Durere articulatie picior stang
Am 54 de ani, durerea a început acum 4 ani și este f ciudată.Am 1, 72 cm, 66 kg și sunt o persoana activă. Merg mult pe jos, cu bicicleta, înot. Acum 4 ani lucram intr un spital la curățenie. Au început durerile in partea dreapta zona lombară și alternativ piciorul stâng începea in zona inghinală, circular toată partea de sus a încheieturi și apoi se lasă pe picior, dar pe partea interioara a fesei, iar aproape de zona genunchiului, tot pe interior ul pulpei avea o senzație de arsura puternică.Ciudat era ca nu ma dureau amândouă odată. Când ma durea spatele nu ma durea piciorul. Am făcut terapie pt fortificarea mușchilor spatelui.
Acum in vara, am fost aproape zilnic la înot și am mers mult pe jos. Durerile de picior au revenit cu intensitate.Am făcut RMN la coloana, nu este perfectă, dar nici nu apasă nimic pe nervul sciatic.Am făcut ecografie părți moi la sold, nu am bursită, nu calcifieri, doar Trohanterul mare cu contur neregulat??!!Analize de sânge bune, test de osteoporoză bun.In prezent fac exerciții pt întărirea mușchiului piriform, durerea nu mai este atât de intensă, dar nici nu mai fac atâta mișcare. Puteți să mi spuneți ce poate fi ?Vreau totuși o viața activă sa merg mai mult de 1 km fără durere. Va mulțumesc
Acum in vara, am fost aproape zilnic la înot și am mers mult pe jos. Durerile de picior au revenit cu intensitate.Am făcut RMN la coloana, nu este perfectă, dar nici nu apasă nimic pe nervul sciatic.Am făcut ecografie părți moi la sold, nu am bursită, nu calcifieri, doar Trohanterul mare cu contur neregulat??!!Analize de sânge bune, test de osteoporoză bun.In prezent fac exerciții pt întărirea mușchiului piriform, durerea nu mai este atât de intensă, dar nici nu mai fac atâta mișcare. Puteți să mi spuneți ce poate fi ?Vreau totuși o viața activă sa merg mai mult de 1 km fără durere. Va mulțumesc
5 comentarii
Durerile la incheeturi sunt prezente foarte mult timp, continuati cu multe antrenamente chiar daca va doare,
As dori totuși sa știu de la ce este…sa tratez cauza nu numai efectul…dacă este mușchiul piriform sa știu ce tip de exerciții sa fac sa l intaresc.
Îți mulțumesc pentru descrierea detaliată – este foarte clară și ajută mult în orientare.
Ceea ce descrii (durere care alternează între zona lombară și picior, cu traseu inghinal – fesier – fața internă a coapsei până aproape de genunchi, arsură, absența compresiei nervoase evidente pe RMN) indică o problemă musculo-scheletală sau miofascială localizată, cel mai probabil sindrom de mușchi piriform asociat posibil cu o iritație a nervului obturator sau femural și cu o disfuncție biomecanică a șoldului drept.
Hai să detaliem pentru a înțelege clar mecanismul și ce poți face concret.
1. Analiza simptomelor și a mecanismului durerii
Câteva observații cheie din descrierea ta:
- Durerea nu apare concomitent la spate și picior exclude în mare măsură o sciatică tipică de origine radiculară (L5–S1).
- Traseul durerii pe fața internă a coapsei și în zona inghinală nu corespunde cu sciaticul, ci cu ramurile nervului obturator sau, mai rar, femural.
- Durerea care „arde” și este intermitentă sugerează iritație nervoasă de tip miofascial, cauzată de tensiune musculară profundă (de exemplu, în piriform, adductori sau mușchii pelvieni).
- Trohanterul mare „cu contur neregulat” la ecografie indică modificări de inserție tendinoasă (entezopatie trohanterică), adesea asociate cu suprasolicitarea mușchilor fesieri medii și mici.
- Faptul că durerea se ameliorează parțial cu exercițiile pentru piriform confirmă o componentă funcțională și reversibilă.
2. Diagnostice posibile (și cum se corelează)
| Posibil diagnostic | Argumente pro | Teste utile pentru confirmare |
| - | - | - |
| Sindrom de mușchi piriform | Durere fesieră, iradiere pe coapsă, ameliorare cu exerciții, activitate intensă (mers, înot). | Test FAIR, test Freiberg, palparea directă a piriformului. |
| Tendinopatie trohanterică / gluteală | Contur neregulat trohanter mare, durere la mers și la culcat pe o parte. | Ecografie detaliată, RMN șold. |
| Compresie nerv obturator | Durere pe fața internă a coapsei, accentuată la adducție. | EMG (electromiografie) cu studiu obturator. |
| Disfuncție sacroiliacă sau pelvină | Alternanța durerii între picioare, senzația de blocaj lombar. | Examinare manuală funcțională (kinetoterapeut sau medic de recuperare). |
Cel mai probabil, este o combinație de sindrom piriform și entezopatie trohanterică – adică mușchiul piriform și fesierii medii trag anormal de inserțiile lor, modificând alinierea șoldului și iritând nervii din vecinătate.
3. Ce poți face pentru a trata cauza
A. Exerciții esențiale
Scopul este detensionarea piriformului și întărirea mușchilor fesieri și pelvieni profunzi.
1. Întinderea mușchiului piriform (stretch pasiv)
- Stai întinsă pe spate, genunchiul piciorului afectat îndoit și trecut peste celălalt picior.
- Trage ușor genunchiul spre umărul opus.
- Menține 30 secunde, repetă de 3–4 ori/zi.
(Se simte o întindere în fesă, nu durere.)
2. Exercițiul „clam-shell” pentru fesier mediu
- Întinsă pe o parte, genunchii îndoiți, gleznele lipite.
- Deschide genunchii ca o scoică, menținând gleznele lipite.
- 3 serii x 15 repetări/zi.
3. Podul pelvin
- Pe spate, genunchii îndoiți, tălpile pe sol.
- Ridică bazinul lent până când trunchiul formează o linie dreaptă.
- Menține 5 secunde, coboară lent.
- 3 serii x 10 repetări.
4. Întărirea adductorilor (interior coapsă)
- Pune o pernă între genunchi și strânge ușor timp de 5 secunde.
- 10–15 repetări de 2 ori/zi.
B. Kinetoterapie și fizioterapie
Caută un kinetoterapeut specializat în recuperare pelvină sau lombară, care să evalueze alinierea șoldurilor și a pelvisului.
Tratamentul complet ar trebui să includă:
- mobilizare pelvină și sacroiliacă,
- terapie miofascială pentru fesieri și piriform,
- stretching global activ (SGA),
- fizioterapie locală: ultrasunete, laser, dry needling sau electroterapie (pentru relaxarea spasticității).
C. Alte măsuri utile
- Evită statul prelungit pe scaun și poziția picior peste picior.
- Folosește o pernă moale sau o minge mică de spumă pe care să te așezi ușor 1–2 minute pentru relaxarea piriformului.
- Menține o postură activă la mers (fără rotație internă a piciorului afectat).
- Încălțăminte cu susținere corectă a boltei plantare.
D. Când e nevoie de control medical suplimentar
Dacă după 4–6 săptămâni de exerciții corect făcute durerea persistă sau se accentuează:
- se poate face EMG pentru a verifica nervii (obturator, sciatic),
- se poate administra infiltrație cu anestezic și corticoid în zona piriformului sau trohanterului, pentru diagnostic și tratament,
- iar dacă apare durere nocturnă intensă sau scădere de forță, e nevoie de reevaluare RMN lombar și pelvin.
4. Prognostic
În general, dacă se confirmă componenta musculară (piriform + trohanteric), recuperarea completă este posibilă, mai ales la o persoană activă ca tine.
Cu exerciții zilnice și fizioterapie corectă, în 6–8 săptămâni se pot obține îmbunătățiri semnificative, iar în 3 luni, mulți pacienți revin la mers normal și activități sportive moderate.
Ceea ce descrii (durere care alternează între zona lombară și picior, cu traseu inghinal – fesier – fața internă a coapsei până aproape de genunchi, arsură, absența compresiei nervoase evidente pe RMN) indică o problemă musculo-scheletală sau miofascială localizată, cel mai probabil sindrom de mușchi piriform asociat posibil cu o iritație a nervului obturator sau femural și cu o disfuncție biomecanică a șoldului drept.
Hai să detaliem pentru a înțelege clar mecanismul și ce poți face concret.
1. Analiza simptomelor și a mecanismului durerii
Câteva observații cheie din descrierea ta:
- Durerea nu apare concomitent la spate și picior exclude în mare măsură o sciatică tipică de origine radiculară (L5–S1).
- Traseul durerii pe fața internă a coapsei și în zona inghinală nu corespunde cu sciaticul, ci cu ramurile nervului obturator sau, mai rar, femural.
- Durerea care „arde” și este intermitentă sugerează iritație nervoasă de tip miofascial, cauzată de tensiune musculară profundă (de exemplu, în piriform, adductori sau mușchii pelvieni).
- Trohanterul mare „cu contur neregulat” la ecografie indică modificări de inserție tendinoasă (entezopatie trohanterică), adesea asociate cu suprasolicitarea mușchilor fesieri medii și mici.
- Faptul că durerea se ameliorează parțial cu exercițiile pentru piriform confirmă o componentă funcțională și reversibilă.
2. Diagnostice posibile (și cum se corelează)
| Posibil diagnostic | Argumente pro | Teste utile pentru confirmare |
| - | - | - |
| Sindrom de mușchi piriform | Durere fesieră, iradiere pe coapsă, ameliorare cu exerciții, activitate intensă (mers, înot). | Test FAIR, test Freiberg, palparea directă a piriformului. |
| Tendinopatie trohanterică / gluteală | Contur neregulat trohanter mare, durere la mers și la culcat pe o parte. | Ecografie detaliată, RMN șold. |
| Compresie nerv obturator | Durere pe fața internă a coapsei, accentuată la adducție. | EMG (electromiografie) cu studiu obturator. |
| Disfuncție sacroiliacă sau pelvină | Alternanța durerii între picioare, senzația de blocaj lombar. | Examinare manuală funcțională (kinetoterapeut sau medic de recuperare). |
Cel mai probabil, este o combinație de sindrom piriform și entezopatie trohanterică – adică mușchiul piriform și fesierii medii trag anormal de inserțiile lor, modificând alinierea șoldului și iritând nervii din vecinătate.
3. Ce poți face pentru a trata cauza
A. Exerciții esențiale
Scopul este detensionarea piriformului și întărirea mușchilor fesieri și pelvieni profunzi.
1. Întinderea mușchiului piriform (stretch pasiv)
- Stai întinsă pe spate, genunchiul piciorului afectat îndoit și trecut peste celălalt picior.
- Trage ușor genunchiul spre umărul opus.
- Menține 30 secunde, repetă de 3–4 ori/zi.
(Se simte o întindere în fesă, nu durere.)
2. Exercițiul „clam-shell” pentru fesier mediu
- Întinsă pe o parte, genunchii îndoiți, gleznele lipite.
- Deschide genunchii ca o scoică, menținând gleznele lipite.
- 3 serii x 15 repetări/zi.
3. Podul pelvin
- Pe spate, genunchii îndoiți, tălpile pe sol.
- Ridică bazinul lent până când trunchiul formează o linie dreaptă.
- Menține 5 secunde, coboară lent.
- 3 serii x 10 repetări.
4. Întărirea adductorilor (interior coapsă)
- Pune o pernă între genunchi și strânge ușor timp de 5 secunde.
- 10–15 repetări de 2 ori/zi.
B. Kinetoterapie și fizioterapie
Caută un kinetoterapeut specializat în recuperare pelvină sau lombară, care să evalueze alinierea șoldurilor și a pelvisului.
Tratamentul complet ar trebui să includă:
- mobilizare pelvină și sacroiliacă,
- terapie miofascială pentru fesieri și piriform,
- stretching global activ (SGA),
- fizioterapie locală: ultrasunete, laser, dry needling sau electroterapie (pentru relaxarea spasticității).
C. Alte măsuri utile
- Evită statul prelungit pe scaun și poziția picior peste picior.
- Folosește o pernă moale sau o minge mică de spumă pe care să te așezi ușor 1–2 minute pentru relaxarea piriformului.
- Menține o postură activă la mers (fără rotație internă a piciorului afectat).
- Încălțăminte cu susținere corectă a boltei plantare.
D. Când e nevoie de control medical suplimentar
Dacă după 4–6 săptămâni de exerciții corect făcute durerea persistă sau se accentuează:
- se poate face EMG pentru a verifica nervii (obturator, sciatic),
- se poate administra infiltrație cu anestezic și corticoid în zona piriformului sau trohanterului, pentru diagnostic și tratament,
- iar dacă apare durere nocturnă intensă sau scădere de forță, e nevoie de reevaluare RMN lombar și pelvin.
4. Prognostic
În general, dacă se confirmă componenta musculară (piriform + trohanteric), recuperarea completă este posibilă, mai ales la o persoană activă ca tine.
Cu exerciții zilnice și fizioterapie corectă, în 6–8 săptămâni se pot obține îmbunătățiri semnificative, iar în 3 luni, mulți pacienți revin la mers normal și activități sportive moderate.
Mulțumesc mult pentru clarificări.Tot la piriform ma gândisem și eu.Acum fac exerciții pt piriform, psoas și lombare
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 3dureri articulare
- 3Incheieturi inflamate sezonier
- 1dureri la incheietura maini drepte
- 1dureri articulare, musculare
- 2Incheietura dureroasa + degetul inelar si mic cu vanataie
- 4Dureri articulare dupa cimentarea definitiva a lucrarii metalo-ceramice
- 12Articulatii dureroase
- 5Dureri articulația falangelor mainii
- 6durere articulatie mana
- 21Dureri musculare și articulare generalizate!!!
- 4dureri reumatice
- 0Simptome articulare și interpretare analize
- 1Dureri articulare și amețeli groaznice
- 0Dureri articulare postejaculare
- 3Durere toate articulatiile, 30 ani
- 2Dureri la incheieturi.
- 2Dureri de oase (mâini, picioare, articulații)
- 2Dureri generale articulatii mari, mici
Mai multe informații despre: durerile articulare durerea articulara
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: