Fractura maleola la femeie însărcinată

26-09-2021
Andra234
Nu este medic/terapeut
Andra234
Bună ziua. In data de 27.08.2021 am căzut cu piciorul sub fund si probabil am suferit o fractura deoarece nu am mai putut calca pe membrul afectat. Am ajuns de urgenta la spital, am fost consultata de un medic ortoped care a hotărât sa nu îmi faca radiografie deoarece atunci eram însărcinată in 26 de săptămâni.Mi-a văzut glezna, care era foarte imflamata si dânsul a spus ca este posibil sa fie o fractura sau entorsa, mi-a recomandat Clexane si imobilizare in fasa elastica timp de 2 săptămâni.
Am fost la un alt medic ortoped care mi-a pus diagnostic "suspiciune fractura maleola laterala" bineînțeles nici aici nu mi s-a făcut radiografie dar mi-a fost imobilizat piciorul in atela gipsata pentru 21 de zile. Am stat 14 zile cu atela gipsata si azi am 14 zile cu orteza. La 21 de zile de la imobilizare, am început sa calc ușor pe picior, ajutata de cârje si cu orteza pe picior(la recomandarea medicului ortoped). Bineînțeles ca am avut dureri destul de mari și încă mai am dureri când mobilizez piciorul (nu am putut sa folosesc antiinflamatoare sau analgezice). Acum, la 30 de zile de la"posibila fractura "pot sa las destul de multa greutate pe picior(in casa nu mai folosesc orteza) doar carjele si daca stau in picioare fara sa umblu pot sa las greutatea normala pe picior, adică stau normal in picioare dar când trebuie sa umblu nu mai reușesc sa las atât de multă greutate. Cu orteza, am reușit sa umblu chiar si intr - o carje, am cântărit greutatea pe care o las pe picior cu orteza (am ajuns la 60kg). Piciorul se umfla foarte tare, dar durerea s-a diminuat, am disconfort când umblu doar, dacă las greutatea pe picior nu mai simt durere. Eu am 26 de ani, însărcinată in 30 săptămâni acum, înălțimea 1, 65 și greutatea 100 kg. Întrebarea mea ar fi acum ce ar trebui sa fac? Având in vedere ca nu mi s-a făcut nicio radiografie, oare in cât timp voi putea umbla normal? Când as putea sa renunța la carje sau ce pași ar trebui sa urmez pe mai departe? Menționez ca in zona unde locuiesc eu nu am posibilitatea de a face kineto-terapie. Am impresia ca am uitat sa umblu si sigur ca mobilitatea articulațiilor s-a redus, eu simt ca nu am echilibru si ca nu pot sa las toata greutatea pe membrul afectat pentru a umbla normal. eu fac exerciții de mobilitate acasă dar recuperarea este foarte grea și inceata. Va mulțumesc frumos pentru un eventual răspuns. Sincer, am fost la mai mulți medici dar niciunul nu mi-a spus ce sa fac, nu au știut dacă este sau nu o fractura sau entorsa, ba chiar la aproape 3 săptămâni am avut dureri la palpare in zona peroneului. Dg mi-a fost pus in urma palparii membrului si vizual.
9 comentarii
0
26-09-2021, ora 22:08
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara,
Problema este oarecum diferita:
- la 26 saptamani se poate face radiografie fara probleme pentru fat;
- radiografia este imperativa, obligatorie si indiscutabila pentru sanatatea D-voastra in urmatorii 60 de ani;
- daca aveti o fractura bi-maleolara, imobilizarea gipsata depaseste 3 luni la greutatea D-voastra, excluzand orice sprijin pe picior;
- daca aveti "doar" o fractura maleolara fibulara, imobilizarea depaseste 2 luni la greutatea D-voastra, excluzand orice sprijin pe picior;
- foarte adesea este necesara interventia chirurgicala, chiar la o sarcina de 6 saptamani.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Institutul Piciorului
0
27-09-2021, ora 09:31
Andra234
Nu este medic/terapeut
Andra234
Mulțumesc foarte mult pentru răspuns dl doctor.
Voi apela la un alt ortoped si sper sa imi facă o radiografie. Am insistat mult pentru o radiografie, si eu sunt asistenta medicala dar răspunsul medicilor a fost ca este mult mai importanta sănătatea fătului si ca piciorul isi va reveni oricum. Ortopedul care mi-a pus atela gipsata a spus la ultimul control ca la 21 de zile pot sa calc pe membrul afectat cât îmi permite durerea, deoarece nu știe dacă a fost fractura sau o entorsa foarte urata. Ma aflu din păcate intr-o situație dificila pt ca ma lovesc de refuzul medicilor in legătură cu radiografia chiar și in legătură cu continuarea tratamentului cu enoxaparina sodica. Ortopedul a spus ca sunt suficiente cele 30 de injecții. Medicul ginecolog a spus ca ar trebui sa le continui datorita riscului ridicat de tromboza. Va mulțumesc din suflet pentru timpul acordat si voi încerca sa găsesc un medic ortoped dispus sa îmi recomande radiografia ca sa putem elucida problema și conduita terapeutica.
0
27-09-2021, ora 10:07
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Trombo-profilaxia este absolut obligatorie pe toata perioada imobilizarii, mai ales la greutatea D-voastra (dar nu numai).
Radiografia poate fi o problema pentru fat in primele 8 saptamani de sarcina.
Sprijinul pe picior este total interzis, fiind o grava greseala in absenta diagnosticului precis.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Institutul Piciorului
0
27-09-2021, ora 13:36
Andra234
Nu este medic/terapeut
Andra234
Va mulțumesc încă odată dl. Doctor!
O sa merg de urgenta la un alt medic si voi continua tratamentul cu Clexane. O zi frumoasa va doresc!
0
08-10-2021, ora 20:39
Andra234
Nu este medic/terapeut
Andra234
Revin cu un update dl. Doctor,
Am reușit sa fac o radiografie, medicul ortoped mi-a spus în urma radiografiei sa mai merg 2 săptămâni cu carje fara sa las toata greutatea pe picior, pot umbla si cu o singura carje(asa a spus) iar după cele 2 săptămâni pot lasa toată greutatea. Problema este ca dansul a spus ca este consolidat vicios osul. (pana la urma este o fractura de peroneu.)
As dori sa va întreb, dacă se poate, as putea sa va trimit radiografia aici sa o vedeți și dvs? Sau nu se poate trimite fotografie aici pe forum? Mulțumesc anticipat.
0
08-10-2021, ora 21:47
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Cum sa calcati pe picior la 100 kg?
Imi puteti trimite radiografia pe email, dar interventia chirurgicala este cam tardiva. Va veti confrunta cu artroza post-traumatica a gleznei, cauzata de consolidarea vicioasa si enorm agravata de greutate.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Institutul Piciorului
0
08-10-2021, ora 22:05
Andra234
Nu este medic/terapeut
Andra234
Cum este emailul dvs?
Aveți dreptate dar asa m-a sfătuit ortopedul. Chiar și eu observ ca radiografia arata foarte Rau la 6 săptămâni post fractura...
0
09-10-2021, ora 09:45
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Gasiti email-ul pe site-ul meu.
Nu am voie sa-l postez aici, pe forum.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Institutul Piciorului
0
09-10-2021, ora 10:36
Andra234
Nu este medic/terapeut
Andra234
Nu am cuvinte sa va mulțumesc. V-am trimis email acum.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul