Fractura costală - simptome, riscuri, tratament, evoluție (în cât timp se vindecă)

©

Autor:

Fractura costală - simptome, riscuri, tratament, evoluție (în cât timp se vindecă)

Fracturile costale reprezintă întreruperea continuității oaselor costale (oasele care alcătuiesc cutia toracică), cu apariția secundară a unor fisuri la acest nivel.

Coastele sunt reprezentate de 12 perechi de arcuri osteocartilaginoase, localizate între coloana vertebrală și stern, a căror numărătoare se realizează în sens cranio-caudal (de sus în jos). Primele șapte perechi de coaste sunt denumite „coaste adevărate”, deoarece articulează sternul, iar ultimele cinci coaste sunt denumite „coaste false” datorită faptului că nu sunt articulate în mod direct cu osul sternal, ci prin intermediul coastelor situate deasupra lor.

Coastele, împreună cu osul sternal și cu vertebrele toracice, alcătuiesc cutia toracică sau „toracele osos”.

Fracturile costale sunt frecvent întâlnite în practica clinică, atât în urgențe, cât și pe secția de ortopedie-traumatologie. Care sunt însă factorii etiologici care duc la apariția fracturilor costale? Care sunt semnele și simptomele clinice care caracterizează fracturile costale? Cum pot fi diagnosticate fracturile costale? Care este tratamentul de corectare a fracturilor costale? Și care este evoluția fracturilor costale în timp și ce complicații pot determina aceste fracturi costale? În cadrul acestui articol vom aborda acest subiect și vom răspunde la fiecare din întrebările adresate anterior. [1], [2]

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.

Din ce cauze apar fracturile costale?

Cel mai frecvent, fracturile costale sunt cauzate de traumatisme toracice, care apar în cadrul accidentelor de circulație, în urma practicării anumitor sporturi de performanță (canotaj, golf, hochei, fodbal) sau în urma unor căzături de la înălțime.

De asemenea, fracturile costale pot fi cauzate de unele afecțiuni care determină scăderea rezistenței osoase, precum osteoporoza, neoplasmul osos sau metastazele osoase.

Accesele puternice de tuse, prezente în cadrul diferitelor afecțiuni respiratorii, pot determina și ele apariția fracturilor osoase. [3], [4], [5]

Cum se produce o fractură costală

Oasele costale îndeplinesc două funcții în organism: asigură protecția organelor aflate în interiorul cutiei toracice și asigură suport pentru mușchii respiratori. Totodată, coastele participă la mișcările respiratorii, menținând cutia toracică deschisă și asigurând pătrunderea aerului în interiorul plămânilor.

Fracturarea oaselor costale duce la apariția respirației dureroase, secundară tracțiunii exercitate de musculatura respiratorie asupra oaselor fracturate.

Fracturarea mai multor oase costale în mai multe părți duce la modificarea aspectului cutiei toracice anterioare în timpul inspirului, cu reducerea secundară a volumului cutiei toracice și a plămânilor, afectarea musculaturii toracice și instalarea insuficienței respiratorii. [1], [2]

Care sunt semnele și simptomele clinice fracturilor costale?

Asemenea celorlate tipuri de fracturi, Fractura costală are semne clinice de propabilitate și semne clinice de certitudine.

Semnele clinice de probabilitate ale fracturii costale sunt:

 • Deformarea cutiei toracice, cu proeminența subcutanată a oaselor costale fracturate, înfundarea sau exprimarea sternului
 • Durere spontană apărută la nivelul cutiei toracice, în dreptul coastelor fracturate, care se agravează la palparea zonei respective sau la mobilizarea cutiei toracice
 • Apariția echimozelor la nivelul toracelui, frecvent înregistrate în urma traumatismelor toracice.
 • Tumefierea zonei de proiecție a coastelor fracturate, cu creșterea temperaturii locale.


Semnele de certitudine ale fracturii costale sunte:

 • Întreruperea continuității osoase la palparea coastelor
 • Apariția crepitațiilor osoase la palparea coastelor, asemănătoare zgomotului produs în urma călcării cu bocancul pe zăpada înghețată
 • Evidențierea sub piele a unuia sau a ambelor capete osoase fracturate
 • Mobilitate anormală a cutiei toracice
 • Prezența modificărilor osoase de fractură la examenul radiologic.


Durerea costală prezentă în zona de proiecție a coastelor fracturate poate fi de intensități variabile, de la ușoară până la extrem de severă și poate duce la îngreunarea respirației deoarece, din cauza agravării durerii în timpul inspirului, bolnavul încearcă să reducă amplitudinea mișcărilor inspiratorii și expiratorii ale cutiei toracice.

La compresiunea toracelui, bolnavul aflat în decubit dorsal (culcat pe spate) va resimți durere în zona de proiecție a fracturii costale.

În cazul în care fractura costală este atât de severă încât afectează respirația, pot apărea anumite semne clinice specifice precum dispnee (îngreunarea respirației, descrisă de către pacient ca o senzație de „sete de aer”), tahipnee (creșterea frecvenței respiratorii), bradipnee (scăderea frecvenței respiratorii). Acestea pot fi datorate fie pătrunderii unuia dintre capetele de fractură costală în pleură, fie exercitării unui sindrom de compresiune a capetelor de fractură asupra plămânilor, fie din cauza durerii toracice, apărute în acest caz.

Pătrunderea unuia dintre capetele fracturate în spațiul pleural, cu penetrarea pleurei, poate duce la apariția pneumotoraxului, prin pătrunderea aerului în interiorul cavității pleurale.

Tulburărilor severe de respirație apărute în cadrul fracturilor costale severe pot fi însoțite de dureri de cap, amețeli, somnolență (din cauza hipoxiei - lipsei de oxigen instalată în acest context), oboseală, confuzie. În formele de fractură costală severă cu insuficiență respiratorie acută, se poate ajunge la instalarea comei.

Pe lângă fracturile costale, traumatismele puternice ale cutiei toracice se mai pot solda și cu alte leziuni, precum ruptura de splină, ruptura de ficat, leziuni ale capului sau gâtului, ruptura unor vase mari de sânge prezente la nivel toracic. [1], [2], [3], [4], [5]

Care sunt elementele de diagnostic ale fracturii costale?

Diagnosticul de fractură costală se pune pe baza anamnzei, examinării clinice a bolnavului și investigațiilor paraclinice recomandate de către medicul curant.

Anamneza trebuie să cuprindă motivele prezentării bolnavului la medic (simptomele acuzate de către acesta, precum durerea toracică, etc.), momentul apariției acestei simptomatologii, ce anume a declanșat apariția acestor simptome, evoluția tabloului clinic din momentul apariției și până în momentul prezentării la medic, informații cu privire la condițiile de viață și de muncă ale bolnavului.

Din examenul clinic al bolnavului, elementele care pun diagnosticul de fractură costală sunt semnele de probabilitate și semnele de certitudine prezentate anterior.

Investigațiile paraclinice, utile pentru diagnosticul de fractură costală, recomandate de către medicul de specialitate, sunt radiografia toracică, tomografia computerizată, rezonanță magnetică nucleară și scintigrafie osoasă. [3], [4], [5]

Care este tratamentul de corectare al fracturilor costale?

Tratamentul administrat în cazul fracturii costale poate fi simptomatic sau etiologic.

Tratamentul simptomatic

Urmărește combaterea și ameliorarea durerii toracice care apare frecvent în cadrul fracturilor costale. Aceasta presupune administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene (precum Ibuprofen, Paracetamol, Aspirină sau Naproxen), analgezice (precum Algocalmin, Ketonal, Tylenol) sau opiacee (precum Codeina, Dihidrocodeina, recomandate doar în formele severe de dureri toracice apărute în cadrul fracturilor costale).

Infiltrațiile perinervoase cu aceste substanțe medicamentoase pot fi recomandate în cazul formelor extrem de severe de durere toracică, fără răspuns la tratamentul medicamentos administrat pe cale orală.

Ameliorarea durerii toracice apărută în cadrul fracturii costale se poate realiza și nonmedicamentos, prin aplicarea unui pachet de gheață pe piept, învelit într-un prosop de bumbac.

Tratamentul etiologic

Vizează refacerea integrității oaselor costale fracturate. Aceasta constă în repausul a pat al bolnavului, căruia i se recomandă să stea culcat pe partea afectată deoarece, aceasta favorizează expansionarea corespunzătoare a hemitoracelui neafectat în timpul respirațiilor.

În trecut, în cazul apariției fracturilor costale, se recomanda imobilizarea toracelui într-un aparat gipsat sau în corset. În prezent nu se mai practică acest lucru, datorită faptului că s-a ajuns la concluzia că aceste aparate reduc capacitatea de expansiune pulmonară în timpul respirației și cresc riscul de colaps pulmonar și de instalare a pneumoniilor. [1], [2], [3], [4], [5]

Care este evoluția fracturilor costale și ce complicații pot apărea?

Cutia toracică se află într-o continuă mișcare, din cauza respirației, astfel că vindecarea fracturilor costale se realizează mai greu și necesită un timp mai îndelungat față de celelalte fracturi.

Studiile realizate în acest susțin că perioada de vindecare a unei fracturi costale este în medie de șase luni, însă poate fi mai îndelungată, în caz de apariție a complicațiilor pe parcursul evoluției.

Principalele complicații care pot apărea în cazul unei fracturi costale sunt:

 • Perforarea aortei
 • Perforarea plămânului
 • Pneumotorax
 • Colaps pulmonar
 • Hemotorax
 • Ruptura de splină
 • Perforarea rinichilor
 • Perforarea ficatului
 • Infecții pulmonare (precum pneumonie, etc.)
 • Emfizem chirurgical. [3], [4], [5]

Data actualizare: 29-08-2019 | creare: 29-08-2019 | Vizite: 92046
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Rib fractures, link: https://radiopaedia.org/articles/rib-fractures
4. Rib Fracture, link: https://emedicine.medscape.com/article/825981-overview
5. Initial evaluation and management of rib fractures, link: https://www.uptodate.com/contents/initial-evaluation-and-management-of-rib-fractures
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.