Epilepsie focala

05-11-2025
Aleale87
Nu este medic/terapeut
Aleale87
Bună ziua,

Am epilepsie focala si sunt programată la operatia cu electrozi intracranieni.
As dori sa imi spuneți, care este mărimea inciziei in scalp!

Va rog, din suflet, raspuns urgent!

Mulțumesc!
2 comentarii
0
05-11-2025, ora 20:24
tassevasi
Nu este medic/terapeut
tassevasi
Stai linistita, ca nu asta e problema, eu am o incizie cit o palma deasupra urechii, inportant e sa te faci bine.
0
06-11-2025, ora 15:00
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Bună ziua,

Îți răspund cât mai clar și rapid:

Mărimea inciziei în scalp pentru o intervenție cu electrozi intracranieni (SEEG – stereo-electroencefalografie) depinde de tipul exact al procedurii și de tehnica folosită de echipa neurochirurgicală, dar în general:

Dacă este vorba de SEEG (electrozi profunzi, introduși prin orificii mici în craniu):
- Nu se face o incizie mare în scalp.
- Se realizează mai multe mici incizii (de obicei 1–2 cm fiecare) în zonele unde vor fi introduși electrozii.
- Sub fiecare incizie se practică un orificiu de trepan (găurică de 2–3 mm) prin care se introduce electrodul până în aria cerebrală țintă.
- De obicei, se montează între 8 și 15 electrozi, în funcție de zona care trebuie investigată.

După procedură, scalpul este suturat la fiecare mică incizie, iar firele se scot la 7–10 zile.

Dacă este vorba de implantare de electrozi de tip grid/strip (pe suprafața cortexului):
- Se face o craniotomie parțială, adică o deschidere mai mare a craniului pentru a poziționa o rețea de electrozi pe suprafața creierului.
- În acest caz, incizia poate fi mai mare – între 8 și 12 cm, uneori chiar mai mult, în funcție de zona cerebrală de interes (frontală, temporală etc.).
- Electrozii rămân conectați la fire care ies prin scalp până la finalizarea perioadei de monitorizare (de obicei 7–14 zile).

După îndepărtarea electrozilor:
- Se reînchide scalpul complet, se suturează, iar cicatricea rămâne fină în timp.
- Firele sunt de obicei resorbabile sau se scot după 7–10 zile.

Important:

În majoritatea centrelor moderne, inclusiv cele care folosesc robot de navigație (ROSA, Neuromate), inciziile sunt minime, iar cicatricile devin aproape invizibile după câteva luni.
Adaugă un comentariu / răspuns