episod psihotic

05-03-2012
zongo
Nu este medic/terapeut
zongo
In urma unei altercatii la serviciu care s-a lasat cu concediere, un tanar economist de 27 ani a suferit o grava cadere psihica care s-a manifestat prin halucinatii vizuale de genul:se simtea urmarit de persoane straine, isi verifica tot timpul telefonul afirmand ca primea mesaje de amenintare, se temea ca va fi ucis, agitatie psihomotorie, agresiitate verbala, nu mai avea incredere in nimeni, vedea potentiali dusmani peste tot, inclusiv in membrii familiei, exista o conspiratie generala impotriva lui. Inainte de acest episod manifest tanarul era deja framantat de faptul ca descoperise anumite nereguli la serviciu, le reclamase sefului ierarhic, dar acesta s-a intors impotriva lui, fara a face demersuri de verificare a situatiei. Acest fapt ce i-a afectat starea de sanatate psihica si fizica prin tulburari de somn, tulburari difestive, dureri de cap, randament scazut la serviciu, stare conflictuala cu seful, dar si cu colegii. Criza s-a petrecut la serviciu (simptomele prezentate mai sus), a parasit locul de munca si s-a prezentat la medicul de familie. Acesta i-a recomandat niste calmante si cateva zile de odihna. Pacientul si-a luat vacanta vreo doua saptamani. Nu s-a prezentat imediat la un medic psihiatru, intrucat a refuzat categoric (pe motiv ca nu este nebuns, ci f.stresat) s-a linistit si a inceput sa-si caute alt loc de munca. Intre timp, familia a consultat (prin telefon) un medic psihiatru, care le-a spus ca a suferit un episod psihotic si este bine sa consulte un medic specialist.. Dupa circa o luna de zile, familia a organizat o vizita a unui alt medic psihiatru (acasa la domiciliu, medicul fiind din anturajul familiei), a a avut loc un soi de interviu (mai degraba o socializare colocvial, decat un interviu propriuzis), si a primit diagnosticul de episod psihotic reactiv. I s-a prescris cipralex si torendo. Fac precizarea ca aceste concluzii au fost furnizate numai familiei, pacientului i s-a spus ca este surmenat, obosit, stresat, are nevoie de odihna si de medicamente pentru somn si refacere. Recomandarea medicului a fost ca acest tratament a fi pe tot parcursul vietii. fara ca pacientul sa stie acest lucru. Familia ii ascunde faptul ca este posibil sa aiba recaderi si este nevoie sa ia medicamente mereu. De la acest episod au trecut doi ani si jumatate, tot telefonic medicul specialist i-a scos cipralexul si i-a lasat doar torendo (2 mg) ca medicament de intretinere. Intre timp, anul trecut pacientul s-a casatorit, isi doreste un copil si intentioneaza sa renunte la medicatie, de teama sa nu afecteze viitorul copil. Mama lui nu stie exact cum sa procedeze, are nevoie de un sfat, iar eu mi-am permis (cu acordul ei) sa va prezint acest caz. Cum ar trebui procedat corect? Astept raspunsul Dv. cu mare interes si nerabdare.
3 comentarii
0
05-03-2012, ora 13:24
Teodora M.
Nu este medic/terapeut
Teodora M.
Din ce descrieti este posibil sa aiba schizofrenie, nu un simplu episod psihotic.
Ma gandesc ca psihiatrul trebuie sa ii dea sfatul cel mai competent si necesar de urmat!
Ma mir ca s-a ales solutia asta, ca el nu stie de ce si pentru ce e medicatia.
Procedati exact cum va spune medicul lui personal, nu este nici prima si nici ultima persoana care are probleme de aceasta natura si care cu tratament adecvat poate duce o viata de calitate. Depinde de mai multi factori, psihiatrul are obligatia sa va indrume exact. Cu atat mai mult cu cat sunt, iata, implicate tot mai multe persoane in viata lui si moral este sa stie si el si cei din jur ce este exact de facut.
Sanatate!
0
05-03-2012, ora 16:17
calogeropoulis aristia
Nu este medic/terapeut
calogeropoulis aristia
eu zic ca nu este bine ca un schizofrenic sa aiba copii. eu insami am aceasta boala pe care am mostenit-o de la tata.
Nu numai medicamnetele afecteaza copilul ci insasi ereditatea proasta.
sanatate!
0
05-03-2012, ora 20:05
zongo
Nu este medic/terapeut
zongo
Multumesc celor care si-au exprimat opinia in acest caz.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Episoadele psihotice ar puta fi anticipate cu ajutorul unui algoritm de învățare automată
  • Singurătatea în copilărie a fost asociată cu probabilitatea crescută de a experimenta un episod psihotic
  •