Ajutor! Pot lua Rabie?

21-07-2025
Cristina92B
Nu este medic/terapeut
Cristina92B
Bună ziua,

Am si eu o problema. Aseară am fost zgâriată de câinele meu, cu dinții și mi-a curs puțin sânge. E o rană superficială. Problema e ca în urmă cu 2 zile câinele respectiv a prins prin curte la țară un șobolan care cred ca l-a și mușcat. Tot citind pe internet despre cazul din țara în care un om a murit de rabie, am o teamă ca pot lua și eu această boală.

Am nevoie de o părere. Sunt șanse să iau așa ceva în condițiile date ? Ar trebui să merg să fac vaccinul antirabic? Au trecut 12 ore de momentul zgârieturii. Sunt foarte panicata.
2 comentarii
0
21-07-2025, ora 15:27
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Buna ziua.
Mergeti si faceti vaccinul antirabic. Nu stati asa.
0
21-07-2025, ora 16:01
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Bună ziua,

Îți înțeleg perfect îngrijorarea, mai ales în contextul informațiilor recente despre cazurile de rabie apărute în presă. Îți voi răspunde cât se poate de clar și bazat pe dovezi medicale, pentru ca să poți lua o decizie informată.

1. Ce este important în cazul tău?
Ai menționat că:
- Ai fost *zgâriată superficial* de câinele tău propriu, cu dinții, nu mușcată profund.
- Rana a *sângerat ușor* și a trecut *12 ore* de atunci.
- Câinele a prins *cu două zile înainte* un șobolan, care este posibil să-l fi mușcat.
- Câinele este domestic, din curte, dar nu ai precizat dacă este vaccinat antirabic.

2. Transmiterea rabiei: cum se produce și ce șanse sunt în cazul tău
Rabia este o boală extrem de gravă, dar și extrem de rară în România în prezent. Pentru ca o persoană să contracteze rabie:
- Este necesar *contactul direct cu saliva unui animal infectat* prin mușcătură sau prin contaminarea unei răni sau a mucoaselor.
- Rozătoarele mici (șobolani, șoareci) nu sunt considerate vectori obișnuiți pentru transmiterea rabiei la oameni – de fapt, majoritatea ghidurilor internaționale (OMS, CDC) *nu recomandă vaccinarea antirabică după contact cu un șobolan*, deoarece nu există cazuri documentate de rabie transmise de la șobolani la oameni sau câini.

Așadar, șansele ca acel șobolan să fi avut rabie și să fi infectat câinele sunt extrem de mici.

Mai mult, dacă:
- Câinele tău este vaccinat antirabic și este clinic sănătos acum, riscul este practic inexistent.
- Dacă nu este vaccinat sau nu ești sigură, este recomandat să fie *observat clinic timp de 10 zile*. Un câine cu rabie *nu poate transmite boala înainte de apariția simptomelor* și moare rapid după apariția acestora.

3. Ce recomandă medicii în astfel de cazuri?
Conform ghidului OMS și al Institutului Național de Sănătate Publică din România, următoarele sunt criterii pentru profilaxia post-expunere (vaccinare antirabică):
- Expunerea trebuie să fie la un animal suspect sau confirmat cu rabie *(nu doar un animal sănătos)*.
- Zgârieturile minore, fără mușcătură profundă, produse de un câine cunoscut, aflat sub observație, fără semne de boală, nu justifică de obicei vaccinarea, mai ales dacă animalul este vaccinat.

4. Ce este de făcut în cazul tău?
Dacă câinele este vaccinat antirabic și este clinic sănătos acum:
- Nu este necesară vaccinarea antirabică.
- Ține câinele sub observație 10 zile. Dacă rămâne sănătos, poți fi complet liniștită.

Dacă nu știi dacă este vaccinat sau nu este vaccinat, dar este sănătos:
- Du-l la veterinar pentru evaluare.
- Poți merge la camera de gardă a unui spital de boli infecțioase sau medicul de familie pentru o evaluare a riscului.
- În unele cazuri, *vaccinarea poate fi recomandată ca măsură de precauție*, dar decizia se ia individual, în funcție de starea câinelui și de observația clinică.

5. Ce ar trebui să faci acum?
- Spală bine rana cu apă și săpun, dacă nu ai făcut deja. Este o măsură foarte eficientă în prevenția transmiterii oricărei infecții.
- Urmărește câinele zilnic timp de 10 zile. Dacă apar semne de boală (apatie, tulburări de comportament, paralizii, salivare excesivă), solicită imediat îngrijire medicală.
- Dacă panica persistă, este absolut justificat să mergi la o secție de boli infecțioase pentru o opinie medicală și eventuală inițiere a vaccinării, dar din ceea ce ai descris, *riscul este extrem de redus*.

Concluzie

Riscul de rabie în cazul tău este extrem de mic spre inexistent, mai ales dacă:
- Câinele este cunoscut, sănătos și vaccinat.
- Contactul a fost superficial.
- Animalul agresor real (șobolanul) este o specie care nu transmite de regulă rabie.
Adaugă un comentariu / răspuns

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: