Leziune meniscala grd II

16-08-2016
andreio15
Nu este medic/terapeut
andreio15
Buna ziua!

In urma cu aproximativ o luna si jumatate am simtit o pocnitura in zona genunchiului stang in timpul unei miscari de rotatie, probabil efectuata gresit.

Dupa cateva zile, m-am prezentat la spital, unde dupa un consult clinic mi-a fost recomandata o examinare IRM.

Raportul de examinare (efectuata pe 30.06.2016) precizeaza in litere bold urmatoarele:

- zona de contuzie osoasa la nivelul condilului femural lateral;
-fin hipersemnal liniar PD la nivelul cornului posterior al meniscului intern, ce nu interseaza marginile meniscale;

Am revenit la medicul din spital cu acest rezultat, iar dupa un alt consult clinic mi-a fost oferit biletul de externare ce precizeaza:

DIAGNOSTIC EXTERNARE: Leziune corn posterior menisc intern

EPICRIZA: Internat de urgenta, pentru diagnosticul mentionat, in vederea efectuarii de investigatii paraclinice (RMN) pentru stabilirea diagnosticului de certitudine si a conduitei terapeutice adecvate. Dupa obtinerea rezultatului RMn, se apreciaza ca in prezent nu necesita tratament operator. Se continua tratamenutl ortopedic functional si va fi re-evaluat periodit in Ambulator. Se externeaza ameliorata, cu recomandarile:

RECOMANDARI: - reluarea progresiva a mobilizarii active si a mersului, cu evitarea stricta a efortului articular si a miscarilor de rasucire (flexie-rotatie interna/externa) cel putin 6 saptamani dupa data traumatismului

-bandaj elastic/orteza mobila
- tratament antalgic la nevoie cu Alle Gel si aplicatii locala de 3 ori/zi, Vimovo 2 cp/zi
- gimnastica medicala pentru mentinerea tonicitatii si troficitatii muschiului cvadriceps
- re-evaluare periodica in Ambulatorul de Ortopedie.

Dupa 2 saptamani, am fost la re-evaluare unde doctorul a re-efectuat un consult si mi-a spus sa nu imi fac probleme, insa daca cumva voi mai simti dureri sa revin.

Dureri nu am mai avut, insa au existat anumite momente in care am simtit un mic disconfort in zona respectiva, ce e drept dupa cateva drumuri destul de lungi de mers pe jos. Din cand in cand apare o pocnitura in zona respectiva in timpul flexiei, dar pe care am observat-o dupa o perioada mai lunga de stat pe scaun (piciorul flexat la 90 de grade). In rest, imi pot flexa piciorul fara probleme, fara dureri, am stabilitate in el.

Sunt constient de faptul ca sunt supra-ponderal (18 ani, 1.86, 90kg), insa as dori sa stiu ce activitate fizica este recomandata in cazul meu.

Credeti ca va fi necesara o interventie?
3 comentarii
1
17-08-2016, ora 01:30
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Buna seara
La inaltimea Dvs, cele cateva kg in plus sunt discutabile; mai degraba in raport cu varsta ar putea fi o problema. Exista riscul de a mai acumula 10-20 pe drum spre 50 de ani si nu va fi usor nici pentru coloana vertebrala, nici pentru genunchi. Poate fi si o problema de conformatie, desi se pare ca admiteti o oarecare vina in acest aspect.
Important este ca acest episod - o entorsa de genunchi - aduce in discutie o sensibilitate a Dvs.
Mecanismul de producere, desi ridicol de simplu, nu este rar, insa el tradeaza si o predispozitie spre acest tip de leziune. Cred ca rezultatul RMN - cel putin partea citata de Dvs - nu este deloc generos in explicarea acestei predispozitii: era foarte important sa stim starea ligamentelor incrucisate (mai ales cel anterior) a celor colaterale si a osului subcondral. De exemplu, contuzia osoasa la nivelul condilului extern ar putea fi semnificativa, dar nu se explica daca aceasta contuzie este insotita de ischemie osoasa sau a depasit pragul de necroza avasculara. Dupa parerea mea, aceasta leziune, ca si usurinta cu care a aparut entorsa, insotita, dupa opinia mea, de o mica ruptura de menisc, atesta o suprasolicitare mai veche a genunchiului respectiv, care a condus la o laxitate ligamentara reziduala. Doar asa o simpla rasucire de genunchi poate produce o deplasare suficient de mare ca sa produca o ruptura de menisc. Cu alte cuvinte, exista, potrivit simptomatologiei descrise, sansa de a avea rupturi ligamentare si meniscale mai vechi care au trecut neobservate, iar acum a fost doar o mica agravare.
tratamentul primit este dupa parerea mea corect principial vorbind si este bine sa tineti legatura cu medicul care va trateaza. retineti insa ca o entorsa de genunchi se vindeca functional de abia dupa 2-3 luni. Este nevoie sa verificati stare ligamentelor incrucisate.
Daca respectati tratamentul si nu exista afectari mai vechi ale aparatului stabilizator al genunchiului, atunci vindecarea va fi solida si va va permite orice efort, dupa un bun program de recuperare. Evidentierea unei rupturi meniscale majore va impune interventia artroscopica.
In perioada de recuperare nu practicati sporturi care presupun schimbari de directie bruste (tenis, fotbal); poate avea loc o recidiva, care va deteriora si mai mult situatia locala.
Recuperarea va incepe cu mers cu s[rijin pe piciorul afectat, apoi mers pe distante mai lungi si mai vioi, urmat de partide crescatoare de jogging. Dupa 10-12 luni se admite cresterea efortului fizic, dar genunchiul va fi supus unui astfel de efort numai protejat de genunchiera. Nu neglijati efectul pozitiv al tratamentului balneo-fizical si al infiltratiilor cu hialuronat.
Cu stima
SL UNiv Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie-Traumatologie
Doctor in Stiinte Medicale
Constanta
0
17-08-2016, ora 12:33
andreio15
Nu este medic/terapeut
andreio15
Multumesc din suflet pentru raspunsul prompt si foarte generos.

Revin cu rezultatul examinarii, de data aceasta in forma completa:

-zona de cotuzie osoasa la nivelul condilului femural lateral

-in rest, semnal normal la nivelul maduvei osoase, cu trabeculatie normala si linii epifizare normale

-corticala osoasa are contur regulat cu grosime normala, fara modificari de semnal subcondrale

- cartilajul care acopera patela, condilii femurali si platourile tibiale cu grosime normala, suprafata reguata si caracteristici normale ale semnalului.

-fir hipersemnal liniar PD la nevelul cornului posterior al meniscului intern, ce nu interseaza marginile meniscale (leziune meniscala grd II)

-meniscul laterala are configuratie normala, cu semnal hipointens omogen

- ligamente incrucisate anterior si posterior intacte, normale ca grosime si caracteristici ale semnalului

- ligamente colaterale intacte, cu grosime normala

- ligament rotulian cu semnal omogen, grosime normala

- revarsat lichidian articular in cantitate medie

-tesuturi moi periarticulare si structuri vasculare din campul de examinare fara anomalii decelabile
0
17-08-2016, ora 23:54
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Buna seara
Ramane in discutie o leziune meniscala produsa in cadrul unei entorse; poate ca revederea imaginilor, eventual in regim de second opinion, ar putea aduce unele detalii semnificative in plus.
Tratati deocamdata leziunea ca pe o entorsa de genunchi cu sprijinul unui coleg ortoped si fiti cu garda ridicata. Acest genunchi va mai produce unele etape de disconfort.
Cu stima
SL Univ Dr. Marius Enescu
Constanta
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dislocare genunchi - primul ajutor și sfaturi utile
  •