Cum menținem sănătatea picioarelor?

©

Autor:

Cum menținem sănătatea picioarelor?
Sănătatea picioarelor presupune buna funcționare a unui complex sistem de oase, mușchi, ligamente, tendoane, piele.

Îngrijirea efectuată cu regularitate, depistarea și intervenția în timp util în cazul oricăror probleme ne pot ajuta să ne menținem picioarele într-o formă cât mai bună.

Recomandări pentru sănătatea picioarelor

Câțiva factori pot avea o influență negativă asupra picioarelor, printre care enumerăm greutatea corporală, activitățile fizice intense sau efectuate necorespunzător, alegerea greșită a încălțămintei, igiena necorespunzătoare etc. Vestea bună este, însă, că majoritatea problemelor pot fi prevenite și remediate. (1)

Vă prezentăm câteva recomandări generale privind îngrijirea picioarelor.

În timpul sezonului cald

Fie că e vorba despre o vacanță la mare, de o vizită la piscină sau de activitățile zilnice din timpul verii, iată câteva măsuri pentru a vă păstra picioarele în cea mai bună formă și a evita eventualele pericole.
  • Limitați mersul desculț afară deoarece expune pielea picioarelor la riscul de arsuri solare, dar crește totodată și riscul unor infecții precum negii plantari, tricofiția și altele. De asemenea, riscul accidentării este mai mare deoarece piciorul nu este protejat.
  • Purtați încălțăminte (papuci, șlapi) chiar și când mergeți la piscină, plajă, în vestiare sau în băile hotelurilor. Astfel vă protejați împotriva unei posibile infecții bacteriene.
  • Nu neglijați picioarele atunci când folosiți loțiunea de plajă cu protecție UV, asigurați-vă că o aplicați pe toată suprafața picioarelor și reaplicați de fiecare dată când ieșiți din apă.
  • Pentru a evita umflarea picioarelor provocată de căldură, păstrați un nivel optim de hidratare de-a lungul zilei.
    În cazul în care apa pătrunde în încălțăminte (în timpul unei ploi, de exemplu) este important să vă schimbați cât mai repede încălțămintea și să așteptați până la uscarea sa completă înainte de următoarea utilizare, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și fungilor. (2)

În timpul sezonului rece

  • Sezonul de iarnă ridică și acesta probleme specifice pentru confortul și sănătatea picioarelor. Iată cum putem evita neplăcerile și problemele de sănătate pe care vremea uscată și rece le amplifică.
  • Hidratați picioarele în mod corespunzător cu o cremă potrivită, pentru a evita uscăciunea și crăpăturile ce pot apărea mai ales în zona picioarelor.
  • Purtați doar încălțăminte potrivită pentru acest sezon, care să protejeze împotriva temperaturilor scăzute și umezelii. Dacă picioarele rămân umede pentru lung timp își vor păstra cu greu o temperatură confortabilă. Pe lângă aceasta, umezeala facilitează dezvoltarea bacteriilor, expunând la un risc mai mare de infecții. (3) (4)

În general

  • Flexați și mișcați picioarele în mod regulat pentru a ajuta la o bună circulație a sângelui. Rotiți încheieturile ușor, mișcați degetele etc.
  • Faceți exerciții pentru picioare pentru a evita crampele musculare și pentru a le dezmorți după o zi îndelungată în care ați stat în picioare. Folosiți și o cremă hidratantă pentru un plus de confort.
  • Ridicați picioarele deasupra nivelului inimii pentru a a îmbunătăți circulația și a ajuta la desumflarea picioarelor.
  • Purtați încălțăminte adecvată pentru activitățile desfășurate de-a lungul zilei.
  • Dacă suferiți o accidentare apelați cât mai curând posibil la un medic specialist.
  • Acordați atenție durerilor persistente. Acestea sunt un semn al unor leziuni sau afecțiuni. Și în acest caz este recomandat sfatul unui medic specialist.

Sfaturi pentru îngrijirea unghiilor și picioarelor

Indiferent dacă preferați să efectuați pedichiura la un salon sau acasă, iată câteva aspecte pe care să le aveți în vedere: 
  • Când tăiați unghiile utilizați o unghieră cu tăietura dreaptă, pentru că ustensilele cu tăietura curbată facilitează creșterea unghiei sub piele, un lucru ce poate deveni foarte neplăcut, dar chiar și periculos pentru sănătate. Consultați un medic dacă observați tendința unghiilor de a deveni încarnate.
  • Când îndepărtați pielea moartă de pe călcăie si suprafața tălpii, tineți picioarele în apă caldă cel puțin 5 minute înainte și apoi folosiți piatra ponce, pila de picioare sau un scrub exfoliant.
  • Dacă mergeți la un salon, asigurați-vă că se respectă regulile de igienă corespunzătoare. Pe cât posibil, aduceți propriile ustensile. Bacteriile și fungii se transmit cu mare ușurință de la o persoană la alta, în special dacă echipamentul nu este igienizat.
  • Nu vă epilați pe picioare în ziua în care doriți să vă faceți pedichiura. Oricât sunt de mici, tăieturile permit intrarea bacteriilor și riscați astfel posibile infecții.
  • Nu utilizați lama pentru îndepărtarea pielii moarte. Folosită incorect, aceasta poate provoca leziuni, iar dacă este eliminat un strat mult prea mare de piele, crește riscul de a dezvolta infecții.
  • Nu tăiați cuticulele, acestea reprezintă o barieră importantă împotriva bacteriilor.
  • Dacă observați că unghiile sunt groase și decolorate, ar putea indica o infecție. În acest caz, nu aplicați lac de unghii pentru a acoperi culoarea, ci consultați un medic specialist cât mai curând pentru a trata afecțiunea. (5)  

Pentru menținerea sănătății picioarelor este necesar să vă examinați picioarele pentru a depista din timp posibile probleme, să purtați încălțăminte confortabilă și potrivită pentru mers și să respectați o igienă corespunzătoare. Dacă apar orice semne îngrijorătoare apelați cu încredere la un medic . (1)

Data actualizare: 13-07-2019 | creare: 05-05-2015 | Vizite: 7738
Bibliografie
1. Sănătatea picioarelor tale https://newsinhealth.nih.gov/issue/May2013/Feature2
2. Îngrijirea picioarelor în timpul verii https://www.apma.org/Learn/HealthyFeetTips.cfm?ItemNumber=9860
3. Sfaturi pentru a menține picioarele confortabile în timpul sezonului de sărbători https://www.apma.org/Learn/HealthyFeetTips.cfm?ItemNumber=9850
4. Sfaturi pentru a menține picioarele confortabile pe timpul iernii https://www.apma.org/Learn/HealthyFeetTips.cfm?ItemNumber=11069
5. Ce să faci și să nu faci https://www.apma.org/Learn/HealthyFeetTips.cfm?ItemNumber=9859
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Durere la „fluierul piciorului” - primul ajutor
  •