Comportament ciudat - imi flutur mainile energic si uneori imi musc buza inferioara

22-07-2019
Ovidiu_Brasov
Nu este medic/terapeut
Ovidiu_Brasov
Buna ziua,
Scriu acest topic, nu pentru a obtine un diagnostic sau tratament, ci doar pentru a incerca sa inteleg mai multe despre mine. Spun asta deoarece, am 30 de ani, am urmat studii normale pana la statdiul de doctorat, am un job, o casa, in curand o familie, insa am si un comportemnt ciudat pe care il manifest semi constient, cand ma bucura ceva. Ca si descriere e simpla, imi flutur mainile energic si uneori imi musc buza inferioara. Am specificat ca este semi constient deoarece, reusesc sa ma stapanesc daca sunt persoane in jur, insa atunci, parca nu mai simt ca traiesc un moment de bucurie / entuziasm pe deplin. Ca sa descriu si mai detaliat fenomenul o sa dau un exemplu de situatie cand apare acest comportament. Eu, fiind pasionat de programare, daca dupa scrierea unui program, acesta ruleaza ok, in momentele imediat urmatoare, manifest acest comportament suparator pentru mine.
Am incercat sa caut ceva informatii pe internet, insa majoritatea fac referire la copii de varste mici (2-3 ani) care pot fi suspecti de autism. Sa fie oare si in cazul meu tot o astfel de forma, dar mai usoara, de autism? Precizez ca aceste manifestari le am de cand ma stiu, insa parintilor, probabil nu li s-a parut o manifestare prea ciudata pentru a ma prezenta unui medic.
Daca cineva are vreo idee / sugesti cu privire la aceasta problema expusa, il rog sa lase un comentariu.

Multumesc anticipat, zi frumoasa!
Ovi.
9 comentarii
0
22-07-2019, ora 14:03
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Orice comportament are în spate o cauză. De obicei ticurile pot fi asociate cu stresul, anxietatea, oboseala, emoția sau fericirea. Ce s-a întâmplat înainte de apariția primului comportament de acest fel? Cum s-au comportat cei din jurul dvs. la apariția lui? Contează, pentru că în situați în care ați primit observații sau ați fost ironizat, comportamentul se menține și se poate înrăutăți.
Dacă vă deranjează, mergeți la medic pentru a depista dacă nu-i o problemă medicală, iar dacă nu sunt probleme medicale, încercați niște ședințe de psihoterapie cognitiv-comportamentală.
0
22-07-2019, ora 14:54
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Mergeți la un psiholog el că va ajuta să găsiți o soluție in ideea managementului emoțiilor daca lucrurile sunt mai serioase apelați la un pdihiatru
0
22-07-2019, ora 17:39
CatincaR
Nu este medic/terapeut
CatincaR
Eu zic sa nu umbli pe la psihiatri sau psihologi pentru asta. Daca tot te pasioneaza programarea, cauta o carte buna de tehnici NLP si te autoprogramezi -e simplu explicata tehnica, simplu de executat- sa inlocuiesti falfairea mainilor cu o alta manifestare exterioara sau interioara a bucuriei, mai dezirabila. Sunt si specialisti NLP care te-ar invata intr-o sedinta, dar costa destul de piperat, banuiesc.
0
22-07-2019, ora 19:29
Ovidiu_Brasov
Nu este medic/terapeut
Ovidiu_Brasov
In primul rand, va multumesc pentru timpul acordat si raspunsurile oferite!
Nu cred ca acest comportamnt deviant sa fi fost generat de stres sau vreo situatie traumatizanta, spun asta pentru ca asa ma comport de copil, cred ca pur si simplu a aparut ca si un tic, iar cu trecerea timpului, s-a fixat foarte bine in creier. Sper sa fie ceva remediabil, chair daca dureaza de atatia ani, asta pentru ca daca ma concentrez sa nu ma manifest in felul asta, reusesc (cand sunt intre oameni). Ma gandesc totusi, ca cine stie cum, daca dau frau liber corpului in vre-un moment nepotrivit, cineva m-ar putea vedea manifestandu-ma astfel si poate imaginea mea ar avea de suferit.
Chiar am sa caut o carte cu tehnici NLP, si, cine stie, poate chiar o sa mearga sa-mi ajustez "mansarda".

Seara placuta!
Ovi.
0
22-07-2019, ora 20:27
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Dl Ovidiu eu zic totuși să mergeți să discutați cu o persoana avizată consultul by google nu e ok.Meegeti la psiholog știe ce să vă recomande pentru dezvtarea personala.
0
23-07-2019, ora 15:34
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Daca ar fi atat de simplu Catinca sa inlocuiesti ticurile cu alte manifestari prin NLP, cred ca acei specialisti ar fi in locul lui Tiriac in topul bogatilor acestei tari. NLP nu are dovezi de eficacitate in controlul ticurilor si nici in foarte multe alte obstacole psihice. Aduce cateva elemente utile pentru echilibrul psihic, insa nu mai mult decat ai putea sa citesti si tu intr-o carte.
Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata ta
0
23-07-2019, ora 19:11
CatincaR
Nu este medic/terapeut
CatincaR
Ovi, cel mai important lucru daca vrei sa ma asculti cu NLP e sa cauti constient o manifestare preferabil exterioara, plina de exuberanta (daca nu, atunci una interioara) care sa te satisfaca, sa-ti placa mai mult ca actuala si sa o consideri placuta si celor din jur. Apoi, ca gasesti tehnica descrisa in cativa pasi simplu de executat, ca nu o gasesti, ideea de baza ar fi ca de cate ori de acum inainte te bucuri de reusita unui program informatic (sau altceva), constient, sa te manifesti in noua forma. In timp, se creeaza legatura si noua manifestare va apare la viitoarele bucurii semi-constient.
Ar tine mai mult de domeniul coachingului. E vorba de BUCURIE, nu trebuie nici schimbata starea afectiva nici micsorata. Bine, daca te duci la un psiholog bun, s-ar putea sa afli ca ai avut tu ceva traume si de acolo ti se trage fluturatul bratelor, nu mai spun de muscatul buzei... :))

Ovi, eu m-am bucurat toata viata de reusite aruncandu-mi in aer bratele in sus si apoi ca un arc, m-am ridicat in picioare si am patrulat prin birou sau pe holuri, pana m-am mai linistit -putin mi-a pasat ce cred altii. Alti striga un Yeesss!, arunca cu pumnul in aer sau dau din picioare. Am vazut conferentiari care au o expresie favorita cand se bucura de-o reusita la catedra, sunt amuzanti cu ea, nu caraghiosi.

Rares, nu exista retete universal valabile, nici sisteme de dezvoltare personala sau de coaching bune la orice si la oricine. Unele merg la unii, altele la altii. La programatori merge NLP-ul, nu degeaba unul din creatorii lui a fost programator. Si am observat ca psihologii in numar mare au o aversiune pentru tehnicile astea, prea logice, prea din pasi numerotati 1, 2,...n, chestie care-i confuzeaza. Si apropo de Tiriac, sportivii folosesc mult NLP (au antrenor/coach pt. asta, nu citesc ei carti de NLP) pt a-si imbunatati performantele.
0
24-07-2019, ora 07:36
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
NLP-ul are rezultate, dar depinde de persoană și de problemă. Nu-i suficient să iei o carte de NLP și să crezi că ți-ai rezolvat problema. E nevoie să știi cât mai multe lucruri. E ca și când nu ai avea scări între etaje, dar vrei să urci. Merge bine pe dezvoltare personală, dar pe ticuri rezultate bune se obțin cu ajutorul psihoterapiei cognitiv-comportamentală.
0
24-07-2019, ora 17:02
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Ovidiu văd că ești tare nehotărât ce sa faci 2 psihologi îți spun care e directia.Daca nu e ok sa mergi la psiholog dute la psihiatru.Lasa tratarea de pe net sau din povesti.E alegerea ta daca vrei sau nu să găsești o soluție la problema ta.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fluturatul mâinilor la copil
  •