu karinasm2003@yahoo
0
07-10-2016, ora 12:10
razrad
Nu este medic/terapeut
razrad
Buna ziua va intreb, daca pentru maladia ombredanne este indicata fizioterapia?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Trăirile pozitive din adolescență pot influența sănătatea și starea de bine la maturitate
  •