Colesterol si trigliceride marite

28-01-2024
Yokko
Nu este medic/terapeut
Yokko
Buna ziua, am 58 de ani si am colesterolul 212 si trigliceridele 638, iau concor de 2, 5, 1 capsule pe zi.. poate fi influentat rezultatul analizei de acest fapt? Nu sunt supraponderal, fac sport, la 43 de ani am avut o operatie de bypass! Ce trebuie sa fac in continuare? Exista alte analize care sa determine cauza..sau alte analize mai amanuntite din care sa reiasa ce ravagii au facut aceste trigliceride?
Va multumesc!
3 comentarii
0
29-01-2024, ora 10:02
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Valorile ridicate ale colesterolului și trigliceridelor pot fi influențate de mai mulți factori, inclusiv de medicamente, stilul de viață, dieta, precum și de predispozițiile genetice. Medicamentul pe care îl menționați, Concort (un beta-blocant), nu este cunoscut în mod specific pentru a influența nivelurile de colesterol sau trigliceride, dar gestionarea tensiunii arteriale și sănătatea cardiovasculară sunt esențiale, mai ales după o intervenție chirurgicală majoră, cum ar fi bypass-ul coronarian.

Pași de urmărit:

Consult medical: Este important să discuți cu medicul tău despre rezultatele analizelor. Medicul te poate sfătui dacă valorile colesterolului și trigliceridelor sunt afectate de medicamentele actuale sau de alți factori.

Evaluare aprofundată: Medicul tău poate recomanda analize suplimentare pentru a evalua în mod amănunțit starea sănătății tale cardiovasculare și a identifica cauzele potențiale ale nivelurilor ridicate de colesterol și trigliceride. Acestea pot include:
Lipidograma completă: pentru a verifica nivelurile diferitelor tipuri de colesterol (LDL, HDL, VLDL) și trigliceride.
Teste de funcție hepatică: pentru a evalua sănătatea ficatului, care este implicat în metabolizarea lipidelor.
Teste pentru funcția tiroidiană: hipotiroidismul poate contribui la niveluri ridicate ale lipidelor.
Teste pentru diabet: rezistența la insulină și diabetul zaharat pot afecta, de asemenea, nivelurile de lipide.

Modificări ale stilului de viață: Continuă să menții un stil de viață activ și să te concentrezi pe o dietă echilibrată. Anumite modificări pot ajuta la scăderea nivelurilor de colesterol și trigliceride, cum ar fi:
Limitarea consumului de alimente bogate în grăsimi saturate și zaharuri simple.
Creșterea aportului de fibre prin consumul de fructe, legume și cereale integrale.
Includerea în dietă a acizilor grași omega-3, care se găsesc în peștele gras, nucile și semințele de in.

Gestionarea stresului: Stresul poate avea, de asemenea, un impact asupra sănătății cardiovasculare și a nivelurilor de lipide.

Monitorizarea regulată: Este important să faci analize regulate pentru a monitoriza nivelurile de lipide și a evalua eficacitatea măsurilor luate.

Concluzie

Discuția cu medicul tău este esențială pentru a înțelege contextul complet al valorilor ridicate ale colesterolului și trigliceridelor și pentru a dezvolta un plan de gestionare personalizat. Medicul poate lua în considerare istoricul tău medical, stilul de viață și alte condiții de sănătate pentru a oferi cele mai adecvate recomandări.
0
29-01-2024, ora 10:11
drakos
Nu este medic/terapeut
drakos
Presupun ca prin bypass va referiti la cel coronarian si nu cel gastric/intestinal.
Tinand cont de antecedentele dvs (boala coranariana cu debut la varsta tanara) probabil ati avut multi ani aceasta hiperlipemie (hipercolesterolemie si hipertrigliceridemie). Ideal era sa mentineti aceste valori in limite normale inca de cand ati avut interventia la 43 de ani. Pentru ca ele, in timp, agraveaza patologia cardiaca.

Este necesar un consult cardiologic (cu ecocardiografie, EKG si doppler vascular) si initierea cat mai rapida a unui tratament care sa scada acele valori (cu Statine).
0
02-02-2024, ora 20:06
Yokko
Nu este medic/terapeut
Yokko
Multumesc pt raspuns!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
06-06-2023, ora 10:15
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Senzație de greutate și durere în picioare? Din anul 1997 suntem în România și tratăm varice fără operație și fără internare. La Varicoline, beneficiați de servicii medicale la cele mai înalte standarde, efectuate de profesioniști cu o rată de succes între 93-97%! Detalii aici