Sfaturi pentru slabit - Agorafobie si crestere mare in greutate

05-06-2017
Cosmin97
Nu este medic/terapeut
Cosmin97
Buna ziua, ma numesc Cosmin si am 20 de ani. De aproximativ 2 ani am inceput sa am atacuri de panica si agorafobie, si nu prea mai practic nici un sport [fotbal, sala etc]... Mereu am fost slab, pana la 18 ani am avut maxim 55kg, m-am mentinut intre 45-55kg mereu, fara nici o greutate depusa, faceam efort ca un om normal, mai alergam, mai mergeam la un tenis/fotbal, mai faceam plimbari pe jos... nu ceva de rutina si zilnic cu un anume program [mancam si multe dulciuri, beam multe sucuri, mancam numa fast food si restaurant etc]. Cand am inceput sa am aceste probleme, slabisem la 35kg, apoi in 2-3 luni, ajunsesem undeva la 110-115kg. Ce am observat in acest timp de cand am probleme, este ca in anotimpurile mai reci slabesc, am ajuns undeva la 85kg, pana acum in luna mai, de cand a inceput sa fie foarte cald, m-am ingrasat din nou... am ajuns la 93kg, intr-un timp, relativ scurt.
As dori sa stiu ce as putea sa fac sa slabesc acasa + intr-un mediu apropiat al casei [ps: stau la bloc], deoarece am aceasta agorafobie de la atacurile de panica, daca merg foarte departe [500m+ de casa] incep sa ametesc si alte simptome de la atacurile de panica.
Astept sfaturile/intrebarile voastre, va multumesc!
3 comentarii
1
06-06-2017, ora 13:59
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Cum abordati problema agorafobiei si a atacurilor de panica? Urmati un anumit tratament medicamentos, psihoterapie?

De prima intentie din punct de vedere nutritional, in paralel cu interventia la nivel psihologic, este identificarea obiceiurilor alimentare care au condus la cresterea in greutate intr-un interval atat de scurt si prin ce s-a diferentiat alimentatia atunci cand ati observat scaderea ponderala, respectiv castigul ponderal incepand cu luna mai. Consilierea nutritionala nu trebuie in mod obligatoriu sa implice deplasarea la cabinet si astfel puteti beneficia de sfat nutritional online, personalizat pentru a atinge echilibrul alimentar si implicit, ponderal. Sunt colegi nutritionisti care ofera astfel de servicii.

Vorbiti la trecut, ca ati mancat pana la un moment dat multe dulciuri, fastfood, consumati bauturi si sucuri calorice. Acum care este situatia? Cum descrieti modul in care va alimentati?

Pentru a reduce sedentarismul nu este obligatoriu sa realizati activitati fizice formale cum sunt anumite sporturi, mersul la sala etc. Urcatul si coboratul scarilor pentru inceput, reducerea timpului petrecut in pozitie culcata sau sezanda (pauze la 45-50 de minute, a cate 10 minute in care puteti sa mergeti usor pana la fereastra, sa beti un pahar cu apa, sa priviti la televizor din picioare, sa iesiti sa va plimbati cat va permite starea psihologica, cum am spus sa urcati scarile, avand avantajul ca nu parasiti incinta blocului) pot aduce beneficii asupra starii de sanatate. In functie de capacitatea dvs. de efort puteti realiza exercitii usoare in confortul propriului apartament, cu mare grija la accidentari. Cresteti gradat intensitatea si timpul de efort fizic in acest sens.

Trebuie sa recunosc ca, in opinia mea, supragreutatea este in mod indirect consecinta agorafobiei care v-a limitat mult rutina zilnica. Cred ca aici colegii psihologi pot sa va ofere mai multe informatii si sfaturi avizate. Prin urmare acolo ar trebui lucrat mai intens, fara a neglija insa si modificarea stilului de viata chiar si asa, conditionat de manifestarile agorafobiei.

Multa sanatate!
0
07-06-2017, ora 14:12
Cosmin97
Nu este medic/terapeut
Cosmin97
Buna ziua, in primul rand vreau sa va multumesc pentru sfaturi, legat de aceste probleme psihice[atacuri de panica/agorafobie], urmez un tratament cu xanax si un mic anti depresiv seara [trittico, doar un sfert cat sa am un somn bun si calmare in aceste momente mai grele], am facut si timp de 2 luni psihoterapie, insa am hotarat ca pe moment din cauza banilor si a raspunsului psihoterapeutului dupa toate aceste sedinte, am decis sa nu mai fac momentan, raspunsul lui a fost 'problema ta nu este atat de grava, sa fie ceva psihic, mai mult emotional din cauza mediului tau de viata, nu stiu ce anume ar putea fi, insa ai nevoie de o schimbare, ceva e 'blocat' in tine si pana nu descoperi acel blocaj, putem face 1000 de sedinte de psihoterapie, insa nu o sa rezolvam nimic, iti spun asta si ca psihoterapeut, si ca o persoana simpla, nu ma uit la bani, e un sfat pentru amandoi, si timpul meu, si banii tai'' cam acestea au fost vorbele lui la ultima sedinta. In legatura cu mesele pe cand slabeam si acum de cand incep iar sa ma ingras, sunt aproape la fel si in cantitate si toate cele, mai putin faptul ca am inceput sa beau unele mici 'racoritoare' de la tymbark si inghetata. Din cauza greutatii si problemelor psihice, dupa cum se stie, caldura este foarte 'molesitoare' pentru noi cu astfel de probleme, obosesc mai repede, sunt mereu foarte adormit, am inceput sa adorm cu 2 ore mai tarziu + 2ore in plus, fata de cat dormeam in anotimpul mai rece, Aceste probleme 'psihice' mi-au aparut in timp ce mergeam la un interviu de angajare in luna Septembrie 2015, probabil stress-ul s-a adunat, interviul si locul de munca, erau la departare [eu stand in Timisoara, iar locul de munca la Sibiu/Medias], fiind cald, eu pierzand pana in acel moment aproximativ 3 ani de nopti nedormite, dormeam doar ziua.+ alte probleme personale [sentimentale, familie etc]. chiar daca a trecut deja atata timp de cand 'cedasem' atunci in septembrie, inca nu mi-am revenit, deabea intr-o proportie de 35%. in timpul zilei imi este foarte somn, inca fac atacuri de panica cand merg departe de casa. [acum sunt mai ok dupa cum am spus, dar mai este de lucrat si de 'asteptat' pana sa ma refac intr-o oarecare masura in care imi pot continua viata din nou, aproape normal sau chiar normal]
0
17-07-2018, ora 12:29
Psiholog Gabriela Gușoi
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Gabriela Gușoi
Buna ziua,

Asa cum v-a spus si doamna dietetician si cum, inteleg ca sustine si psihoterapeutul la care ati mers, problemele emotionale v-au limitat activitatea si de aici, un cerc vicios. Doar cu medicatie nu puteti iesi din aceasta stare, in timp ce va izolati. Va doriti sa fiti din nou functional, sa iesiti din casa, insa cautati tratament inauntru. Din pacate, aceasta abordare nu face decat sa va tina pe loc. Cereti ajutor altui psiholog, cooperati cu el cat se poate de mult. Chiar si cel la care ati fost v-a sfatuit sa schimbati ceva in mediul in care va aflati. Doar frecventand un psiholog, fara a schimba ceva in stilul de viata, in comportament, in tiparele de gandire, nu veti avea rezultatele dorite. Si din punctul meu de vedere, tratant agorafobia, veti rezolva si problema greutatii.

Numai bine !
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: