atac de panica, sufocarea

10-01-2014
adriana123456789
Nu este medic/terapeut
adriana123456789
Buna ziua! Ma numesc Adriana si am 15 ani, de curand am avut un atac de panica (02.01.2014) deoarece am crezut ca m-am inecat cu ceva si aveam sentimentul de sufocare, a venit ambulanta si m-au calmat, am consultat medicul de la orl si mi s-a spus ca nu am nimic in gat doar o mica raceala.Problema este ca nu pot manca alimente tari de frica ca ma voi ineca.Ce sfaturi imi dati.Este posibil sa ma inec daca mananc calma si nu vorbesc/agit la masa?.pot manca doar mancaruri moi(iaurturi/supe etc)
Medicul de familie mi-a recomandat sa stau in casa cu supe si mi-au dat medicamente de intarire a sistemului imunitar(pentru ca mi-a slabit) Nu am mai avut atacuri de panica dupa, dar am ramas cu acea teama
Va rog sa ma ajutati.
12 comentarii
0
11-01-2014, ora 16:42
blajan_andrei
Nu este medic/terapeut
blajan_andrei
Inainte te-ai inecat cand ai mancat chestii mai tari ? Organismul e conceput sa ingurgiteze si astfel de chestii. Cel mai usor mod e sa incerci progresiv sa adaugi iar si alte genuri de mancare in meniu, pana iti vei da seama ca nu se intampla nimic. Nu te forta daca esti inca nesigura, desi logic e ca nu vei pati nimic! Incet si cu rabdare, pana te convingi ca totul e in mintea ta! Mult succes!
0
11-01-2014, ora 17:15
Terapeut Denis Chiurtu
Psihologie, Bucuresti
Terapeut Denis Chiurtu
Frumos sfat şi cel mai bun tratament. Înghiţirea alimentelor, astuparea traheii deschiderea şi inchiderea sfincterului stomacal se face in mod instinctiv si sunt reglate in mod inconstient. Noi nu putem interveni in reglarea funcţionării lor in mod conştient. A fost o întâmplare care a trecut. Slabe şanse să se mai repete. Poate tot aşa, accidental, o data pe an sau la 5 ani sau 10. În general traheea este sensibilă, poţi să tuşeşti la fun, la praf, dacă scapă o picătură de suc, o frimitură, orice. Sunt prea mici pentru a ne pune viaţa in pericol si expulzarea lor prin tuse este normală. Nu ai motiva să te ingrijorezi, da?
0
12-01-2014, ora 11:13
adriana123456789
Nu este medic/terapeut
adriana123456789
deci nu am cum sa ma inec sau sa ma sufoc cu mancarea? nu am patin niciodata asta(nu m-am inecat), dar atacul de panica m-a marcat putin deaorece am avut senzatia ca mi-a ramas ceva in gat si ca ma sufoc, am mers la orl si a zis ca nu am nimic. te poti ineca doar daca bagi multa mancare razi/te agiti/vorbesti la masa sau se poate intampla si asa din senin.mie nu imi este teama de acel inec cu o frimitura pentru ca stiu ca o tusesc, dar mie imi e teama de inecul grav urmat de sufocare.
0
12-01-2014, ora 11:51
Psiholog Ana Cristina Badita
Psihologie, Sibiu
Psiholog Ana Cristina Badita
Salut, Adriana!

Cat a durat frica pe care ai resimtit-o?

Si cat de mult din zi iti ocupa ingrijorarea ca s-ar mai putea intampla? Iti da peste cap activitatile zilnice, nu te poti concentra la nimic sau te mai gandesti din cand in cand, dar rar?
0
12-01-2014, ora 12:16
adriana123456789
Nu este medic/terapeut
adriana123456789
pai nu prea mult doar imi e frica ca ma voi ineca, atacul de panica a fost acum 11 zile, acum iau niste medicamente homeopate pentru frica si merg la psihiatru sper sa mearga si sa ma vindec intre timp
0
12-01-2014, ora 12:25
blajan_andrei
Nu este medic/terapeut
blajan_andrei
Daca simti ca nu poti nicicum sa scapi de gandurile acestea, desi e logic ca nu ai de ce sa te gandesti ca te vei ineca, poate ai putea face o vizita la un psiholog, care sa iti explice mai bine mecanismele atacurilor de panica si ce ar fi mai bine de facut. Insa, sunt convins ca poti sa iti dai seama si singura de faptul ca nu vei pati nimic...Ce medicamente iei, apropo?
0
12-01-2014, ora 13:32
adriana123456789
Nu este medic/terapeut
adriana123456789
nu am voie sa fac reclama, dar medicul psihiatru mi-a recomandat un medicament homeopatic poate iti dai seama el contine in nume "pc" si incepe cu s, se gaseste la orice farmacie.
0
12-01-2014, ora 13:51
blajan_andrei
Nu este medic/terapeut
blajan_andrei
Si simti vreo imbunatatire ? Nu vreau nici sa fac eu antireclama, dar ala e cam apa de ploaie oricum...Cum stai cu alimentatia azi?
0
12-01-2014, ora 14:12
adriana123456789
Nu este medic/terapeut
adriana123456789
sa stii ca ma calmeaza, psihiatra nu a vrut sa imi dea medicamentul ala cu doi de x pentru ca este mult prea puternic si nu are rost pentru ca are incredere in mine ca sunt destul de mare si imi voi reveni si cu ajutorul dansei.de mancat mananc iaurturi, piure, beu lapte sucuri cu fructe etc stiu ca nu am ce sa patesc daca mananc mancare solida, dar totusi parca tot am o frica mica, atacul de panica chiar m-a marcat destul de mult.am doar 15 ani am toata viata inainte vreau sa fiu iar normala si simt ca pot reusi.
mai aveti alte sfaturi pentru mine?
incerc pe cat posibil sa ma relaxez si chiar acum voi pleca sa ma plimb prin parc si voi reveni in cateva ore.
iti multumesc mult pentru sprijin si nu ma voi lasa pana nu ma voi face bine.
0
12-01-2014, ora 20:59
Psiholog Ana Cristina Badita
Psihologie, Sibiu
Psiholog Ana Cristina Badita
Daca atacurile nu sunt frecvente si daca nu te gandesti chiar toata ziua la ele, ai putea sa te documentezi singura despre cauzele lor si sa iti faci o "autoterapie". Uneori functioneaza.
Insa, in situatia in care se repeta (probabilitatea este), iar in viata te exista un stres cronic sau o schimbare care genereaza stres (pe plan scolar sau sentimental etc.), nu ezita sa contactezi un psihoterapeut. De multe ori la primele sedinte nu platesti nimic si iti poate face o recomandare de terapie.

Mult succes!

psih. Ana Badita
0
12-01-2014, ora 21:50
adriana123456789
Nu este medic/terapeut
adriana123456789
nu sunt frecvente, incerc sa uit cat pot si chiar imi doresc sa ma vindec
cum pot face autoterapie si in ce consta autoterapiea, puteti da mai multe delatii va rog?
stiu ca frica mea este irationala(frica de a inghiti) totusi sunt multe persoane care se lupta cu asta, eu sunt tanara si cred ca pot reusi cu putin ajutor
0
13-01-2014, ora 19:53
Psiholog Ana Cristina Badita
Psihologie, Sibiu
Psiholog Ana Cristina Badita
Adriana,

Cel mai bine functioneaza in atacurile de panica EXPUNEREA la situatiile care iti genereaza frica si/sau panica.
Iar asta ti-o poti face tu singura, de aceea am scris "autoterapie".
Expunerea poate fi gradata (mananci alimente cu o consistenta din ce in ce mai mare) sau brusca - mananci un aliment f dens, cum ar fi carnea. Ideea principala este urmatoarea: de frica nu se scapa decat facand lucrul de care ti-e teama.
Este la fel de valabil in fobii ca in panica sau in obsesii (expunerea la gandurile obsesive).

Acorda-ti cateva zile ca sa te obisnuiesti cu ideea si ia-o treptat daca frica este mare. In momentul in care faci un atac, incepe sa respiri in palmele facute caus/impreunate (daca hiperventilezi, adica respiri precipitat si inspiri prea mult oxigen). De obicei atacul se va sfarsi foarte curand. O alta varianta: distrage-te! De ex., numara lucrurile de aceeasi culoare din jurul tau, descrie un tablou sau macar iesi din incapere si vorbeste cu cineva.
Nu uita: PANICA este un complex de simptome fiziologice si psihice care NU INDICA PROBLEME DE SANATATE FIZICA. Esti ok, corpul tau e in regula, doar mintea ta exagereaza pericolul (de inec, in acest caz) si te face hipervigilenta, simptomele se accentueaza si atunci incepe atacul.

Gandeste-te: daca iesi din casa exista un risc sa faci un accident, insa nu faci si atac de panica. De ce?
Riscul, incertitudinea, impredictibilitatea caracterizeaza lumea in care traim. Ele nu trebuie negate, ci acceptate, asumate si..privite ca provovcari, nu ca obstacole (sigur ai mai auzit asta).
Succes si spune-mi daca ai reusit!

psih. Ana Badita
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscul de sufocare la bebeluș (asfixia)
  • Atacul de panică
  • Cum recunoști atacul de panică?
  • Senzație de sufocare - ce ar putea fi
  • Cauzele atacurilor de panică și cum ne putem calma
  •