Tipuri de durere de genunchi în diferite afecțiuni ale genunchilor

©

Autor:

Tipuri de durere de genunchi în diferite afecțiuni ale genunchilor

Durerile atriculare, în special cele care aparțin membrului inferior pot reprezenta simptome deranjante, fie că apar la mobilizarea membrului, fie în repaus și pot avea un impact important asupra vieții de zi cu zi. Acestea afectează pacienți de toate vârstele și prezintă cauze extrem de diverse, de la lezarea componentelor articulare în timpul efortului la modificări specifice îmbătrânirii.

Articulația genunchiului este formată de capătul distal al osului coapsei (femur) care se articulează cu extremitățile proximale ale oaselor gambei (tibie și peroneu) și de rotulă. Alături de componenta osoasă, la acest nivel se află o serie de ligamente, cartilaje, tendoane precum și meniscul articular și lichidul sinovial. Un proces patologic care se dezvoltă la nivelul unuia sau mai multor componente articulare va genera durere care poate avea următoarele trăsături:

 • localizarea într-un punct fix sau difuz, pe întreaga suprafață articulară;
 • intensitatea mică (nu interferă cu activitatea zilnică), moderată (pacientul execută cu dificultate activități) sau mare (durerea cauzează dizabilitate);
 • momentul apariției, fie cu precădere într-un moment al zilei (dimineața, seara), fie în relație cu activitatea fizică;
 • caracterul intermitent sau permanent.


Dintre simptomele de însoțire ale durerii de genunchi putem enumera înroșirea, umflarea zonei, imposibilitatea de a îndoi sau îndrepta genunchiul, afectarea mersului, imposibilatea realizării sprijinului pe membrul afectat. (1), (2), (3)

Care sunt principalele boli care afectează genunchiul?

Din punct de vedere clinic, afecțiunile articulare care interesează genunchiul pot fi împărțite în cauze acute (categorie în care se încadrează și leziunile traumatice) și cronice.

A. Cauze acute traumatice

1. Fracturi ale oaselor ce compun artiulația: în aceste cazuri apare durerea de intensitate mare, asociată cu posibile modificări ale apectului zonei, imposibilatea de a mișca membrul sau a pune greutate pe acesta; survin în urma acțiunii unor agenți traumatici de intensitate mare.
2. Entorse: leziuni articulare care apar în urma unor agenți vulneranți de intensitate inferioară față de cei din cazul fracturilor, se asociază cu durere în repaus și la mișcare, umflarea zonei, tulburări de mers și beneficiază de tratament ortopedic.
3. Luxații/dislocări articulare: reprezintă leziuni cu o gravitate superioară entorselor, simptomele prezintă o intensitate mai mare, se asociază cu rupturi vasculare și beneficiază de tratament chirurgical.
4. Leziuni meniscale: apar consecutiv șocului mecanic și prezintă drept simptom specific blocarea articulației

B. Cauze acute netraumatice

1. Artita/osteoartita: reprezintă o boală generică a cartilajului articular de cauză inflamatorie care se manifestă prin durere articulară intensă, înroșirea și umflarea genunchiului, rigiditate. Printre entitățile patologice care cauzează acest tip de durere se numără poliartrita reumatoidă, guta, artrita infecțioasă și psoriazică.
2. Tendinita: constituie inflamarea tendoanelor musculare aflate la nivelul genunchiului. Cea mai frecventă cauză este solicitarea excesivă a articulației genunchiului în timpul activităților prelungite (sportive, ocupaționale). În acest caz, durerea este prezentă în repaus și se accentuează la palpare.
3. Bursita: semnifică inflamarea bursei articulare (sacul ce conține lichidul articular) și se manifestă prin durere însoțită de umflătura regiunii.

C. Cauze cronice

Acestea reunesc o serie de boli care au drept numitor comun durerea articulară de lungă durată, constantă în unele cazuri, de intensitate variabilă care se accentuează la mișcare.
1. Artroza: este o afecțiune cu caracter degenerativ asociată înaintării în vârstă, care poate afecta și alte alte articulații în afara genunchiului (umăr, cot, șold, picioare, coloană vertebrală). Aceasta afectează mai multe componente atriculare (cartilaje, ligamente, membrană sinovială) și asociază durere, rigiditate, cracmente la mobilizarea articulației (pocnituri) și afectarea mobilității.
2. Tendinopatia rotuliană: afectează tendonul patelar și determină durere în regiunea anterioară a genunchiului; este asociată cel mai des sportivilor.
3. Boli autoimune: in această categorie intră lupusul eritematos sistemic, sindromul Sjogren, sclerodermia sistemică, boala mixtă de țesut conjunctiv, etc.
4. Boli metabolice: precum osteoporoza, boala Paget, necroza aseptică, etc. Aceste afecțiuni se asociază cu un risc crescut de producere a fracturilor.

De asemea, afecțiunile inflamatorii (artrita, bursita, tendinita) pot căpăta caracter cronic. (1), (3), (4), (5), (6), (7)

Care sunt modalitățile de prevenție ale durerilor de genunchi?

 • Efectuați exerciții de încălzire înaintea realizării activităților sportive.
 • Evitați suprasolicitarea genunchilor în timpul activităților zilnice.
 • Preveniți obezitatea sau luați măsuri pentru combaterea acesteia.
 • În cazul în care suferiți de o afecțiune sistemică, urmați cure de terapie adecvată.
 • Evitați alergarea pe suprafețe dure (beton, asfalt).
 • Urmați indicațiile medicului și adresați-vă acestuia în cazul apariției sau revenirii durerii.

Data actualizare: 01-03-2022 | creare: 01-03-2022 | Vizite: 1974
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Cum menținem sănătatea genunchilor?
 • Alergarea ar putea fi benefică pentru genunchi, contrar temerilor generale
 • Leziunile genunchilor nu se vindecă complet
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum