ce trebuie sa facem pe plan oncologic prima data radioterapie sau chimioterapie?

70 comentarii 1 23 Înainte ›
0
26-05-2012, ora 17:45
mary koko
Nu este medic/terapeut
mary koko
medicul meu de familie este foarte grijuliu, ceea ce nu este rau deloc.El vede intodeauna clujul ca fiind singura rezolvare [asta in cazul meu ] ma ingrijoreaza acea pata de culoare rosie aparuta in partea din fata a sanului si daca merg la medicul de familie iarasi o sa dramatizeze cazul.o sa spuna;;ti-am spus eu sa mergi la cluj de ce nu ma asculti maine poate fii prea tarziu" astea sunt cuvintele ce le voi auzii.acum eu ce pot sa va spun este; ca nu ma simt bine deloc si tranzitul intestinal este modificat si pe ovarul stang am un chist cu structura fibro nodulara normala care uneori ma supara, test papa nicolau frotiu C2 flora gr2 medicul ginecolog nu mi-a spus ca ar fii cv rau.abdomen balonat si nu stiu ce sa mai cred.va multumesc din suflet pentru amabilitate.Astept un raspuns ce ar putea fi aceea pata pe san?
0
27-05-2012, ora 00:47
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ma tem ca forumul acesta si orice discutie pe internet nu poate tine locul unei consultatii medicale, desi eu insumi as vrea sa se poata. o "pata" poate fi enorm de multe lucruri. daca te intelegi cu medicul tau de familie, totusi, cred ca ar trebui sa urmezi indicatiile lui, chiar daca acestea prevad consultatii la alt medic specialist. pana una alta nu ai fost diagnosticata cu cancer, din fericire, si nu putem sa te ajutam prea mult pe aceasta sectiune... iti uram sa nu ai nevoie nici pe viitor, numai bine si noroc !
0
27-05-2012, ora 08:51
mary koko
Nu este medic/terapeut
mary koko
va multumesc frumos pentru raspuns, sanatate si multe realizari va doresc!
0
27-05-2012, ora 13:23
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
numai bine !
0
18-06-2012, ora 15:40
ac1985
Nu este medic/terapeut
ac1985
Buna ziua,

Pentru Dl Dr. Raul Duke:

Soacra mea in varsta de 54 de ani a fost diagnosticata cu neoplasm mamar drept cu determinari secundare limfoganglionare axiale ipsilaterale si osoase multiple. in urma biopsiei rezultatul este carcinom ductal invaziv G2 (Fc3, A2, M2) invazie vasculara prezenta, ER negativ, PGR negativ, CerbB2 negativ, Ki67 pozitiv 5-10%.
La scintigrafie s-a confirmat diagnosticul de determinari secundare osoase predominant oseolitice la nivelul majoritatii structurilor osoase toracice si coloanei lombare.
Fracturi in curs de consolidare arcuri laterale T9 si T11dreapta si arc lateral T6, T7 si T10 si posterior T8 si T9.
Fara prize de contrast patologice intracerebrale.
Multiple leziuni oseolitice la nivelul craniului.

Toate aceste analize au fost facut in oct 2011. S-a incercat chimioterapie+radioterapie insa organismul ei nu a suportat schema de citostatice data initial (a necesitat masa trombocitara), fiind nevoie ca aceasta sa fie schimbata cu ceva mai usor (imi pare rau ca nu am acum denumirea exacta a medicatiei).
Durerile de spate au fost permanente (intensitatea lor pot spune ca a oscilat) insa vreme de 5 luni analizele au iesit in limite normale, putand continua tratamentul...

Ulterior insa trombocitele au inceput sa scada si, chiar daca s-a incercat stimularea lor prin medicamente specifice, au fost in continua scadere.

A primit masa trombocitara din nou cu incercare de reincepere a citostaticelor, insa organismul nu a suportat tratamentul nici de data asta, in 2-3 zile ajungand iar la o valoare de aprox 50000 a trombocitelor.

Nici dupa o alta cura de masa trombocitara de 4 zile, valoarea lor nu a depasit 65000 (repet, fara a lua citostatice sau medicamente invazive in acest sens).

Medicul oncolog spune ca in mod cert maduva nu mai produce trombocite si din acest motiv nu pot fi mentinute la valori normale. Caz in care intreb, se poate face ceva in acest sens?

In plus, acuza dureri foarte mari de cap (durere localizata, descrie ca si cum s-ar fi lovit in locul respectiv) - de unde a aparut suspiciunea sa nu fie afectat creierul.
I s-a facut un CT (la urgente) care a iesit bine, conform doctorului de garda, insa dr oncolog are suspiciuni cu privire la corectitudinea lui (din simptomatologie).
Acum nu mai ia citostatice, doar vendal si i s-a facut zometa, durerile de cap persista, sunt insuportabile si are zile in care nu se poate trezi din somn (se trezeste pentru 5-10 secunde dupa care adoarme - sau nu stiu cum sa numesc aceasta stare - din nou). Desi nu mai ia citostatice vomita destul de des, fata si corpul ii sunt umflate, nu are pofta de mancare si are momente cand nu mai e perfect lucida. Cum va explicati aceasta stare?

Ni s-a recomandat inca un CT dupa care radiotarapie localizata pentru calota craniana (functie de rezultatul CT-ului), insa noi ne intrebam daca va putea face radioterapie in conditiile in care tombocitele sunt asa scazute?
Ce alte posibilitati am mai avea?

Imi cer scuze pentru lungimea post-ului meu si sper ca m-am facut inteleasa.

Multumesc din suflet pentru ajutor!
0
19-06-2012, ora 00:37
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ai scris foarte bine. ti-am raspuns pe celalalt thread.
0
26-07-2012, ora 02:08
mary koko
Nu este medic/terapeut
mary koko
domnule doctor, in urma cu 2 ani am simtit un nodul la sanul drpt, am fost trimisa la cluj pentru o analiza mai amanuntia, mi-sa spus ca e un chist, ba mai multe chiar, doamna doctor mi-a punctionat 2 chiste din sanul dr si unul din cel stang, in urma caruia a sosit un rezultat concluzionat cu SUSPECT si anume;chist mamar dr ora 7 celule epiteliale atipice suspecte, in placarde, numeroase histocite, material amorf, hematii ora2 celule epiteliale atipice suspecte, dispuse in grupuri micropapilare histocite hematii san stg celule epiteliale distrofice si celule apocrine am sunat sa aflu rezultatul doamna doctor a spus ;la dv-stra trebuie intervenit chirurgical, Am pornit hotarata spre acest lucru dar domnul doctor nu a fost de aceeas parere a spus nu e czul pentru niste chiste sa scot tot sanul?nu, desi ca a vazut aceste analize, Qk m-am bucurat, am scapat dar la un an mi-a iesit o adenopatie lateral cervical dreapta si nu mie prea bine am lasat timpul sa treaca in speranta ca va fi bine, insa lucrurile nu stau deloc asa, acum mana dreapta se umfla putin peste noapte sanul drept creste in volum ce-i drept in timp Am fost din nou la cj pentru a repeta analizele la sanul dr am facut si o mamografie si nu e nimic rau se vad doar mai multe chiste tipice doamna doctor mi-a prescris un medicament naturist femicur pentru durere de sani dar mie nu cred ca imi face prea bine deoarece acum ma doare ovarul stang foarte tare, OK intrebarea mea pt d-voasta este urmatoarea;cedeti ca poate fi vorba de metastaza la gat ?acele celule atipice sa plece cumva si la plamani?si dc se intampla toate numai pe partea dreapta? simt un ganglion si sub brat si sunt f f stresata va multumesc din suflet astept raspunsul d-voastra
0
26-07-2012, ora 22:38
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
daca exista un ganglion crescut, de mai mult timp, poate fi biopsiat pentru transarea diagnosticului. alte speculatii nu prea isi au rostul, mai ales pe internet... medicii tai ce ti-au spus ?
0
26-07-2012, ora 22:49
mary koko
Nu este medic/terapeut
mary koko
dupa cum am mai spus unul a spus ca trebuie intrvenit chirurgical iar chirurgul ca nu, pentru ca e hormonal cert este ca de atunci nu ma simt prea bine, mi se umfla mana dr sanul creste usor la gat o adenopatie credeti ca e vb de metastaza?
0
26-07-2012, ora 22:58
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
este o posibilitate. totusi in absenta mai multor date nu pot sa am eu si nimeni o parere mai completa. o interventie chirurgicala complexa, intr-adevar, nu se indica per primam, dar daca exista un ganglion suspect si accesibil, respectivul poate fi biopsiat sau scos fara prea mare bataie de cap si studiat la laboratorl de anatomie patologica. acest lucru va da foarte multe informatii si va ajuta punerea unui diagnostic. despre asta ati vorbit cu cineva ?
0
26-07-2012, ora 23:20
mary koko
Nu este medic/terapeut
mary koko
acum 5 zile am repetat analiza de acum 2 ani adica mi sa-u punctionat doua chiste din sanul drept si unul din cel stang urmeaza sa aflu rezultatul peste 5 zile nu simt ganglioni duri e ceva care se mareste in voum acele celule atipice cred ca ridica problema, nu stiu ce sa spun dar eu stiam ca cancerul are celule neoplazice ceea ce la mine nu au iesit la analize ramane sa vedem acum ce rezultat o sa vina, La gat am facut o ecografie si imi spune asa;adenopatii cugangioni de pana la 2 cm intens vascularizati aspect inflamator acut, tiroida inomogena cu hipervascularizatie ce inseamna toate astea?
0
29-08-2012, ora 20:13
mary koko
Nu este medic/terapeut
mary koko
imi raspundeti la aceasta intrebare va rog mult, mult de tot
0
29-08-2012, ora 22:52
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
toate acestea nu au o semnificatie oncologica. nu cred ca se impune nicio conduita alta decat supraveghere. ma tem ca nu am niciun alt sfat sa iti dau intrucat, din fericire, nu ai primit diagnosticul de cancer.
0
30-08-2012, ora 18:09
mary koko
Nu este medic/terapeut
mary koko
ok va multumesc foarte mult
0
30-08-2012, ora 21:42
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cu placere !
0
05-10-2012, ora 16:41
ugur
Nu este medic/terapeut
ugur
domnule doctor am si eu o rugaminte la dumneavoastra !!!
vreau si eu interpretarea la un CT al soacrei mele operata in martie de cancer la san stadiul 2
la momentul actual in secventele utilizate se vizualizeaza;
-fara sindrom de condesare pulmonara, fara noduli pulmonari suspecti in favoarea unor determinari secundare;
-fara revarsat pleuro-pericardic
-adenopatii mediastinale superioare de 9mm
-loja timica prezenta cu tesut infiltrat lipomatos
-la nivelul glandei mamare stanga tesut cutanat, cu aspect ingrosat respectiv 7mm, cu zona cu tractiunea mamelara heterogena de 2, 2/2, 3
-uter cu diametru crescut omogen de 10, 7/7, 6, medio-lateral stanga
-fara prize de contrast patologice in favoarea unor determinari secundare abdomino-pelviene
-fara fluid, fara adenomegalii
concluzii;
-masa nodulara cu retractia mamelara stanga si ingrosare cutanata la nivelul tesutului mamar stang
-fara semne in favoarea unor determinari secundare pulmonare, hepatice, splenice, pancreatice, renale
-loja timica prezenta, infiltratie lipomatosa
-uter cu diametru crescut, omogen
0
05-10-2012, ora 18:41
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
are o TUMORA in sanul stang cu aspect mai mult decat suspect. trebuie sa aiba si o biopsie din aceasta tumora. altfel te-as ruga sa revii cu mai multe detalii, in ordine cronologica, despre caz, ca de exemplu ce zicea biopsia initiala, apoi ce tratamente a facut, inclusiv operatia, si apoi ce zice examenul de la biopsie de DUPA operatie.
0
05-10-2012, ora 19:13
ugur
Nu este medic/terapeut
ugur
domnule doctor soacra mea sa operat in martie si a facut operatie conservatoare a avut un stadiu II si a facut dupa 4 sedinte de chimioterapie urmata apoi de 25 de sedinte de cobaltoterapie !!!! inainte de acest CT am facut si o sonoelastografie care arata multipli noduli dar par a fi de natura benigna!!!precizez ca sanul stang este cel operat si acuma pare a avea limfa in el pentru ca sa declansat limfedenul la bratul stang si cred ca este si lichid limfatic in san!!!
stadiu dupa biopsie adica operatie a fost T2N0Mx!
ati reusit sa ma speriati din nou in conditiile in care parea ca totul sa fie ok!!! cel putin asa a zis doctora de la ct!!!!!
0
05-10-2012, ora 22:15
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
citez:
"-la nivelul glandei mamare stanga tesut cutanat, cu aspect ingrosat respectiv 7mm, cu zona cu tractiunea mamelara heterogena de 2, 2/2, 3
-masa nodulara cu retractia mamelara stanga si ingrosare cutanata la nivelul tesutului mamar stang "

ca atare te asigur ca scopul si intentia mea nu e sa sperii pe nimeni, doar mi-ai cerut sa interpretez un rezultat scris de tine. aceasta e interpretarea care depinde foarte mult de context. pe acest ultim CT se vede deci o formatiune tumorala care, e drept, poate fi si altceva, dar poate fi si o RECIDIVA LOCALA a cancerului de san care a fost operat deja. de asta te-am intrebat de interpretarea buletinului histopatologic de dupa operatie, si nu doar de diagnosticul de acolo, ci in DETALIU, pentru ca sa vad daca exista factori de risc care ar putea prezice o recidiva. faptul ca a facut o operatie conservatoare in romania e deja un factor de risc, dupa parerea mea, fie el si minor.

daca s-a umflat bratul, asta intr-adevar poate sa fie si ca urmare a iradierii, dar poate foarte bine sa fie si manifestarea recidivei. limfedemul NU da "tractiunea mamelonara". ca atare nu conteaza ce crezi tu, eu sau "doctora" de la CT, ci conteaza doar decizia oncologului vostru in perspectiva eliminarii posibilitatii unei recidive. asta nu se poate face decat cel mai degraba in 2 moduri: primul, cel mai rapid, se face o BIOPSIE din formatiunea care se vede acolo, fie, al doilea, lucrurile de acolo se lasa asa, sub stricta supraveghere, spre a se lua o decizie daca se observa progresia simptomelor.

ca atare: ati vorbit cu oncologul despre asta, sau cand urmeaza sa vorbiti ?
0
08-10-2012, ora 10:42
ugur
Nu este medic/terapeut
ugur
buna ziua domnule doctor!!!! azi urmeaza sa vb cu oncologul sa vedem ce decide dansul mai departe!!! oricum dupa operatie noi am facut 4 sedinte de chimio si dupa cele 4 sedinte a urmat cobaltoterapie 25 de sedinte!!! acuma luna lui septembrei am luat pauza o luna recuperare dupa raze ca sa urmeze inca 2 sedinte de chimio pentru ca planul este de 6 sedinte!!! uimitor pt mine este ca inainte cu o luna de CT am efectuat o sonoelastografie pe ambi sani in care nu sa vazut nimic suspect in afara de cativa noduli care nu prezinta potential malign!!!
Acuma sper sa reusesc sa vb cu medicul oncolog si sa vedem ce decide dansul pentru mai departe!!!!
precizez ca limfedemul sa declansat la o luna dupa operatie si nicidecum de la raze!!! mami meu nu prea a stat linistita de de aceia cred pt ca are 16 ganglioni scosi si a facut efort cu mana si nici nu prea a respectat programul de gimnastica!!!
sper si ma rog in continuare ca totul sa fie bine in continuare!
va multumesc pentru raspunsurile promte si la obiect!!!! o zi buna va doresc.
0
08-10-2012, ora 14:47
ugur
Nu este medic/terapeut
ugur
domnule doctor am reusit sa iau legatura cu medicul oncolog care a decis sa facem in continuare cele 2 sedinte de citostatic si sa tinem sub urmarire acel nodul care dupa parerea dansului poate fi si o recidiva dar si o reactie la cobaltoterapie pentru ca sa format intr-un timp relativ scurt 1luna de zile!!!
o sa mai tinem legatura cu dumnevoastra in continuare si sa va anunt ce mai apre pe parcursul lunilor urmatoare!!!
va multumesc inca o data!!
0
10-10-2012, ora 23:00
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
numai bine !
0
27-12-2012, ora 21:20
ugur
Nu este medic/terapeut
ugur
domnule raul in prag de sarbatori doresc sa va adresez traditionalul LA MULTI ANI pt anul care vine, multa sanatate si fericire maxima!!!
va multumim pentru bunatatea si intelegerea de care dati dovada!!!!! pt noi cei care avem nevoie de un sfat de la dumnevoastra!!!!
va urmaresc cu maxim de interes toate postarile si nici nu aveti idee cat de mult va apreciez!!!!!
pe acesta cale tin inca o data sa va multumesc pentru intelegerea si promtitudinea de care dati dovada!!!!!
sunt sigura ca sunteti un medic exceptional!!!!!
sper ca si in 2013 sa fiti alaturi de noi cei care avem nevoie de sfaturile dumnevoastra!!!!!
VA MULTUMIM DOMNULE DOCTOR RAULDUKE
0
27-12-2012, ora 21:54
georgeta1959
Nu este medic/terapeut
georgeta1959
La multi ani tuturor celor care intra pe acesta sectiune a site-ului!

Sanatate !Sanatate si numai lucruri bune si frumoase tuturor in anul 2013!
""""""""'
La multi ani dl. dr. RaulDuke si multumiri pentru rabdarea, intelegerea si calitatea de, , OM" si medic de care dati dovada in fiecare zi!
0
03-01-2013, ora 23:41
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
La multi ani si numai bine la toata lumea ! multumesc de asemenea pentru urari !
0
29-01-2013, ora 10:13
ugur
Nu este medic/terapeut
ugur
buna ziua domnule doctor RaulDuke am si eu intrebare pentru dumnevoastra foarte importanta pentru mine!!!! soacra mea a terminat tratamentul citostatic a facut si radioterapie iar acuma trebuie sa continuam cu herceptin deoarece imunohitochimia arata ca este 3+ !!!! intrebarea mea este daca stiti ceva de hercetin intramuscular??? deoarece soacra mea a intrat intr-un studiu pentru herceptin intramuscular!!!!!! ce stiti despre acest medicament si daca este folosit la scara larga in alte tari????? va multumesc si multa sanatate!!!!!!
0
29-01-2013, ora 21:00
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu este folosit la scara larga; americanii l-au inventat de curand si il folosesc de anul trecut; se afla inca in studii, dar produsul evident ca este acelasi cu perfuzia care se face IV. nu cred ca este vorba de intramuscular, din cate stiu eu (posibil sa ma insel), ci mai degraba subcutan. posibil totusi ca intre timp sa fi aparut si asa ceva... ei bine, este acelasi produs, cu aceleasi indicatii iar studiile arata ca si cu aceeasi eficienta, deci cu avantajul unei folosiri mult mai usoare. este, desigur, un pas inainte in oncologie, dupa parerea mea.
0
01-02-2013, ora 18:04
ugur
Nu este medic/terapeut
ugur
va multumesc pentru raspunsul promt al dumnevoastra !!!! o mica rectificare totusi aveti dreptate este subcutanat si se face in picior !!!! asa cred ca si ca este acelas medicament cu aceleasi efecte doar ca este un pas mare in oncologie!!!!
sper din tot sufletul sa se foloseasca pe scara larga cat mai curand!!!!!
inca o data va multumesc pt promtitudinea de care dati dovada!!!!
0
01-02-2013, ora 18:57
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cu placere !
0
14-05-2013, ora 22:56
ugur
Nu este medic/terapeut
ugur
domnule doctor raulduke am facut recent un ct si as dori si parerea dumnevoastra:
ct torace -fara imagini de determinari secundare pulmonare, fara revarsat lichidian pleuro-pericardic, fara adenopati mediastinale, la nivelul lojei timice -masa tisulara iodofila, cu diametru de 2, 7/1, 3cm(in observatie pt timus restant sau determinari secundare timica)
ct abdomen+ pelvis
-ficat cu diametru a-p ls=8cm, lob caudat =2, 8cm, ld=14, 4cm fara imagini de procese localizate, colecist fara calculi rx opaci, pancreas fara modificari, splina cu diametru de 12, 5/4cm, omogena, glande suprarenale cu aspect normal, rinichi cu secretie si eliminare prezente birateral, VU fara modificari, uter cu diametru de 8, 6/7 cm, prezinta in regiunea fundica, posterior, imagine nodulara tisulara hipocaptanta, neregulata conturat, cu diametru de 3/3, 5 cm(se recomanda examen bioptic), fara lichid peritoneal, fara adenopatii, fara imagini de determinari secundare osoase la nivelul segmentelor examinate.
Precizez ca stiam de cativa ani ca are fibrom si chist ovarian in observatie!!!poate ma lamuriti ce inseamna acea asa tisulara iodofila la nivelul lojei timice si daca acea masa nodulara de la uter este acel fibron sau acel chsit pe care il are de catva ani buni!!!

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
70 comentarii 1 23 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: