Hipertiroidismul - are legatura cu transaminazele?

09-03-2009
ralukka
Nu este medic/terapeut
ralukka
buna tuturor,
Am 28 de ani si o greutate constanta de 50-51 de kg la 1m64. dupa o luna mai stresanta (decembrie 2008) incepand cu ianuarie, am pierdut pana acum 3-4 kg. am suspectat imediat hipertiroidism, dat fiind ca am si alte simptome (pofta foarte mare de mancare, ameteli, oboseala chiar fara efort, palpitatii, tremurul mainilor, agitatie si irascibilitate, sensibilitate crescuta la frig si cald). nu am insa ochii umflati, bulbucati, nu mi s-a umflat deloc gatul, nu mi s-a dereglat ciclul (nu mai mult decat era dereglat de obicei :p ) nu am insomnii, nici nu transpir mai mult decat de obicei. nu ma doare nimic (m-a palpat medicul jum de ora :P ). am facut echo abdominala si tiroidiana, ficatul e perfect, iar tiroida prezinta doi noduli mici, de aprox 4 mm, nevascularizati. tiroida cica e "excesiv vascularizata", asa scrie pe fisa de echo. mi-a zis ca de aia simt asa puternic pulsul in gat (foarte enervant dealtfel).
am facut un pachet extins de analize, ca sa inveschighez mai multe aspecte. azi au iesit analizele, iar peste 4 zile am programare la endocrinolog, dar deja nu mai am rabdare. asa cum ma asteptam, TSH foarte mic, Free T4 mare, free T3 mare, T3 mare. ciudate sunt insa alte rezultate, care ma sperie rau de tot - e vorba de transaminaze, care au iesit foarte mari. voi posta mai jos analizele ciudate. peste tot scrie de hepatita. am gasit insa cateva articole pe net care scriu ca in cazul hipertiroidismului transaminazele ies cu indice marit. sper sa fie asa. a mai avut cineva asa ceva? sau stiti de ce or fi iesit asa? la echo, medicul mi-a zis ca am un ficat ok, dar sa am grija cu prajelile (a zis ceva de colecist, daca nu ma insel). am uitat sa mentionez ca mananc ca disperata de o luna (iau si supradyn, si calciu + D3), si nici un fel de mancare nu e "respins". stomacul meu proceseaza tot fara a avea nici cea mai mica problema/durere. doar ca dupa 3-4 ore dupa masa, incepe sa "ma arda" stomacul de foame si tre sa il 'alimentez'. dubios, in conditiile in care slabesc in continuare.
aici e rezultatul analizelor care au iesit mai aiurea:

PDW 11.8 (recomandat 12 - 16.5 %)
Gama GT 30 (recomandat < 30 U/L)
TGP 177 (recomandat < 35 U/L)
TGO 61 (recomandat < 30 U/L)
Bilirubina directa 0.3 (recomandat < 0.30 mg/dl)

Free T4 1.91(recomandat 0.70 - 1.48 ng/dl)
Free T3 8.84 (recomandat 1.71 - 3.71 pg/ml)
T3 2.93 (recomandat 0.58 - 1.59 ng/ml)
TSH <0.0025 (recomandat 0.35 - 4.94 microUI/ml)

In rest, calciu am aproape de limita maxima, magneziu aproape de limita minima, iar restul sunt foarte ok.

Multumesc mult si va doresc tuturor multa sanatate.

raluca
5 comentarii
0
31-03-2009, ora 20:08
ralukka
Nu este medic/terapeut
ralukka
intre timp, tin tratament cu tyrozol (de 3 sapt doza de 20mg dimineata + 20mg seara), si mi s=au marit TGO si TGP. TGO a ajuns la 200 si un pic, iar TGP la 80 aproape. d-na doctor mi-a redus cantitatea de tyrosol pentru urmatoarele 3 sapt, si mi-a spus ca daca nu mi se micsoreaza tgo si tgp, atunci trecem la ion radioactiv. inteleg ca acest lucru inseamna un fel de "topire" a tiroidei, ceea ce ma sperie rau. inainte de a ajunge la scoaterea/topirea tiroidei, mai stiti alte remedii? naturiste, nu stiu, orice... nu vreau sa ma las batuta si sa trec direct la operatie sau iod radioactiv dupa o luna de tratament...
0
23-06-2009, ora 11:09
liza_c
Nu este medic/terapeut
liza_c
buna ralukka, am intrat mai tarziu pe forumul asta, si am vazut intrebarea ta.
am o problema similara si fac tratament pt hipertiroidie, numai ca de vreo 3 ani... nu mi-am verificat niciodata TGO si TGP, nu mi-a recomandat nici un medic, dar cred ca am sa o fac. eu am fost pana acum la 5 medici endocrinologi si fiecare a venit cu pareri diferite, mi s-a recomandat chiar sa fac operatie sa imi scot glanda, desi nu e umflata si nu am nici noduli. am vazut ca ai zis ceva de iod radioactiv - sper ca nu ti-a fost administrat inca... si mie mi-a fost propus la un moment dat, insa pentru ca nu am inca copii, nu este o solutie. este inutil sa iti descriu toata nebunia prin care am trecut anii astia (am ajuns inclusiv la atacuri de panica si depresie), ceea ce vreau sa spun este ca trebuie sa ceri mai multe pareri inainte sa iei o decizie care te va afecta toata viata. si inca ceva - fiecare persoana cu afectiuni ale tiroidei reactioneaza diferit la tratamente, deci nu te poti baza pe experienta altora.
eu am incercat si tratamentul homeopat, si alte tratamente alternative... deocamdata m-am stabilizat, dar mai iau 5mg de tyrozol pe zi.
iti doresc multa sanatate
0
23-06-2009, ora 11:56
ralukka
Nu este medic/terapeut
ralukka
nu am ajuns la iod radioactiv :) e drept ca nu am fost la mai multi medici, pentru ca am mare incredere in doctorita mea. am scazut treptat doza de tyrozol, incat de la 40 mg/zi, doza de soc, am ajuns acum la 7, 5 mg/zi, si vom scadea la 5 daca e ok. oricum, ma simt foarte bine, intre timp si-au revenit si analizele la ficat (TGO si TGP in limite normale).
sunt foarte multumita de doctorita mea, Dr Gruia de la Medlife, pentru ca mi-a dozat tyrozolul in functie de analize, si mi-a explicat mereu foarte clar ce se intampla. sper sa scap cu tiroida intacta :)
oricum, important este ca ma simt foarte bine :)
Liza_c, cred ca nu e neaparat util sa faci analizele de TGO si TGP.. mie imi iesisera aiurea analizele pentru ca am luat o doza de soc de tyrozol si mi-a dat un pic peste cap ficatul... dar cu essentiale forte si-a revenit.
cel mai important cred ca este sa iti faci periodic analizele de TSH, ca sa te asiguri ca doza de medicatie este cea potrivita.
0
20-04-2012, ora 09:51
dana7ch
Nu este medic/terapeut
dana7ch
Te rog fa-ti un test pt hepatita B, C.
0
08-05-2012, ora 19:21
danacristina
Nu este medic/terapeut
danacristina
Te rog frumos, Ralukka, daca mai citesti topicul asta, spune-mi cat de des ai facut analizele de hormoni? Mama mea a facut hipertiroidie de la tratamentul cu un medicament pe baza de iod, cordarone, iar acum este in a 11-a zi in care ia tyrozol si prednison.
Multumesc, sanatate!
Adaugă un comentariu / răspuns

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.