Fractura de stres la antepiciorul drept (metatarsian III)

27-01-2009
tery_v
Nu este medic/terapeut
tery_v
Am 42 de ani si am fost diagnosticata cu fractura de stress la picior (metatarsian III). De fapt de aproximativ 3 saptamâni ma doare piciorul si de abia pot sa indoi laba piciorului, merg greu si daca fac un drum mai lung am dureri mari mai ales dupa (efort) si in timpul noptii. Am mers initial la medicul de familie care m-a diagnosticat cu artrita si am luat 6 zile antibiotice (amlohexal de 1000) si antiinflamatorii (aulin). Dupa perioada aceasta nu am observat nicio ameliorare si am fost trimisa initial la radiografie, al carei rezultat parea ok.
Totusi am consultat si un specialist care m-a trimis sa fac si un RMN, rezultatul exact al examinarii fiind:
"Arie de edem in hiper T2 si STIR, localizata la nivelul partilor moi adiacente 1/3 distale a metatarsianului III. Prezenta unei zone de fractura transversala la nivelul 1/3 distale a diafizei metatarsianului III, cu aspect de fractura de stress la acest nivel".

Medicul specialist mi-a recomandat cât mai mult repaus si eventual o cizma ortopedica. A adaugat sa imi fac din nou un film peste 3 saptamâni ca sa vada daca osul s-a sudat.
Drept urmare a faptului ca medicul specialist este o persoana foarte ocupata si nu are prea mult timp liber, mai ales ca este aproape tot timpul in operatii, as vrea sa am niste informatii referitoare la fractura de stress - ce inseamna fractura de stress, cum de am facut-o, niste recomandari cu ce ar trebui sa mai fac altceva in continuare.
Mi-ar placea sa am si un alt aviz, mai ales ce s-ar recomanda in situatia mea, de exemplu nu ar fi trebuit mai bine pus in ghips sau imobilizat piciorul ? (mai ales ca au trecut deja 3 saptamâni si nu observ nicio ameliorare).

Va multumesc anticipat
81 comentarii 12 3 Înainte ›
0
27-01-2009, ora 22:41
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimata Doamna,
In principiu fractura D-voastra nu este grava si in 95-99% din cazuri nu necesita imobilizare de vreun fel, ci doar continuarea cvasinormala a vietii si a mersului.
Este o fractura intalnita la tinerii recruti (cadeti) dupa primul mars de 20-30 km, cand osul (metatarsianul) cedeaza la o suprasolicitare de tip oboseala (similara cu cea a otelului, daca aveti cunostinte de rezistenta materialelor).
Fractura consolideaza in circa 3 sapt, perioada in care puteti avea dureri si edem local.
Uneori este datorata unei tulburari a arhitectonicii antepciorului, si de cele mai multe ori aceasta fractura trece inaparenta (este diagnosticata la o radiografie cu totul intamplator).
Tot ceea ce v-am descris mai sus trebuie luat cu titlu provizoriu, atata timp cat nu stiu de fapt care este diagnosticul. In intreaga mea cariera de ortoped specializat in picior (popular-arhaic, ""laba piciorului"") si dupa 3 ani de experienta in Franta este pentru prima data cand vad un RMN prescris pentru asa ceva...care se diagnosticheaza 99% prin consult clinic si 1% prin radiografie.
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
www.chirurgiapiciorului.ro
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului
0
15-09-2009, ora 10:29
Roxidiana
Nu este medic/terapeut
Roxidiana
Buna ziua,

In urma cu o luna, in urma unei cazaturi m-am ales cu o fractura cu deplasare la degetul mic de la picior. Intr-o prima faza am avut atela gipsata, apoi dupa doua saptamani cizma gipsata. Medicul mi-a spus ca-mi va scoate cizma gipsata pe 24 sept. insa sambata trecuta aceasta (cizma gipsata) s-a fracturat si am scos-o singura. Acum nu mai indraznesc sa merg la medicul care m-a consultat de rusine (la spitalul Foisor). Am facut ieri o radiografie la o clinica si pare ca osul nu mai este deplasat dar fractura nu este consolidata. In continuare mi se umfla piciorul pana la glezna si doare inca chiar cu piciorul in repaus. Va rog sa-mi recomadati daca se poate un medic ortoped la care sa merg pt. un consult pt. ca nu stiu ce sa fac in continuare. Sunt ingrijorata in special de posibilele probleme pe termen lung daca vindecarea nu este asa cum ar trebui, mai ales ca fac sport (alpinism, escalada, schi - de obicei inseamna incaltaminte mai chinuitoare pentru picioare).

Multumesc mult,
Roxana
0
15-09-2009, ora 11:17
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimata Doamna,
Va primesc cu mare drag, aceasta fiind de fapt supraspecializarea mea.
Este suficient sa ma apelati pe mobil (il gasiti facand "click" pe numele meu).
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului
0
20-09-2009, ora 21:49
ana1978
Nu este medic/terapeut
ana1978
am o durere la nivelul bazinului mai exact zona sacro iliaca...de cativa ani.am facut diferite tratamente la recomandarile medicului..fara rezultat.am facut un film in care nu se putea explica ce am.se vedea o umbra.am fost la un test rmn.de aici acelasi raspuns...neconcludent...durerea apare si dispare...inca nu stiu care s factorii ce o provoaca.ce poate fi?mi a iesit un pic, foarte putin si testul reumato ridicat cu un procent, dar doctorii nu observa asta!!adica nu mi dau un rezultat final clar!ce sa fac?cui sa ma mai adresez?am 31 de ani.va multumesc anticipat
0
20-09-2009, ora 21:57
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimate Pacient,
Trebuie sa va adresati medicului reumatolog.
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului
0
15-11-2009, ora 17:17
mas78
Nu este medic/terapeut
mas78
Buna ziua!

In urma cu sase saptamani am cazut de pe o schela, de la inaltimea de zece metri, pe beton. Am fost internat de urgenta. Diagnostic: Fractura Calcaneu Stang.Contuzie Coloana Dorsala Contuzie Toracica Fractura Metatars III-IV-V Picior Drept Iluxatie Tarso Metatarsiana II-III Picior Stang Fractura Calcaneu Drept.
Dupa doua saptamani am fost operat la piciorul stang: doua incizii, patru brose in metarsiene, inca una in osul cuboid. Intre timp s-a descoperit si o entorsa la piciorul drept. Momentan nu ma pot deplasa prea bine nici macar cu carje din cauza piciorului drept care nu ma ajuta deloc. Pentru entorsa nu am primit deocamdata nici un tratament, nici pentru calcaiul drept, spunindu-mi-se ca se vindeca de la sine(oare?). Intrebarea mea este daca voi putea reveni la starea initiala vreodata, sau macar un procent acceptabil. Nu joc fotbal, nu doresc sa practic sporturi extreme, vreau doar sa merg fara schiopaturi vizibile, sau macar fara dureri...Daca la recuperare ma ajuta si psihicul atunci zic ca in proportie de 50% sunt deja recuperat, nu vreau sa ma las, ci sa fac tot posibilul!
Va multumesc,
Alin Mihai
0
15-11-2009, ora 18:09
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimate Domn,
Nu ma pot pronunta in cinosctinta de cauza fara a vedea dosarul radiologic, dar va pot enunta principiile:
- luxatia articulatiei Lisfranc (tarso-metatarsiana) este una grava, ce necesita o reducere chirurgicala perfecta
- fracturile calcaneene, in cazul unei asemenea forte de impact, sunt, de obicei, grave, cu deplasare, necesitand in 90% dintre cazuri, interventie chirurgicala de reducere si osteosinteza.
In conditiile in care imi trimiteti, pe mail, dosarul radiologic (radiografii scannate), ma voi putea pronunta.
este bine sa nu amanti foarte mult, urmatoarele saptamani permitand, daca este nevoie, osteosinteza calcaneului.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
15-11-2009, ora 20:11
mas78
Nu este medic/terapeut
mas78
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Sper sa pot primi radiografiile. Dumneavostra spuneti ca entorsa este o chestiune grava si tratata in cel mai serios mod. Ma intreb oare de ce nu mi-au zis si mie acest lucru la spital?! Ce ar trebi sa fac? Sa ma cert, sa mai dau bani? Mi s-a promis inca o radigrafie candva, marti, cand ma duc sa imi schimbe pansamentul, dar sunt putin disperat, totusi au trecut 6 saptamani.
Si revin, va multumesc foarte mult pentru ca mi ati confirmat ceea ce deja simteam pe propriul meu picior, si anume ca nu e gluma entorsa asta.
Cu stima,
Alin Mihai
0
15-11-2009, ora 21:19
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Eu am discutat despre gravitatea luxatiei articulatiei Lisfranc (tarso-metatarsiene) stangi..
Despre ce entorsa vorbiti, ca nu mai inteleg nimic?
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
15-11-2009, ora 22:11
mas78
Nu este medic/terapeut
mas78
Ma scuzati dl. Doctor!
Nefiind de specialitate am cautat pe internet "luxatie articulatiei Lisfranc", am intrat pe un site si acolo vorbea despre o entorsa. Mea culpa!
Entorsa am la piciorul drept; EU credeam ca va referiti la aceea. Sunt operat, deci ce mai pot sa fac decat sa astept sa imi scoata brosele si apoi sa incep recuperarea.
Va multumesc!

Cu stima,
Alin Mihai
0
15-11-2009, ora 22:32
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Nu trebuie sa va cereti scuze!
Cu tot respectul pentru colegii ortopezi care va trateaza, luxatia Lisfranc este una grava, care trebuie tratata cu maxima responsabilitate si necesita o mare experienta in aceasta patologie.
In cazul in care luxatia Lisfranc nu este perfect redusa, iar fracturile calcaneene nu au articulatia subtaliana perfect congruenta, aveti inca 2-3-4 saptamani pentru corectarea acestora, prin noi interventii chirurgicale. Mai tarziu ne vom ocupa doar de sechelele functionale ale acestor fracturi si luxatii, prin operatii ce pot fi doar invalidante din punct de vedere functional.
Nu trebuie sa acrodati articolelor de pe intenet o foarte mare credibilitate, 99% dintre ele neavand nici o valoare. Articolele serioase si credibile se gasesc in reviste ce nu permit accesul liber...ci preplatit, prin abonamente scumpe..
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
14-04-2010, ora 10:08
nuculus.ro
Nu este medic/terapeut
nuculus.ro
Stimate Domnule Doctor,

In 24.02.2010 am avut o fractura de metatarsian 1/3 la piciorul drept; ca urmare, pana in data de 20.03.2010 piciorul a fost imobilizat in cizma gipsata, insa de 2 zile, acelasi picior a inceput sa se umfle fara insa a ma durea.
Ma puteti ajuta va rog cu un raspuns, trebuie sa merg iarasi la medic, este doar pentru ca merg pe jos si ca timp de 8 ore cat sunt la serviciu stau la birou cu piciorul in jos?
In asteptarea unui raspuns, va multumesc anticipat.
Cu stima,
Dana Ionescu
0
14-04-2010, ora 19:43
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimata Doamna,
Nu am inteles care dintre cele 5 metatarsiene a fost fracturat si la ce nivel.
Tratamentul bazat pe imobilizare gipsata se aplica strict in cazul fracturii metatarsienelor 1 sau 5.
Pe de alta parte, este posibila persistenta unui edem rezidual timp de 8-10 saptamani de la fractura.
Nu cunosc diagnosticul precis, nu am vazut imaginile radiologice, prin urmare este absolut imposibil sa ma pronunt in cunostinta de cauza.
Astept detalii.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
15-04-2010, ora 11:40
nuculus.ro
Nu este medic/terapeut
nuculus.ro
Stimate Domnule Doctor,

Din pacate nu am primit nicio radiografie (am fost in evidenta Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti), insa diagnosticul a fost: "Fractura 1/3 medie metatarsian III picior drept"
Ca o noutate, aseara am pus gheata, iar pe tot parcursul noptii am pus o foaie de varza alba si un bandaj elestic; ca rezultat, dimineata am constatat ca piciorul nu mai era la fel de umflat.
As mai dori sa precizez ca in perioada de imobilizare mi-am injectat si 10 fiole Clexane, bineinteles la recomandarea domnului doctor.
In asteptarea raspunsului dvs, va multumesc anticipat.

Cu stima,
Dana Ionescu
0
15-04-2010, ora 23:38
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimata Doamna,
Aceasta fractura, daca este vorba despre un diagnostic real, nu necesita nicidecum imobilizare gipsata, ci tocmai opusul ei categori, mers cu sprijin pe piciorul afectat.
In acest caz, recupararea este rapida, fara necesitatea tratamentului anticoagulant.
D-voastra puteti aplica orice tratament doriti, eu va precizez doar care este tratamentul modern si eficient.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
16-04-2010, ora 09:42
nuculus.ro
Nu este medic/terapeut
nuculus.ro
Stimate Domnule Doctor,

Diagnosticul pe care vi l-am comunicat este cel inscris in recomandarea care a fost facuta catre medicul de familie unde au mai fost inscrise pe langa diagnostic si tratament, faptul ca piciorul se va imobiliza timp de 4 saptamani interzicandu-mi-se a calca pe picior. Daca imi comunicati o adresa de e-mail va pot scana si trimite aceasta fisa de observatie care poarta semnatura si parafa medicului care m-a consultat dar si a medicului care mi-a aplicat gipsul.
Imi amintesc intrebarea pe care mi-a pus-o medicul radiolog si anume daca mi-a cazut vreo greutate pe picior; i-am raspuns ca "nu" si ca durerea a aparut in timp ce mergeam; mai apoi piciorul s-a umflat si tumefiat acestea fiind practic motivele pentru care am mers la Spitalul de Urgenta.
Am uitat sa precizez faptul ca am artroza si osteoporoza, pentru aceasta facand tratament cu AlfaD3.
In asteptarea raspunsului dvs, va multumesc anticipat.

Cu stima,
Dana Ionescu
0
16-04-2010, ora 21:43
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Nu stiu ce raspuns suplimentar v-as putea da..
Este vorba despre o fractura de stress (cu mare probabilitate), care se trateaza fara imobilizare gipsata.
Problema osteoporozei sau artrozei nu este relevanta. Conteaza in schimb prezenta supra-ponderabilitatii (obezitatii), infinit mai importanta decat osteoporoza sau artroza si singura problema care ar trebui (daca este cazul) sa fie in atentia D-voastra.
Puteti sa-mi trimiteti radiografia, scannata, pe e-mail (aveti datele mele de contact aici pe site, fiind suficient sa faceti "click" pe numele sau pe fotografia mea...).
Va stau oricand la dispozitie.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
19-04-2010, ora 10:10
nuculus.ro
Nu este medic/terapeut
nuculus.ro
Stimate Domnule Doctor,


V-am trimis pe e-mail fisa cu recomandarile facute de domnul doctor de la Spitalul de Urgenta.
In ceea ce priveste greutatea mea corporala, aceasta cred ca este una normala, adica la 1, 65 m inaltime, greutatea este de 62 kg.
Va multumesc anticipat pentru amabilitatea dvs.

Cu stima,
Dana Ionescu
0
19-04-2010, ora 15:32
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
V-am raspuns pe e-mail.
Va stau oricand la dispozitie.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
19-04-2010, ora 22:31
Ina1875
Nu este medic/terapeut
Ina1875
Stimate Domnule Doctor,

Pe data de 2 aprilie am cazut de pe o scara si am fractura metatarsian 5. Precizez ca nu ma aflu in tara si s-a intamplat chiar in dimineata in care plecam spre Romania pentru sarbatori. Ajunsa acasa in Romania, am ignorat cat am putut durerea, vanataia, sperand ca va trece de la sine. Dupa ce m-am intors (sunt in Cehia) m-am hotarat sa merg la doctor. Incepand din 12 aprilie am o cizma ghipsata si din cat am reusit sa inteleg (engleza cehilor nu este chiar foarte buna) trebuie sa stau 4 saptamani cu cizma ghipsata. Plus tratament cu Clexane. Pentru ca trebuie sa merg la serviciu, stau foarte mult timp pe scaun iar dupa 9 ore piciorul imi amorteste. Masez partea nechipsata fara prea mari efecte insa.
Va rog sa-mi spuneti perioada de 4 sapt este corecta ? Ce tip de recuperare imi recomandati ?

Va multumesc anticipat,
Cu stima,
Ioana S.
0
19-04-2010, ora 22:40
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
La nivelul metatarsianului 5 exista vreo 20 de tipuri de fracturi complet diferite, care se trateaza absolut diferit, de la tratament functional si pana la interventie chirurgicala, trecand prin imobilizare gipsata.
In momentul in care voi analiza radiografia, va voi putea spune care ar putea fi atitudinea corecta.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
21-04-2010, ora 17:19
Roxananic
Nu este medic/terapeut
Roxananic
Buna ziua domnule doctor,

Acum o saptamana m-am impiedicat si am simtit o durere destul de puternica la nivelul degetului mic al piciorului. S-a si umflat imediat dupa impact, s-a invinetit un pic, insa durerea a fost de scurta durata.Daca sunt desculta pot merge fara nici un fel de problema, insa daca ma incalt, nu prea pot, pt.ca e destul dureros.

Pot misca degetul, nu mai e umflat, nu mai e vanat, dar totusi ma doare daca ma incalt.

Puteti sa-mi spuneti daca este absolut necesar sa ajung la un consult de specialitate, sau durerea va trece de la sine ?

Multumesc,
0
21-04-2010, ora 19:03
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Poate fi o simpla contuzie sau poate fi o fractura.
In general nu este ceva grav, insa o fractura neglijata a falangei poate genera un calus vicios destul de neplacut in viitor.
Ar fi excelent sa consultati totusi un ortoped.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
21-04-2010, ora 21:03
Cristina Raluca
Nu este medic/terapeut
Cristina Raluca
Buna seara domnnule doctor, am o problema cu mama mea in varsta de 50 de ani, si anume de la un timp i s-au umflat bratele foarte rau si este o diferenta destul de vizibila intre brate si incheietura, nu o doare si nu vrea sa mearga la doctor.Astazi iau aparut si niste pete pe o mana, as vrea sa stiu despre ce ar putea fi vorba. Tin sa va precizez ca are dureri si la nivelul picioarelor.Va multumesc mult.Sper ca nu v-am deranjat.O seara buna.
0
21-04-2010, ora 21:48
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Pot fi mii de cauze ale acestei suferinte, preponderent unele vasculare (arteriale, venoase, limfatice) sau reumatologice (maladii inflamatorii), cardiace, renale sau hepatice.
Consultati pentru inceput un specialist in boli interne, in vederea unei examinari clinice globale.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
26-04-2010, ora 16:15
redhotchiliela
Nu este medic/terapeut
redhotchiliela
Buna ziua!
Pe data de 10 aprilie, in urma unei cazaturi, am suferit o fractura fara deplasare la metatarsiene V, la piciorul drept.
Mi s-a aplicat o cizma de ghips iar dupa 10 zile mi-a fost schimbata cu o cizma de ghips cu toc.Degetele imi sunt tot umflate, iar la baza lor mi-a aparut recent o vanataie.As putea sa va trimit radiografia, dar cum anume?Ce ar trebui sa fac?Ce tratament sa urmez?As putea sa calc cu piciorul drept, chiar daca am ghips?
Va multumesc!
0
26-04-2010, ora 21:58
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Exista cateva zeci de tipuri de fracturi ale metatarsianului 5, beneficiind de tratamente fundamental diferite, de la cel functional (mers cu sprijin), trecand prin orteze speciale si terminand cu imobilizare gipsata (rarissim necesara).
Imi puteti trimite radiografia scannata, pe mail.
Situatia se analizeza in functie de examenul radiografic initial si cel de control.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
22-05-2010, ora 18:55
ela.m
Nu este medic/terapeut
ela.m
buna ziua!
Va rog dacă timpul vă va permite să-mi oferiţi şi mie un răspuns pentru problema pe care o am.Din neatenţie mi-am fracturat piciorul drept si am entorsă la stangul.
Va rog sa-mi spuneti ce inseamnă
:-picior procliv,
-la ce să ma astept pe viitor-
-daca trebuie sa-l declar ca accident de munca-s-a intamplat la serviciu-eu fiind angajatorul
-de ce beneficiez de concediu 75%.
Vă mulţumesc anticipat!
0
23-05-2010, ora 21:28
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Nu ne-ati precizat sediul anatomic al leziunilor si tipul anatomo-patologic al acestora, pentru a va putea preciza care este evolutia dpdv medical.
Pozitia "procliva" a membrului pelvin semnifica mentinerea membrului pelvin intr-o pozitie ridicata, pe o perna, care sa impiedice mentinerea edemului.
Este considerat accident de munca numai daca inspectorul de la ITM considera acest lucru.
Pentru a beneficia de 100% trebuie sa se dovedeasca caracterul urgent sau accidentul de munca.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
23-05-2010, ora 21:55
ela.m
Nu este medic/terapeut
ela.m
Vă mulţumesc pentru promtitudinea răspunsului oferit de dv
Ambale leziuni sunt la gamba-"ouşor"
piciorul drept e gipsat şi stangul am entorsă -s-a învineţit şi e un pic mai desumflat
lovitura s-a produs în data de 18 mai
cu consideraţie,
Ela.M
Adaugă un comentariu / răspuns
81 comentarii 12 3 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: