Ruptura LIA urmata de fractura gambă dreaptă cu deplasare

29-01-2011
Irimia ionel
Nu este medic/terapeut
Irimia ionel
Buna ziua!
Am suferit o ruptura completa LIA genunchi drept in luna februarie 2010.Am suportat o artroscopie exploratorie in aceeasi luna iar in iunie 2010 mi s-a efectuat o ligamentoplastie clasica prin metoda "os-tendon rotulian-os".
Ca urmare a imobilizarii indelungate a piciorului, musculatura s-a atrofiat drept pentru care am inceput kineto-terapie.
Dupa refacerea partiala, spre ghinionul meu, am suferit o fractură cominutiva 1/3 medie/inferioară gambă dreaptă cu deplasare.Sub anestezie, s-a intervenit chirurgical, practicându-se reducere ortopedică în aparat gipsat cruropodal sub tracţiune bipolară tip Bohler.
Examenul radiologic de control arată reducerea bună a fracturii şi corecta poziţionare a broşelor.
Mi s-a recomandat imobilizare cu aparat gipsat a piciorului timp de 90 de zile dupa care inca 30 de zile nu voi avea voie sa calc cu el. Dupa cca 2 luni de imobilizare am inceput sa am dureri foarte mari la genunchi in episoade nocturne. NU stiu ce sa mai fac deoarece antalgicele aproape ca nu mai au efect. Musculatura piciorului drept este atrofiata foarte tare si nu stiu daca voi mai fi vreodata in masura sa merg normal.
OARE nu exista o alta rezolvare a fracturii, cu o perioda mai scurta de recuperare?????
Recuperarea de dupa ce voi scapa de gips cat este posibil sa dureze ???
Ce riscuri exista in cazul acestui procedeu de rezolvare a fracturii, avind in vedere antecedentul?
Multumesc anticipat!
7 comentarii
0
29-01-2011, ora 21:06
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Fractura diafizara a tibiei se rezolva chirurgical prin osteosinteza cu tija centromedulara blocata (zavorata), care permite reluarea rapida a mersului (in aceeasi zi), evitand orice imobilizare, permitand o consolidare fara defect (scurtare, rotatie, angulare). Practic, la 45 zile pacientul este aproape integral recuperat.
Situatia se schimba in cazul fracturilor epifizare, care necesita osteosinteza cu placi mulate si suruburi.
Tratamentul mentionat de catre D-voastra nu este unul modern, acceptabil in anul 2011.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
31-01-2011, ora 13:02
Irimia ionel
Nu este medic/terapeut
Irimia ionel
Buna ziua,
Domnule doctor, va multumesc pentru raspuns, dar as mai mai avea de facut un comentariu: cind m-am prezentat la spitalul de Urgente Sf.Ioan din Iasi cu problema in cauza, s-a hotarit acesta solutie considerindu-se ca oricare alta ar fi influentat negativ ligamentoplastia (mi s-a spus ca folosirea tijei centromedulare ar fi afectat grav genunchiul, care oricum nu era recuperat ).
Considerati ca in momentul actual (2 luni de la imobilizare) se mai poate intervenichirurgical printr-o metoda moderna precum cea pe care ati prezentat-o ?
Dati-mi va rog un sfat cum sa procedez pentru a scurta perioada de recuperare, pentru ca sunt pe punctul de a-mi pierde serviciul (lucrez in armata) datorita absentelor de la program pe motive medicale.
Multumiri anticipate!
0
01-02-2011, ora 09:44
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Va voi raspunde punctual:
- nu am nici un interes sa-mi contrazic colegii, mai ales ca ei cunosc perfect situatia, iar eu nu am nimic concrect (radiografii, examen clinic etc etc);
- osteosinteza centromedulara cu tija blocata nu impiedica ligamentoplastia, mai ales procedeele moderne artroscopice, pe principiul "duble bundle");
- cred ca nu este tarziu de convertit imobilizarea gipsata in osteosinteza centromedulara blocata.
- puteti oricand cere si avizul unui alt ortoped, eventual din alta "scoala de ortopedie" (din alt centru universitar).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
15-03-2011, ora 10:17
Irimia ionel
Nu este medic/terapeut
Irimia ionel
Buna ziua
La trei luni de la imobilizarea gipsata m-am prezentat la medic pentru control si s-a constatat ca fractura este in curs de consolidare. Spuneti-mi, va rog, cit timp trebuie sa mai astept pentru a putea incepe recuperarea la un centru de kinetoterapie?
0
15-03-2011, ora 15:35
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Situatia depinde de examenul clinic initial si actual al genunchiului, de studierea radiografiilor initiale si actuale, de varsta, antecedente, greutate si ocupatie etc etc.
Nu poate eixta un raspuns precis fara cunoasterea precisa a acestor premise.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
09-05-2011, ora 00:02
maryssa21
Nu este medic/terapeut
maryssa21
Buna seara! am si eu cateva intrebari:fratiorul meu in varsta de 3 ani a suferit o fractura de tibie cu plaga deschisa, si a fost operat acum 3 zile, si nu stiu daca este corect ca imediat dupa operatie sa i se aplice gipsul iar in plus acum a facut si febra o zi intreaga pentru care i-a fost administrat nurofen urmand ca temperatura corpului sa ii scada pentru cateva ore! Au procedat bine? Sunt oarecum speriata! va multumesc !
0
09-05-2011, ora 00:13
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Fractura deschisa a tibiei este un diagnostic grav, ce necesita un tratament ultrarapid, sustinut si competent, lasand totusi sechele importante (foarte frecvent se infecteaza, dterminand osteite).
Exista nenumarate modalitati terapeutice, care insa trebuie analizate in cunostinta de cauza. Eu nu am absolut nici un element clinic sau radiologic, prin urmare nu ma pot pronunta in cunostinta de cauza (de altfel, nici un ortoped din lume nu s-ar putea pronunta fara cunoasterea inde dteliu a situatiei).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: