recuperare fractura maleola peroniera fara deplasare

19-03-2015
simona m.
Nu este medic/terapeut
simona m.
În 5 ianuarie am suferit o fractura de maleola peroniera dreapta fara deplasare. Am stat 3 saptamani cu atela ghipsata si am facut fraxiparine 21 de zile.Dupa 3 zile de la fixarea atelei m-am dezechilibrat si am pus calcaiul şi varful piciorului jos fara sa vreau.
Dupa 3 saptamni de atela ghipsata am facut radiografie si, fiindca nu s-a vazut nimic anormal, mi s-a pus cizma ghipsata pentru încă 3 saptamani. În acest timp am luat o pastila de aspenter pe zi si am început să calc.
Dupa ce mi-a fost datjos ghipsul, piciorul era umflat si la maleola externa si la cea din interior. Am început imediat sa folosesc carjele progresiv, si sa fac miscari cu piciorul. Dupa 3 saptamni am inceput recuperarea la un centru de recuperare unde mi s-a spus ca am sindrom algoneurodistrofic. Piciorul este încă umflat, doare la mers. Fac laser, ultrasunet, curent interferential, masaj, kinetoterapie (mai puţin).
Am continuat sa iau aspenter, am luat osteocare, calcidin, neuromultivit.
Doctorul ortoped mi-a recomandat, la ultimul control, din 17 martie, să merg progresiv cat pot de mult ca e ok, doar recuperarea este mai grea.
Este în regulă? Ce ma sfatuiti?
Martea viitoare am 10 zile de recuperare, piciorul ma doare la calcat, am inca edem, redoare articulara si merg folosndu-ma de o carja.
14 comentarii
0
23-03-2015, ora 03:28
simona m.
Nu este medic/terapeut
simona m.
Este firesc ca după 11 săptămâni de la o fractură de maleolă peronieră fără deplasare, (3 saptamani-atelă ghipsată, timp in care m-am dezechilibrat si am pus varful si calcaiu lpiciorului drep in pamant, iar dupa cele 3 saptamani, la radiografie, medicul nu mi-a spus ca ar fi ceva, apoi alte 3 saptamani de cizma ghips, terminate cu un sindrom algoneurodistrofic, după încă 3 saptamani urmand 10 zile de recuperare) să nu pot merge decat in carja, piciorul fiind inca umflat si dureros la calcare? Maleola din interiorul piciorului e aproape invizibila iar in exteriorul piciorului, unde a si fost fractura, zona maleolara, chiar si dupa comprese cu sare amara pe timpul nopţii, este umflata putin nefiresc.

Ce pot face? Sa repet radiografiile si sa ma prezint la un nou consult? Sa fi avut totusi consecinte grave faptul ca am calcat inainte de termen? Ma pot recupera doar prin miscare?
0
23-03-2015, ora 08:54
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Daca este vorba despe sindromul complex regional dureros (arhaic, sindrom algoneurodistrofic), acesta se poate manifesta timp de 1-2 ani prin simptomele descrise de D-voastra.
Raspunsul final depinde insa de datele D-voastra personale, pe care nu le-am inteles: sex, varsta, greutate/inaltime, status ocupational si eforturi practicate, antecedente traumatice, metabolice, reumatologic-inflamatorii, tratamente actuale etc.
Astept detalii.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
1
23-03-2015, ora 21:48
simona m.
Nu este medic/terapeut
simona m.
femeie, 48 ani, 67 kg, 1, 68 înăţţime, istoric într-un muzeu, în urmă cu vreo 10 ani am avut o entorsă urâtă la acelaşi picior.
în prezent iau o pastilă de aspenter pe zi (după prânz), bonium (o tabletă şi o capsulă, dimineaţa), fac două băi la picior în apă cu sare de bazna şi tărâţe după care aplic Alle gel şi pe timpul nopţii aplic comprese cu sulfat de magneziu (sare amară).
încă mai fac masaj. în plus, merg o oră/două dimineaţa şi, la fel, după masă cu ajutorul carjei pe care o folosesc ca baston. astăzi am reuşit, cu efort, să merg, cam chinuit, şi fără ajutorul bastonului.
ce pot să mai fac?
cu mulţumiri pentru orice sugestie.
0
24-03-2015, ora 15:00
simona m.
Nu este medic/terapeut
simona m.
Posibil să am un început de osteoporoză. (Nu am făcut încă o examinare clinică în acest sens).
Astăzi mi s-au mai dat 10 zile de recuperare, adică: laser, ultrasunet, curent interferenţial, masaj şi gimnastică medicală. Oare primele 3 proceduri (laserul zilnic iar celelate două în alternanţă, o zi şi o zi) pot dăuna administrate mai mult?
0
24-03-2015, ora 19:25
simona m.
Nu este medic/terapeut
simona m.
Am vorbit la telefon cu medicul ortoped. Mi-a spus sa-mi mai fac un rând de radiografii, şi pentru maleola din exterir şi pentru cea din interior, şi să-l caut marţea viitoare pentru un nou consult.
Credeţi că ar putea fi ceva grav, având în vedere istoricul de până acum al cazului, şi că ar trebui să urgentez?
Sunt foarte speriată cu atât mai mult cu cât sunt singură şi nu am cu cine să mă consult.
0
24-03-2015, ora 20:05
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Nu putem aprecia gravitatea situatia fara a avea cele mai elementare informatii despre pacient, fara sa avem intregul dosar radiologic etc.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
24-03-2015, ora 21:27
simona m.
Nu este medic/terapeut
simona m.
concret, de ce informaţii aveţi nevoie?
deocmdata nu am la îndemână decât o radiografie făcută după 3 săptămâni de atelă gipsată, prima radiografie fiindu-mi făcută la serviciul urgenţă.
0
24-03-2015, ora 21:56
simona m.
Nu este medic/terapeut
simona m.
femeie, 48 ani, 67 kg, 1, 68 înăţţime, istoric într-un muzeu, în urmă cu vreo 10 ani am avut o entorsă urâtă la acelaşi picior.
Primele 3 săptămâni, cu atela gipsată, am făcut fraxiparine, 21 de bucăţi.În a treia zi m-am dezechilibrat şi am călcat pe picior. Totuşi, radiografia făcută după termenul de 3 săptămâni de atelă nu a arătat ortopedului probleme.
Următoarele 6 săptămâni, dintre care primele 3 cu cizmă de gips, am luat o pastilă de aspenter, 1 osteocare fizz, neuromultivit (10 zile de 3 ori pe zi).
Dupa ce mi-a fost datjos ghipsul, piciorul era umflat si la maleola externa si la cea din interior. Am început imediat sa folosesc carjele progresiv, si sa fac miscari cu piciorul.
Dupa 3 saptamni de la tăierea gipsului am inceput recuperarea la un centru de recuperare unde mi s-a spus ca am sindrom algoneurodistrofic. Piciorul este încă umflat, doare la mers. Am făcut o serie de 10 şedinţe de laser, ultrasunet, curent interferential, masaj, kinetoterapie (mai puţin) şi am continuat sa iau aspenter 1, osteocare fizz 1 diyolvat într-n pahar cu apă.
Fiindcă edemul nu a cedat şi durerea la călcat persistă azi am început a doua serie de 10 şedinte de laser, ultrasunet, curent interferential, masaj, kinetoterapie.
La telefon, azi, medicul ortoped mi-a spus sa-mi mai fac un rând de radiografii, de data asta şi pentru maleola din exterior şi pentru cea din interior, şi să-l caut marţea viitoare pentru un nou consult.
Ce credeţi că ar putea fi? Sindromul alergoneurodistrofic?
0
24-03-2015, ora 22:01
simona m.
Nu este medic/terapeut
simona m.
Din cauza edemului, nu am amplitudinea piciorului sănătos la mişcarea labei piciorului din încheietură sus-vârf întins,
0
24-03-2015, ora 22:44
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Pentru un specialist, informatii relevante inseamna examen clinic, adica examinarea completa a membrului, cu puncte dureroase spontan si palpator, amplitudinea miscarilor active+pasive, studiere vasculo-nervoasa si tegumentara, dar si studierea intregului dosar radiologic, de la inceput si pana acum.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
1
25-03-2015, ora 14:55
simona m.
Nu este medic/terapeut
simona m.
Mulţumesc foarte mult. Am să încerc să vă ţin a curent după noul consult cu medicul ortoped.
Cu respect.
0
27-03-2015, ora 16:47
simona m.
Nu este medic/terapeut
simona m.
Am primit interpretare radiografiei pe care am facut-o după 7 săptămâni de la luarea ghipsului: Stare fractura maleola peroniera si tibiala externa dreapta, în curs de consolidare; demineralizare osoasă.

Oare este vorba de o singură fractură sau de două (având în vedere că medicul specialist a folosit cuvântul "şi"?

Interpretarea dată înseamnă că, în principiu, e OK?

Edemul mare de la gleznă, datorat, după părerea maseorului, limfei care nu circulă normal în articulaţie, edem de care nu am scăpat şi durerea la călcat s-ar datora, atunci, doar sindromului algoneurodistrofic?

Dacă da, e indicată mişcarea cât mai multă combinată cu exerciţiile de gimnastică medicală?

cu respect.
0
29-08-2015, ora 13:35
Paula Cristinna99
Nu este medic/terapeut
Paula Cristinna99
Am o fractura cominutiva tubercul peroneal al calcaneului stang si avulsie osoasa maleola peroniera stanga Am stat 30 zile in ghips, dupa asta am dat ghipsul jos si am facut radiografie, aici mi s-a spus ca e normal osos.
Am facut kinetoterapie acasa, 10 proceduri. Am incepu sa merg dar cu ajutorul carjelor. Piciorul se umfla si ma doare. Aplic niste unguente pe nume Indometacin si Troxevasin gel, de 3 ori pe zi ( dimineata, la pranz si seara )

Este normal asa ceva ? Ce-mi recomandati sa fac in continuare ? Este necesar sa fac recuperare medicala ? Si cat timp ?

Va multumesc !
0
30-08-2015, ora 22:40
Dr. Mitrulescu Cristian
Ortopedie si traumatologie, Timisoara
Dr. Mitrulescu Cristian
Bună ziua, în general după o fractura de glezna raman nişte modificări la nivelul sistemului circulator care fac ca piciorul sa se umfle după o perioada mai lunga în care piciorul sta in jos. Aceste modificări se ameliorează cu trecerea timpului, totul fiind în funcţie de fiecare pacient în parte. De obicei piciorul este dezumflat dimineaţă.

Pentru pacienţii diagnosticaţi cu sindrom algoneurodistrofic, este TOTAL interzis ca în timpul de recuperarii sa simţiţi orice urma de durere. Se poate încerca şi terapia cu oglinzi. Este un diagnostic serios care are nevoie de un kinetoterapeut foarte competent.

sanatate,
Mitrulescu Catalin, medic specialist ortoped
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.