Ganduri ciudate legate de propria moarte, de cum ar fi daca as muri.

16-08-2021
qwert_pro
Nu este medic/terapeut
qwert_pro
Buna!Vin si eu cu o intrebare la care nu-i pot gasi raspuns.Ei bine am 21 de ani, sunt baiat, si de ceva timp ma confrunt cu o depresie moderata.Iau si tratament de la medicul psihiatru de cateva luni si pare sa mearga bine.Antidepresivul a reusit sa vindece cat de cat depresia, m-a facut mai indiferent fata de lucrurile care ma faceau sa sufar, desi de la o perioada incep sa observ ca eficacitatea sa scade.Totusi, problema pe care vreau sa o abordez persista de ceva ani, si era prezenta si pana sa iau medicamentul, si e prezenta si cat timp il iau acum.Problema e ca de multe ori imi vin ganduri legate de propria moarte, de cum ar fi daca as muri.Nu am avut tentative de suicid si nici nu vreau sa am.Ideea e ca nu imi doresc sa ma suicid, in nici-un caz, iubesc viata asa cum este ea si mai vreau sa fac foarte multe lucruri in ea, dar nu inteleg de ce imi tot vin aceste ganduri legate de propria moarte.Nu ca nu as putea sa le controlez, dar nu stiu de ce ma fac parca sa ma simt mai bine, imi ofera o oarecare usurare, poate chiar placere.Care ar putea fi oare sursa acestora si cum as putea scapa definitiv de ele?
4 comentarii
1
17-08-2021, ora 07:31
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Atunci cand doza antidepresivului nu mai este suficienta, eficienta scade. Daca psihiatrul considera ca este cazul, probabil ca o sa iti adapteze schema de tratament prin marirea dozei, inlocuirea unuia dintre medicamente. Este necesar sa discuti cu medicul, probabil ca te-a indemnat sa il contactezi la nevoie - pentru programare.
Totodata, este bine sa stii ca la incetarea medicatiei, de cele mai multe ori simptomele pot revini, de aceea este bine sa combini tratamentul medicamentos cu sedintele de psihoterapie. Mai ales pentru ca ai ruminatii anxiogene, intruzive care probabil ca au cazut si mentin o parte din simptomatologia depresiva.

Cu toti suntem constienti de idea mortii, a noastra, a celor dragi, a Universului etc. Una dintre certitudinile noastre este aceea ca odata ce ne-am nascut, la un moment dat vom muri. Unii oameni isi alina aceasta anxietate prin religie, altii o neaga, fiecare si-o gestioneaza cum poate astfel incat sa fie linistiti si functionali. O minte sanatoasa este oupata cu activităţi pragmatice, perseverenta in a–si gasi si urma un scop, focusata pe evolutia personala. Oamenii care au o gandire rationala nu se lasa bruiati, virusati de anxietati patologice, indepartate pentru care au un control scazut, ca de exemplu :“Ce rost mai are sa urmez studiile superioare sau sa imi intemeiez o familie, daca la un moment dat totul se va termina…” Acesta este un mod de gandire anxiogen, in care viata celui afectat este dictata de fricile si neputintele proprii.
Intr-un demers terapeutic iti investigehezi factorii de gandire, factorii comportamentali care iti declanseaza si intretin simptomatologia. Inveti sa iti dai raspunsuri rationale, sa iti combati intoleranta la incertitudine, sa iti reduci nevoia de control crescuta specifica anxietatii patologice si sa o adaptezi la un nivel normal de functionare.

Ganduri optimiste pentru zile mai putin bune!
0
21-08-2021, ora 20:59
star
Nu este medic/terapeut
star
Doamna psiholog, si eu ma cofrunt cu ganduri:ce rost are sa fac cutare, sau cutare lucru, ca oricum murim si se termina totul.. Aceste ganduri le am obsesiv in minte de cand mi s a declansat anxietatea, adica de 4 ani.. Uneori mai uit de ele, alte ori st f intense.. Imi dau anxietate fff mare, ma sperie, eu mereu am iubit viata si ma sperii rau, gandindu ma ca daca voi ajunge sa ma sinucid pt ca nu mai gasesc rostul la nimic.. Mi e f frica.. Uneori nu le simt asa intense gandurile, si pot sa mi vad de viata, alteori sunt asa intense ca ma ingrozesc.. Sunt ca o tulburare obsesiv compulsiva. As dori sa va intreb daca astfel de gânduri tin de anxietate sau mai degraba de depresie.. Si daca se pot corecta..As da orice sa nu le mai am, sa fiu eu cea dinainte, vesela si care iubeam viata.. Si acum o iubesc, dar ma coplesec gandurile.. Iau antidepresiv, am încercat mai multe, dar niciunul nu m a scapat de gandurile astea.. Oare ce e de facut? Oare mai trec vreodată? Mulțumesc.
0
23-08-2021, ora 16:25
Miry86
Nu este medic/terapeut
Miry86
Si eu am niste stari foarte ciudateam luat antidepresive si anxiolitice 3 luni, acum nu mai iau. In perioada cand le luam mi-a afectat foarte mult memoria. Acum am stari de nervi puternice nu pot sa le controlez si daca sunt suparata sau stresata pe urma am o stare de tristete, nu imi vad rostul, nimic nu ma bucura, plang mult si ma simt singura si neinteleasa. Nu stiu ce sa mai fac sa ma simt bine, din cand in cand Beau ceai de sunatoare care ma calmeaza si imi da o stare de liniste pt ceva timp
2
24-08-2021, ora 11:02
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Notaţi-vă, monitorizaţi-vă emoţiile, gândurile si comportamentele anxios-depresive. În ce situaţii de viaţă apar, ȋn ce momente ale zilei? Unele persoane care suferă de tulburări emoţionale se simt mai rău ȋn prima parte a zilei, altele seara. Faceţi o comparatie, ce este diferit atunci va simtit bine: cum gandiţi, ce emoţii experimentaţi? Straduiţi-vă să actionaţi adaptativ şi ȋn episoadele patologice. In primă fază este util să cunoaşteţi cât mai ȋn detaliu problema, apoi creaţi modalităţi de gestionare a acesteia. Una dintre modalităţile utile ar fi să aplicaţi constant metoda:” fac opusul a ceea ce ȋmi dictează anxietatea/ depresia”.
Pentru a trata tulburările anxios-depresive, specialiştii ţin cont si de predispozitia genetică, biochimia creierului şi actionează sau colaborează la nivelul tuturor factorilor implicaţi pentru o ȋnsănătoşire de durată şi pentru prevenirea recăderilor.

Demersul psihoterapeutic include un program complex pentru identificarea gândurilor disfuncţionale automate, identificarea convingerilor dezadaptative şi contraargumentarea acestora. Inlocuirea cu modalităţi de gândire raţionale care necesită să fie aplicate până la automatizare. Concomitent se realizează identificarea factorilor comportamentali disfuncţionali şi crearea de obiceiuri de viaţă sănătoase, congruente cu modalităţile de gândire preponderent raţioanale.
Unul dintre citatele lui Epictetus la care merită să reflectăm, sună astfel:”Nu putem alege circumstanțele de zi cu zi, dar putem alege cum să reacționăm la acestea.”.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul