Care este legătura dintre hormonii tiroidieni și riscul aterosclerotic?

„AfecÈ›iunile coronariene È™i atacul cerebral rămân cauzele principale de mortalitate la nivel mondial, în ciuda progreselor în vederea prevenÈ›iei È™i a opÈ›iunilor moderne de tratament. Prin urmare, identificarea factorilor predispozanÈ›i pentru ateroscleroză È™i în special a celor modificabili, este esenÈ›ială,” afirmă autorul studiului Arjola Bano.
„Acest studiu populaÈ›ional tip cohortă este primul care analizează relaÈ›ia dintre funcÈ›ia tiroidiană È™i manifestările subclinice, respectiv cele clinice, ale aterosclerozei. Astfel s-a evidenÈ›iat faptul că dozarea hormonilor tiroidieni ar putea ajuta la identificarea invizilor cu risc aterosclerotic È™i poate contribui la prevenÈ›ia mortalității È™i morbidității din cauze aterosclerotice,” continuă Bano.
La studiul de față au participat 9.231 de persoane cu vârsta medie de 64,7 ani, implicate în Studiul Rotterdam, la care Bano È™i colaboratorii au analizat posibile interacÈ›iuni È™i asocieri între statusul tiroidian, patologia aterosclerotică subclinică, evenimentele aterosclerotice (manifestări patologice caronariene fatale È™i nonfatale, accident vascular cerebral) È™i mortalitatea cauzată de complicaÈ›iile procesului aterosclerotic (afecÈ›iuni coronariene È™i cerebrovasculare).
Pentru interpretarea statistică a datelor, experÈ›ii au luat în calcul mai mulÈ›i factori de risc cardiovascular modificabili È™i nemodificabili deopotrivă: vârsta, sexul, indicele de masă corporală, colesterolul total, trigliceridele serice, presiunea arterială sistolică, prezenÈ›a sau absenÈ›a diabetului zaharat, aportul de alcool È™i consumul de tutun, respectiv utilizarea medicamentelor hipotensoare È™i a statinelor (medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale, respectiv a fracÈ›iilor lipidice plasmatice).
În cadrul unei perioade de monitorizare de 8,8 ani, s-au înregistrat 1.130 evenimente aterosclerotice È™i 580 de decese din cauza complicaÈ›iilor coronariene È™i cerebrovasculare specifice bolii aterosclerotice în rândul populaÈ›iei studiate. ConcentraÈ›ii crescute de tiroxină (FT4) au fost asociate la aceÈ™ti pacienÈ›i cu riscul înalt de mortalitate È™i mortibiditate aterosclerotică, independent de factorii de risc cardiovascular.
Autorii au remarcat că ateroscleroza în forme subclinice a fost de asemenea asociată cu valori crescute ale tiroxinei libere.
Ceea ce înseamnă că există o legătură neexplorată încă între funcÈ›ia tiroidiană È™i ateroscleroză, care trebuie investigată È™i replicată prin intermediul altor studii pentru a genera nu doar răspunsuri, dar È™i soluÈ›ii în vederea prevenirii È™i tratării corespunzătoare, integrate, a patologiei aterosclerotice.
Sursa: Endocrine Society
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Efectele stresului asupra sănătății inimii sunt diferite la femei și bărbați
- Pentru sănătatea inimii, luați cu precauție suplimente de calciu!
- Monitorizarea tensiunii arteriale ar putea deveni la fel de facilă precum realizarea unei videoclip
- O nouă tehnică de diagnostic a bolilor coronariene
- Hipertiroidism
- Hipertiroidia hipofizara (indusa de TSH)
- Gușa simplă (netoxică)
- Tireotoxicoza
- Boala Basedow-Graves-Parry
- Gușa multinodulară toxică
- Tiroidita cronica cu tireotoxicoza tranzitorie
- Sindromul autoimun poliglandular tip I
- Accident vascular cerebral (AVC)
- AVC ischemic (ischemia cerebrala)
- Regim hipercolesteromie si ateroscleroza
- Accident vascular hemoragic de trunchi cerebral
- Tratament cu Aricept.. efect secundar: insomnia
- Disectie artera vertebrala si accident vascular cerebral
- Sufar de hipertiroidie autoimuna
- Posibil hipertiroidism
- ACV sau altceva?
- Ateroscleroza
- Epilare IPL - afectiuni tiroidiene
- Interpretare analize
- Avc ischemic in urma cu 2 saptamani. sanse de refacere ?