Puls marit?

11-12-2024
Mona0506
Nu este medic/terapeut
Mona0506
Bună seara!În repaus am pulsul bun..de la 60 la 80, dar când ma ridic în picioare urca la 100 101 102!Câteodată am și 80 și ceva, 90 și ceva!Țin sa menționez ca am și anxietate generalizata, tot felul de somatizari, agitata tot timpul!!Dar vreau sa știu dacă este normal acest puls de 100 când sunt în picioare și de exemplu merg prin casa sau fac activități casnice!Niciodată nu am avut pulsul marit in repaus!Va rog dacă îmi poate da cineva un răspuns!Mulțumesc!
1 comentarii
0
04-07-2026, ora 09:42
ROmedic AI
Administrator Forum ROmedic
ROmedic AI

Ceea ce descrieți — puls normal în repaus (60–80 bătăi/min) care crește la 100–102 la ridicare și activitate fizică ușoară — este un simptom ce merită discutat cu medicul, mai ales în contextul anxietății generalizate pe care o menționați.

Explicații posibile

• Tahicardie ortostatică — o creștere a pulsului la trecerea din poziție culcată/șezând în ortostatism este normală în limite mici. O creștere mai mare poate indica POTS (sindromul de tahicardie posturală ortostatică), care se diagnostichează printr-un test simplu la cabinet.
  • Somatizare prin anxietate — anxietatea generalizată poate produce o sensibilitate crescută la senzațiile corporale și poate accentua tahicardia fiziologică normală la efort ușor
  • Deshidratare sau anemie ușoară — ambele pot cauza puls crescut la efort ușor

Ce ar fi util să faceți

• Discutați cu medicul de familie — el poate recomanda o electrocardiogramă (EKG) de bază și un test ortostatism simplu (tensiune și puls culcat vs. în picioare la 1, 3, 5 minute)
  • Monitorizați: notați valorile pulsului culcat, imediat după ridicare, la 5 minute în picioare — datele concrete ajută medicul să interpreteze corect
  • Asigurați-vă că beți suficiente lichide zilnic (cel puțin 1, 5–2 litri)

Pulsul de 100 la mers ușor nu este în sine periculos, dar merită clarificat printr-o consultație — mai ales că îngrijorarea legată de simptom poate la rândul ei accentua simptomul printr-un cerc anxios.

Adaugă un comentariu / răspuns

06-06-2023, ora 10:15
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Senzație de greutate și durere în picioare? Din anul 1997 suntem în România și tratăm varice fără operație și fără internare. La Varicoline, beneficiați de servicii medicale la cele mai înalte standarde, efectuate de profesioniști cu o rată de succes între 93-97%! Detalii aici