Dieta mediteraneană în sarcină poate reduce riscul de preeclampsie

©

Autor:

Dieta mediteraneană în sarcină poate reduce riscul de preeclampsie
Un studiu publicat de către Asociația Americană a Inimii a analizat datele privind sănătatea și alimentația a peste 8.500 de femei însărcinate, evaluând astfel posibilele beneficii ale unei diete mediteraneene asupra tensiunii arteriale.
Preeclampsia este definită ca fiind o creștere a tensiunii arteriale, de obicei, după săptămâna 20 de sarcină, însoțită de leziuni hepatice și renale, ce poate avea consecințe severe asupra mamei și asupra fătului, inclusiv riscul de deces.

Acest studiu a vizat dieta de tip mediteraneean, ce constă în legume, fructe, leguminoase, nuci, ulei de măsline, cereale integrale și pește. S-a observat că acest tip de alimentație ar putea reduce riscul de boli de inimă la adulți, și de preeclamspie, în special, la femeile de culoare.

Preeclampsia este o afecțiune ce crește riscul bolilor cardiovasculare, precum hipertensiune arterială, atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă, de peste două ori mai târziu în viață.

Femeile cu preeclampsie asociază un risc crescut de naștere prematură (născând înainte de 37 de săptămâni de gestație) sau de făt cu greutate mică la naștere.

Acest studiu a inclus femei din cohorta de naștere din Boston, între 1998 și 2016, cu vârsta majoritară de 25 de ani. 47% dintre participanți erau femei de culoare, 28% femei hispanice, iar restul femei albe.

Analizând participanții s-au observat următoarele:
 • 10% dintre participanții au dezvoltat preeclampsie
 • Femeile cu diabet sau obezitate înainte de sarcină au un risc crescut de preeclampsie
 • Riscul de preeclampsie a scăzut cu 20% în rândul femeilor care au urmat o dietă mediteraneană în timpul sarcinii.
 • Femeile de culoare au avut cele mai mici scoruri la dieta în stil mediteraneean, rezultând un risc de 78%

Cercetătorii se declară surprinși de aceste rezultate ale dietei mediteraneene, deoarece pe parcursul sarcinii tratamentele medicale se acordă cu mare precauție pentru a nu depăși riscurile pentru mamă și făt.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-04-2022 | creare: 27-04-2022 | Vizite: 591
Bibliografie
Urmând o dietă în stil mediteranean în timpul sarcinii poate reduce riscul de preeclampsie, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220420092129.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Alimentația dezechilibrată în sarcină și riscul de ADHD la copil
 • Dieta mediteraneană se asociază cu reducerea riscului de mortalitate la pacienții cu boli cardiovasculare
 • Vitamina B3 – un posibil tratament pentru preeclampsie?
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum