Zgomote pe care nu le suport, disconfortul e prea puternic

11-12-2017
Calin80
Nu este medic/terapeut
Calin80
Buna ziua

Anumite sunete sunt foarte deranjante pentru mine, de ani de zile:
de exemplu, am o stare de disconfort accentuat atunci cand aud pe cineva care isi suge maselele dupa ce mananca. Ii aud peste tot, in mijloace de transport in comun, in restaurante ori in randul cunostiintelor mele.
Apoi, suntele produse in bucatarie, trantit de vase, de usi de dulap ori cele de la intrare. Pur si simplu nu le suport, disconfortul e prea puternic. Intotdeauna cand spal vase de exemplu, o fac in liniste, pentru ca ma gandesc daca pe mine ma deranjeaza sigur deranjeaza si pe altii.
Stiu ca e imposibil sa cer unei persoane intr un local sa inceteze sa isi suga maselele sau sa ploscaie pentru ca sunt deranjat de ce aud, dar e insuportabil si simt cum ma consuma acest lucru.
Acum locuiesc in Londra, intr o casa cu mai multi chiriasi. Bineinteles ca exista o persoana care atunci cand e in bucatarie spalatul de vase cu zgomot si trantitul de usi sunt ceva normal.
E ciudat cum sunetele puternice, muzica, concerte, trafic, nu ma deranjeaza.
Nu stiu ce sa fac sa pot sa le accept cat de cat. Solutia nu cred ca e doar sa vorbesc cu persoana in cauza, asta rezolva situatia (sau nu) doar in acest loc. Peste ceva timp probabil voi locui in alta parte si va fi aceeasi situatie.
13 comentarii
0
11-12-2017, ora 23:04
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Buna seara Calin! Ne prezinti disconfortul pe care il.simti atunci cand auzi acele zgomote, pe care le fac ceilalti, dar si faptul ca iti controlezi gesturile, pt a nu deranja pe ceilalti cu posibilele zgomote pe care le-ai face spaland vase, de ex. Spui ca asta te deranjeaza de cativa ani, iar eu te-as intreba daca ai fost la un specialist pana acum? Ai avut perioade in care aceste zgomote si comportamente nu te-au deranjat deloc, sau intr-o mai mica masura? Cand a inceput totul? Iata, s-ar putea genera o multime de intrebari, pt a putea intelege ce a generat si ce mentine acest disconfort pe care il simti. Din acest motiv, recomand sa mergi la un psihoterapeut, iar daca va fi nevoie, acesta te va trimite si la psihiatru.
0
12-12-2017, ora 00:27
Calin80
Nu este medic/terapeut
Calin80
Buna seara! In primul rand multumesc pentru raspuns. Nu am fost la specialist. In prima faza am crezut ca am eu o problema si incercam sa ii scuz pe cei care imi provocau acest disconfort sonor. Intotdeauna m-au deranjat. Ma deranjeaza in locuri unde as vrea sa ma relaxez, cum e locul unde stau zi de zi, unde vreau sa stau intins pe pat si sa ma gandesc la ceva si brusc aceste sunete ma scot de pe traiectoria linistii si a relaxarii. De exemplu, in acest moment cand va scriu aud traficul, geamul de la camera da spre strada. Nu ma deranjeaza. Am locuit in tara intr-un bloc in imediata apropiere a unui pod intens circulat. Zgomot de fond mare dar puteam sa dorm. Sunt o persoana care asculta muzica tare in casti, care merge la evenimente muzicale unde sonorizarea este foarte tare. Suport ore in sir. Dar acele sunete de care v-am scris prima data ma dau peste cap. Sigur, ca in perioade de stres, de exemplu nu am un loc de munca, aceste sunete devin si mai accentuate in timpane. Dar ele in general ma dezgusta. Intr- o zi obisnuita, in care starea mea psihica era una normala, fara stres si ganduri negre, ma aflam intr-un restaurant cu autoservire. Ma asez la masa si incep sa mananc cu pofta. Apoi un barbat de la o masa vecina a inceput sa isi suga maselele. Brusc, starea mea de confort s-a dezechilibrat. M am intors dezgustat spre el, ca si cum il uram. Nu l-am mai vazut in viata mea, dar acel sunet, m- a facut sa il privesc cu dezgust total. Intr-un autobuz, spre destinatie, mai aveam mai bine de o ora, un alt barbat isi sugea maselele incontinuu. Groaznic. Nu aveam casti la mine, care de multe ori imi salvau starile de bine. La un moment dat a incetat, dar sotia lui s-a gandit sa ii dea si desert. Il uram, il injuram in minte, il priveam cu dispret, era si cu handicap la maini. Ea il hranea. Stiu, e anormal sa gandesc asa, toata energia asta negativa o am doar in acele momente, ele inceteaza o data cu disparitia acelor sunete. Am o obsesie asupra a ce se intampla dupa mancare. Nu fac si nu suport suptu maselelor, molfaitul, probabil e vorba de Misofonie. Ma simt aiurea cand la o masa imi pare ca eu sunt singurul deranjat de aceste sunete. In concluzie, sunetele din gura, cele venite de la cineva din bucatarie, le percep la un nivel care imi dau peste cap dispozitia. Da, in general sunetele scoase de om sunt o crima pentru mine.
0
12-12-2017, ora 13:35
Psiholog Mihaela Davidescu
Psihologie
Psiholog Mihaela Davidescu
Este vorba de subconstient, de interiorizarea unei/unor evenimente negative, refularea lor... si acum aveti o compulsie.. Trebuie vazut de unde vine, cu ce se leaga in profunzime si sa constientizati sa rezolvati conflictul. Este nevoie de ajutorul unui psihoterapeut
0
28-07-2018, ora 06:26
Deftone
Nu este medic/terapeut
Deftone
Stimate doamne psiholoage,

Nu are nicio legatura cu subconstientul sau refularea unor evenimente negative. Misofonia este o conditie neurologica a noului deceniu si are de-a face cu sindromul senzitivitatii sunetului selectiv. Cu simptomele pe care le prezinta Calin ma confrunt de aproape doua decenii si credeti-ma pe cuvant ca nu exista tratament de la primele cazuri descoperite si chiar de cand a fost denumita problema de catre specialisti.

Nimic, repet, absolut nimic nu a fost de ajutor in ultimii 8 ani (de la primele raportari) pentru a rezolva misofonia. Este o conditie neurologica si oamenii de stiinta inca se scarpina in cap pentru a-i da de capat.
0
01-08-2018, ora 15:57
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Stimate/a domn/doamna utilizator Deftone, misofonia, nu este neaparat o conditie neurologica, ci poate fi si una psihologica - nu scrie nicaieri asa ceva (ca ar fi exclusiv o cauza neurologica). Calin nu a mentionat daca a fost la un ORL-ist, sau la un neurolog, dar asta ar face un psiholog clinician/psihoterapeut, daca persoana s-ar prezenta la cabinet: in primul rand, ar investiga posibile cauze medicale si apoi psihologice, deci ar oferi o trimitere catre medicii specialisti. Sunt convinsa ca si un psihoterapeut psihanalist ar proceda asa, chiar daca formarea lui de baza, il trimite cu gandul spre explicatii pur psihanalitice. Avem si noi niste protocoale, pe care le respectam - dar multumesc in numele meu si al colegilor mei, pt atentionare, sunteti foarte vigilent :) !
1
01-08-2018, ora 18:08
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
Mai nou psihologii trateaza si acufene sau alte tulburari neuro-senzitive !? Vai noua ! Ce ne-om face cu inundatia asta de psiholigi nu stiu ! Iti intra in casa pe sub usa, pe la geamuri, pana si pe la gaurica de la fibra optica ! ::)
0
01-08-2018, ora 19:28
Deftone
Nu este medic/terapeut
Deftone
Misofonia este clasificata ca o disfunctionalitate a sistemului auditiv central din creier. In acest caz, orice relatie cu psihologia/psihiatria/spiritualitatea mi se pare personal...nefondata. Termenul de "misofonie" a originat in anul 2000 si s-a tradus prin "ura fata de sunete" de catre doi audiologi. Cei ce sufereau initial de acest sindrom au fost redirectionati catre, culmea, psihiatri sau psihologi, ceea ce nu a ajutat pe nimeni cu nimic. Fenomenul a luat amploare si in forma unui documentar care se numeste "Quiet, Please!", ABIA in anul 2016. Atat de putine lucruri sunt stiute, incat dupa un deceniu si jumatate descoperirile sunt...nule.
0
02-08-2018, ora 11:53
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
Eu unul as incerca si varianta cu medicatie psihiatrica cu un antidipresiv si un sedativ in doze mici, nu atat pt efectul principal cat pt cele secundare, de diminuare a atentiei si concentrarii, sedare generala..!
Mergeti la un consult, poate fi o varianta ajutatoare !
0
03-08-2018, ora 08:41
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Deftone: recititi ce am scris si nu va grabiti cu acuze, sau concluzii pline de aciditate.
Diagnosticul diferential nu se pune de dvs si nici de noi specialistii de pe forum, deci recomand prudenta in exprimare.
Calin: ar fi bine sa mergi si la psihiatrie si la ORL.
2
04-08-2018, ora 05:47
Deftone
Nu este medic/terapeut
Deftone
Stimata doamna doctor Cristina Stoian,

Raspunsul meu a fost redat conform regulilor acestui forum, exprimand o realitate pertinenta. Nicicand exprimarea nu a fost acida sau acuzatoare. Textul a fost deasemenea redat corect gramatical, fara abrevieri si cratime plasate incorect. Personal, mi se pare de bun simt sa il ajut pe Calin80 cu adevarul, si anume faptul ca nu a ajutat pe nimeni suferind de sindromul 4S (misofonie) vizita la ORL, psiholog, psihiatru si asa mai departe in ultimii 18 ani de cand a fost clasificata conditia ca si defect neurologic auditiv.

Diagnosticul intr-adevar nu se pune cu atata usurinta, dar toate simptomele enumerate de catre Calin sunt in stransa legatura cu misofonia, care dupa atata amar de vreme nu a fost suprimata cu succes de tratamentele/metodele enumerate de dumneavoastra. Noi, cei care suntem impactati direct de boala, avem nevoie de experti cu ani, probabil decenii de studii in audiologie si neuro-stiinta, care ar avea timpul si impulsul financiar necesar ca sa cerceteze problema. Nu ma "dau destept" si sub nicio forma nu va subminez autoritatea/experienta, dar mi se pare de bun simt sa informam corect un suferind de 4S si sa nu cream asteptari false.

Cu mult drag,
Paul.
0
04-08-2018, ora 09:59
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Deftone: tot grabit sunteti. V-am rugat sa recititi ce am scris. Dumneavoastră aveti o convingere bazata doar pe niste simptome: Calin are misofonie! Eu, la fel ca ceilalti care au mai raspuns aici, am recomandat sa mearga la specialisti. Lasati frustrarile personale deoparte si doar recititi ce am scris. Repet: diagnosticul diferential nu il puneti dvs, nici noi, aici pe forum. Noi specialistii, suntem aici sa ajutam, atat cat ne permite timpul, dar nu cred ca veti auzi/vedea vreodata de la unul din noi, certitudini cum aveti dvs, bazate doar pe simptome. Experienta personala nu e de ajuns pt a pune diagnostice si a face recomandari.
Calin: in general, simptomele pot fi comune mai multor tulburari, chiar daca la o prima vedere par sa indice una anume. Reiau recomandarea de a merge catre toti acesti specialisti, pentru a fi sigur ca excluzi toate ipotezele si primesti tratamentul adecvat: neurolog, ORL-ist, psihiatru, psiholog clinician.
0
20-08-2018, ora 19:52
Maria H
Nu este medic/terapeut
Maria H
Foarte dezamagita de raspunsurile celor trei. Dupa cum v-a zis si Deftone, e vorba de misofonie. Intre timp poate ca ati mai citit despre si ati inteles ca antidepresivele si sedativele nu-si au locul. Gasiti multe informatii in engleza. Una din cauze ar putea fi intoxicatia cu mercur.
0
20-08-2018, ora 20:12
Deftone
Nu este medic/terapeut
Deftone
Multumesc pentru sustinere, Maria H. Tipicul de raspunsuri romanesti m-au indepartat de subiect intre timp. Am gasit refugiu intr-un grup strain de suferinzi de misofonie. Momentan sunt peste 16.000 de membri pe plan mondial. Pe "RO"medic nu vom gasi intelegere. O zi placuta in continuare. :)
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: misofonia

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: