pentru casa dr.house
buna ziua!as dori sa stiu, daca se poate care sunt centii nervosi din emisfera dreapta a creierului.va multumesc
4 comentarii
Explicatii de anatomie sau fiziologie umana eu mai dau doar vis-a-vis de caz clinic pentru o mai buna intelegere a conduitei de urmat. Insa fiziologie cerebrala pentru cultura generala a tuturor gasesti din abundenta pe net.
este vorba de copilul meu care a avut o trauma cranica pe partea dreapta.a avut si inca mai are probleme locomotorii si as dori sa stiu la ce sa ma astept.centrii vorbirii se afla in stanga, daca nu gresesc, e adevarat?la ce probleme ne-am m-a i putea astepta.centrii pentru comportament se afla in dreapta?ar putea avea probleme de limbaj?va multumesc anticipat.
Trebuia sa spui asta de la inceput. Cat timp a trecut de la traumatism ? Daca a trecut un timp mai lung, cateva luni, si nu a avut alte probleme decat cele locomotorii, raul facut deja s-a vazut, alte probleme foarte rar mai apar in timp, la distanta de trauma.Daca vorbirea, intelegerea, perceptia, scrisul, limbajul.nimic altceva nu s-a intamplat sa fie afectat nu te mai gandi la alte sechele. la ora actuala este imposibil de atribuit unui anume centru nervos o anumita functie, responsabila de un anumit act, de o anumita miscare, atitudine etc...deoarece centrii motori sunt legati intre ei prin multiple circuite si la variate etaje, nivele cerebrale, functionalitatea lor de ansamblu generand raspunsul, functia respectiva.Se presupune existenta unui centru motor de limbaj pentru vorbire si scriere in lobul prefrontal stang : centrul limbajului nu e localizat cu precizie nici azi ; arii pentru aceasta functie exista in lobul temporal, o parte a lobului parietal cu prelungire spre lobul frontal.Aceste functii sunt controlate si coordonate prin legaturi ale cortexului, prin adevarate circuite, cu diferite zone cerebrale de ambele parti, si din dreapta, si din stanga, rezultatul functional fiind dinamic, de ansamblu.Deci nu se poate spune cu siguranta ca daca s-a lovit intr-un anume loc nu va vorbi sau nu va putea scrie. Depinde de mai multi factori cu o anume complexitate. Nu te mai gandi, daca acum, la distanta de traumatism dezvoltarea neuropsihica este normala, are doar probleme motorii, nu cred ca va mai apare altceva. Oricum, prin legatura periodica pe care cred ca o ai cu neurologul acesta va tine cu atentie sub observatie copilul.Numai bine!
va multumim din suflet!au trecut aproape 2 ani de la traumatism, el a ramas cu o emiplegie stanga, care prin multa fizioterapie am reusit sa o, , imbunatatim, , si in prezent se poate folosi binisor de manuta stanga.are 2 ai si 5 luni si inca nu pronunta prea multe cuvinte si asta ne cam ingrijoreaza, dar speram sa fie bine!!mii de multumiri si sa va dea dumnezeu sanatate multa!!
Alte subiecte recente din această secțiune:
- 1RMN cerebral și coloană cervicală
- 0O părere parapareză spastică
- 5Durere articulatie picior stang
- 2Epilepsie focala
- 1AVC hemoragic 60 % suprafata creierului
- 1Mâna stingă amortita tot timpul
- 2Probleme de memorie si de concentrare atentie scazuta
- 1Probleme de atentie si concentrare
- 2Ajutor! Pot lua Rabie?
- 2Nevralgie de trigemen.