EMDR si tulburarea de stres post-traumatic

16-09-2008
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Tocmai citeam cartea (psihiatru) lui David Servan-Schreiber la capitolul cu EMDR (eye movement desensitization and reprocessing) si vroiam sa intreb daca aceasta tehnica poate fii atat de eficienta ca si in cazurile descrise in carte ?!..Nu cred ca mai e nevoie, la prima cautare pe internet am gasit acest filmulet http://www.dailymotion.com/video/x2lmqj in care autorul si inca un psiholog aplica metoda ! Va invit sa-l urmariti si sa va spuneti parerea !
Cartea se numeste Vindeca - stresul, anxietatea si depresia fara medicamente si fara psihanaliza !
2 comentarii
0
03-10-2008, ora 00:00
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
"Lilian era actrita si preda arta dramatica intr-un teatru renumit. Jucase aproape pretutindeni in lume si stia cum sa-si stapaneasca tracul. Acum se afla in cabinetul meu pt ca vechea ei dusmanca, frica, pusese stapanire din nou pe ea. Cu cateva saptamani in urma medicii ii descoperisera un cancer la rinichi, iar asta o ingrozea. Vorbind despre trecut, am aflat ca fusese violata in mai multe randuri de tatal ei cand era inca o copila...Avea sase ani; isi amintea perfect ziua in care se ranise pe latura interioara a pulpei izbindu-se de grilajul gradinii. Tatal ei o dusese la medic, iar acesta fusese nevoit sa-i puna cateva copci care ajungeau pana la pubis. O facuse in prezenta tatalui si fara anestezie. Intorsi acasa, tatal o tintuise pe pat cu fata in jos, imobilizand-o cu mana pe ceafa, si o violase. Lilian imi declarase la inceputul sedintei ca facuse cativa ani de psihanaliza in cursul carora vorbise despre incest si despre relatia cu tatal ei. Credea ca nu era cazul sa revina asupra acestor amintiri vechi pe care credea ca le asimilase cu ajutorul psihanalizei. Insa legatura dintre aceasta scena din copilarie - care reunea temele bolii, neputintei absolute si fricii - si anxietatea pe care o resimtea acum fata de cancerul ei mi se parea mult prea puternica pt a o lasa neexplorata. In cele din urma, a fost de acord sa evoce din nou aceste amintiri cu ajutorul EMDR. De la prima serie de miscari oculare, corpul ei a trecut din nou prin teroarea resimtita in copilarie. Brusc i-a venit in minte o idee : "Si daca a fost vina mea ? Nu a pornit totul de la cazatura mea si de la faptul ca tata mi-a vazut sexul la medic ?" Ca aproape toate victimele abuzurilor sexuale, Lilian se simtea in parte responsabila de aceste acte atroce. I-am cerut sa se gandeasca in continuare la ceea ce spusese si sa faca o alta serie de miscari oculare. Treizeci de secunde mai tarziu, realiza ca nu fusese vina ei. Era doar o copila, iar tatal ei sa o ingrijeasca si sa o protejeze. I se parea evident ca nu facuse absolut nimic care sa justifice o asemenea agresiune. Cazuse, doar atat. Ce poate fii mai firesc pt o fetita activa si curioasa ?..
In timpul urmatoarei serii de miscari oculare, emotiile ei s-au schimbat. Frica s-a transformat intr-o manie justificata. "Cum a putut sa-mi faca asa ceva ? Cum de i-a permis mama sa-mi faca asa ceva ani de zile ?"..Presiunea pe care o resimtise pe ceafa cu cateva minute in urma si frica pe care o resimtise in abdomen se schimbasera : acum simtea o tensiune puternica in piept si in maxilare, senzatiile obisnuite ale furiei...In EMDR, tratamentul continua pur si simplu in acelasi fel, atata timp cat pacientul resimte transformari interioare. Intr-adevar, dupa alte cateva serii de miscari oculare, Lilian se vedea ca o fetita singura, abandonata emotional si abuzata sexual. Simtea o profunda tristete si o mare compasiune pt aceasta fetita. Ca si cand ar fii urmat etapele doliului descrise de E. Kubler-Ross, furia ei se prefacuse vin tristete. Apoi a realizat ca acum era un adult competent si, prin urmare putea sa aiba grija de acest copil. Faptul a dus-o cu gandul la ferocitatea cu care isi protejase propriii ei copii, "ca o leoaica", spunea ea."..
0
03-10-2008, ora 00:00
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
"In final, mi-a spus povestea tatalui ei. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, intrase de foarte tanar in miscarea de Rezistenta din Olanda. Fusese arestat si torturat. De-a lungul copilariei Lilian ii auzise pe mama si pe bunicii ei spunand ca de atunci nu mai fusese niciodata acelasi om. In acel moment, ea a simtit un val de mila si de compasiune pt el si, mai mult decat atat, intelegere. Il vedea acum ca pe un barbat care avusese o imensa nevoie de iubire si de compatimire si pe care sotia lui, dura si insensibila, nu i le daruise niciodata; si nici parintii lui, impietriti intr-o traditie culturala care nesocotea importanta sentimentelor. Cateva minute mai tarziu, Lilian il percepea pe tatal ei ca pe un om dezorientat si pierdut, care traise evenimente atat de socante, aproape de neimaginat. In final il vedea ca pe "un batran demn de mila, atat de slabit incat abia merge. Viata lui e atat de grea ! Ma intristeaza."
Intr-un interval de saizeci de minute, Lilian trecuse de la sentimentul de teroare al fetitei violate la cel de acceptare si chiar de compasiune fata de agresorul ei, un punct de vedere cat se poate de matur. Nici unul dintre stadiile obisnuite ale prelucrarii doliului, asa cum sunt ele descrise de psihanaliza, nu fusese omis. Luni, poate chiar ani de psihoterapie se condensasera intr-o singura sedinta de 90 de minute. Stimularea sistemului adaptiv de procesare a informatiei parea sa fi ajutat la stabilirea tuturor legaturilor necesare dintre evenimentele din trecut si perspectiva femeii adulte. O data cu realizarea acestor legaturi, informatia disfunctionala a fost digerata - "metabolizata", spun biologii - pierzandu-si capacitatea de a declansa emotii inadecvate. Lilian era acum in stare sa evoce amintirea primului viol si sa-l examineze fara sa se simta tulburata. "E ca si cum as fii un simplu observator", spunea ea. "Privesc de la distanta. E doar o amintire, o imagine." Lipsita de incarcatura "limbica" disfunctionala, amintirea isi pierde vitalitatea. Impactul ei se estompeaza, ceea ce reprezinta un enorm pas inainte...
Dupa ce aceasta trauma si alte cateva au fost asimilate, Lilian si-a descoperit o forta interioara de care nici n-ar fi crezut ca poate sa dispuna. A devenit o partenera de nadejde a medicilor sai, incercand o serie de forme complementare de tratare a cancerului, pe care le-a folosit cu discernamant si inteligenta...Psihanalista pe care a continuat s-o vada o data pe luna, a ramas atat de surprinsa de schimbarea Lilianei, incat m-a chemat intr-o zi ca sa ma intrebe ce se intamplase. Ce facusem noi deosebit, dat fiind ca povestea incestului fusese, in principiu, rezolvata prin analiza ? Ca majoritatea psihanalistilor francezi si americani care au avut o experienta cu unul dintre pacientii lor, ea s-a familiarizat rapid cu EMDR care, de atunci, face parte in mod sistematic din munca sa.
Trei ani dupa aceste cateva sedinte, chiar daca a suferit o interventie chirurgicala si a facut chimioterapie si radioterapie, Lilian e mai activa decat oricand. Experienta bolii si puterea ei interioara ii dau o anumita stralucire. Joaca din nou pe scena si si-a reluat cursurile. Spera ca aceasta situatie sa dureze cat mai mult."
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Biblioterapia - pot cărțile să vindece depresia?
  • Depresia la vârstnici
  • Anxietatea
  • Stresul are un rol activ în afecțiunile dermatologice inflamatorii
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Stresul și sistemul imunitar
  • În ce mod ajută stresul memoria
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  •