Anxietate sau rau de miscare???? | Forumul Medical ROmedic

Anxietate sau rau de miscare????

14-04-2017
GeorgianaGeorgi
Nu este medic/terapeut
GeorgianaGeorgi
In august anul trecut am avut un episod de rau de masina manifestat prin greata si ameteli. Ametelile totusi le aveam si fara sa fiu in masina si in urma unui consult medical am aflat ca sufar de sinuzita frontala. Asadar am pus acel episod de rau de masina pe seama sinuzitei. Am facut tratament atunci si mi-a trecut. Uneori ametelile mai reapar si senzatia de presiune in frunte dar reiau tratamenul si imi trec. Cu toate acestea am ramas cu o frica de mersul cu masina desi imi placea enorm de mult sa calatoresc si niciodata nu am avut probleme nici macar in serpentine si nici cand eram mica.
Tot in august anul trecut am avut un atac de panica din cauza faptului ca imi era greata si am crezut ca o sa vomit. De atunci sunt obsedata de acest gand. Nu mai mananc foarte multe lucruri si mereu imi iau masuri de precautie sa nu iau vreun virus. Am slabir 10 kg in 2 luni.

Acum cand ma urc din masina incep sa am palpitatii, imi creste pulsul f tare, ma simt agitata si ma gandesc ca sigur imi va fi rau din nou. incep sa ma simt ametita si sa imi fie greata, uneori chiar si daca iau Emetostop. Tot anul trecut am facut o test care verifica daca am probleme de echilibru generate de ochi (cred ca asta testa...se numea testare vestibulara). Rezultatul a fost ca nu am nici probleme neurologice nici care tin de urechea Interna.
Continui sa ma simt ametita, simt ca si cum imi plutesc sau imi pierd echilibrul si cand merg pe strada si am observat ca senzatia s-a accentuat dupa ce astazi am mers cu masina si m-am stresat foarte tare ca o sa imi fie rau (cred ca eram aproape sa am un nou atac de panica). Doar daca ma gandesc la miscarea masinii sau la mine conducand masina mi se face rau. Aceeasi frica se aplica si la mersul cu avionul. Sunt foarte stresata in special in timpul decolarii ca o sa imi fie rau si parca mi se pune un ghem in stomac si mi se face rau. In microbuz si autocar nu m-am mai urcat de atunci desi obisnuiam sa calatoresc singura cu toate aceste mijloace de transport si nu aveam absolut nicio problema. Acum trebuie sa fie mereu cineva cu mine pentru ca imi e frica de faptul ca imi va fi rau.
Credeti ca acest rau de miscare e provocat de urechea interna sau este doar o stare anxioasa (sufar de anxietate destul de puternica de ceva timp si de emetofobie-frica de voma)?

Va rog mult sa imi dati un raspuns pentru ca sunt disperata ca de la o persoana care adora sa calatoreasca cu orice mijloc de transport fara probleme am ajuns sa imi fie frica si rau de masina condusa de parinti.

Va multumesc!
5 comentarii
0
14-04-2017, ora 09:44
dog4life
Nu este medic/terapeut
dog4life
Ai anxietate, atacul de panica si celelalte stari sunt sjmptome.ale.anxietatii, atacul de panica nu e anxietate.e.fix invers anxietatea e atac de panica ia ceva suplimente
0
14-04-2017, ora 12:26
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Buna ziua Georgiana,
din ce ne-ai descris aici, reiese ca vorbim despre tulburari anxioase. Pentru un diagnostic diferiential (adica clar: e aia pt ca nu e cealalta, etc), iti recomand sa apelezi la un psiholog clinician, sau psihoterapeut cu ambele competente: psihologie clinica si psihoterapie. Cel mai bine si-au dovedit eficienta in astfel de tulburari, psihoterapiile cognitiv-comportamentale. Un program psihoterapeutic te-ar ajuta sa intelegi de unde vin aceste trairi si ce poti face tu ca sa le gestionezi.
Suplimentele ajuta doar la pastrarea unui minim echilibru emotional, insa nu se trateaza mare lucru si simptomele revin. Problema nu ar fi ca pot reveni, ci ca tu, nu vei sti sa le gestionezi, neintelegandu-le cauza si ceea ce le face sa revina. Ori nicio pastila nu te poate ajuta sa afli asta.
0
23-04-2017, ora 18:20
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
Giorgiana, suferi de ceva mai mult decat o anxietate trecatoare, agprafobia plus scaderea rapida in greutate indica o depresie acuta ce nrcesita tratament dat de psihiatru !!
Pentru deplasarile cu masina e bun si un psihoterapeut doar ca sa-i versi in poala si sa nu murdaresti bancheta ! :)
0
25-04-2017, ora 23:21
clausa
Nu este medic/terapeut
clausa
Poate depresia sau anxietatea sa provoace vertij? Si mai ai ales vertij aparut la miscarile capului? La mine se da vina ba pe probleme ale urechilor, ba pe spondiloza(recunosc ca am dureri in zona cervicala/maini), ba pe anxietate/depresie.
0
28-04-2017, ora 14:04
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Ai dreptate Clausa, la Georgiana e mai degraba vorba atat de o afectare organica (o pb medicala), care initiaza un vertij ce poate actiona ca un factor declansator pentru gandurile anxioase..ce pot intretine mai apoi un cerc vicios.
Ca atare e utila o abordare concomitenta a ambelor probleme.

Dr Rares Ignat - psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea È™i stresul cronic pot creÈ™te riscul dezvoltării tulburărilor psihiatrice
  • DependenÈ›a față de tehnologiile mobile a fost asociată cu depresia È™i anxietatea
  • Anxietatea poate influenÈ›a negativ luarea deciziilor
  • AplicaÈ›ia pentru smartphone care ar putea reduce anxietatea È™i depresia
  • Riscul de anxietate la mame, asociat cu utilizarea intensă a dispozitivelor electronice
  • Tinerii È™i femeile sunt mai predispuÈ™i la anxietate
  •