TPSV - Simt ca nu-mi pot controla emotiile | Forumul Medical ROmedic

TPSV - Simt ca nu-mi pot controla emotiile

26-07-2016
ValetulPufos
Nu este medic/terapeut
ValetulPufos
Salut comunitate, ma numesc Ionut si am 18ani. De 2 ani am TPSV si pur si simplu nu ma pot controla. Domnu doctor a spus ca e o tulburare emotionala cauzata de hormoni(am TSH dublu fata de valoarea maxima normala).Mereu cand merg la el ma apuca o stare de neliniste, teama iar pulsul meu urca la 160 iar tensiunea la 16/9.Ma apuca aceasta teama dinainte sa ajung la el doar gandidu-ma la asta.El a spus sa-mi bag mintile in cap ca nu sunt bolnav si daca am o gandire pozitiva am sa reusesc sa trec peste insa eu pur si aimplu nu ma pot cotrola. A spus ca daca nu ma linistesc o sa ma trimita la Iasi la cardiologie iar ei ma vor trimite la Socola ca nu am toate tiglele pe casa.
Iau neintrerupt Betaloc zok si Panangin sau Aspacardie ocazional cand imi da.
Mi s.a intamplat de mai multe ori sa fac pauze si incercand sa nu mai iau betaloc iar atunci am puls repaus 80-90, anxios si ma ia ameteala si ini creste pulsul si mai mult cand imi schimb pozitia. Pur si simplu m-am saturat de pastile pentru ca nu pot face mai nimic si vreau sa scap de TPSV. Ce sfaturi imi dati?
1 comentarii
0
26-07-2016, ora 11:28
drakos
Nu este medic/terapeut
drakos
Salut Ionut,
Nu am inteles la ce specialist ati fost inafara de medicul de familie.

1. Daca intr-adevar aveti TSH crescut trebuie sa mergeti la un endocrinolog.
2. TPSV - tahicardia paroxistica supraventriculara - nu este o tulburare emotionala, ci cardiaca. Asa ca n-ar fi rau sa va trimita la Iasi la cardiologie.

Un cardiolog va evalua care e tulburarea de ritm de baza si care este cel mai potrivit tratament pt dvs. De asemenea poate lua in calcul terapia de ablatie prin radiofrecventa - o interventie care va poate scapa de tratament pe viitor.

Daca aveti TPSV trebuie sa cunoasteti MANEVRELE VAGALE = o serie de masuri pe care le puteti lua pentru a opri episodul tahicardic. Sunt mai multe metode, fiecare are acelasi scop - de a stimula nervul vag - care are un "efect de calmare" a inimii:
1. dati cu apa rece pe fata (ideal apa cu gheata)
2. aplicati presiune pe globii oculari (inchideti ochii si apasati usor cu degetul mare pe ambii ochi)
3. apnee voluntara - tineti-va respiratia cat mai mult timp
4. cresteti presiunea intraabdominala - incordati muschii abdominali, aplicati presiune pe burta
5. tusiti fortat
6. dilatarea esofagului - mancati ceva (o bucata de paine de ex) si inghititi rapid - un bol alimentar mai mare / insuficient mestecat
7. masajul sinusului carotidian - probabil cel mai eficient, dar si periculos: masati artera carotida cateva secunde - o gasiti pe lateralul gatului, in santul dintre trahee/marul lui adam(central) si muschiul din lateral. Urcati cu degetele putin mai sus. O veti simti pulsand. Nu faceti NICIODATA acest masaj pe ambele parti (poate opri inima)!
De asemenea acest masaj nu este recomandat la persoane in varsta (cu ateromatoza pe carotida) sau instabile hemodinamic.

Nu trebuiesc aplicate toate manevrele vagale de mai sus. Incercati-le pe rand in criza de TPSV si vedeti care functioneaza la dvs.

Deci: testati manevrele vagale, consult endocrine si cardiologie.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
06-06-2023, ora 10:15
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Senzație de greutate și durere în picioare? Din anul 1997 suntem în România și tratăm varice fără operație și fără internare. La Varicoline, beneficiați de servicii medicale la cele mai înalte standarde, efectuate de profesioniști cu o rată de succes între 93-97%! Detalii aici