O dietă bogată în lactate se corelează cu un risc scăzut de diabet și hipertensiune arterială

O dietă bogată în lactate se corelează cu un risc scăzut de diabet și hipertensiune arterială

©

Autor:

O dietă bogată în lactate se corelează cu un risc scăzut de diabet și hipertensiune arterială
Potrivit unui studiu internaÈ›ional, cel puÈ›in 2 porÈ›ii zilnice de lactate se corelează cu un risc scăzut de diabet È™i hipertensiune arterială, precum È™i cu un risc scăzut de sindrom metabolic (factorii care cresc riscul de boală cardiovasculară). Acest lucru este valabil în special pentru lactatele cu conÈ›inut crescut în grăsimi.
Rezultatele au fost publicate în BMJ Open Diabetes Research and Care.

Studiile anterioare au arătat că un consum mare de produse lactate se asociază cu un risc scăzut de diabet, hipertensiune arterială È™i sindrom metabolic. TotuÈ™i, aceste studii au fost realizate în America de Nord È™i Europa, excluzând restul regiunilor de pe glob. Acum, cercetătorii au realizat noul studiu pe subiecÈ›i din studiul PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology), care a inclus mai multe țări.

ParticipanÈ›ii aveau vârste cuprinse între 35 È™i 70 de ani È™i proveneau din 21 de țări printre care Argentina, Bangladesh, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, India, Iran, Malaezia, Palestina, Filipine, Polonia, Africa de Sud, Suedia, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Tanzania È™i Zimbabwe. Studiul a evaluat consumul de lactate în ultimele 12 luni prin intermediul chestionarului Food Frequency Questionnaires. Produsele lactate erau reprezentate de iaurt, lapte, brânză È™i alimente pregătite cu lactate, care au fost clasificate ca È™i bogate sau scăzute în grăsimi (1-2%). Deoarece untul È™i smântâna nu sunt consumate în mod obiÈ™nuit în unele dintre țări, ele au fost evaluate separat. De asemenea, au fost luate în calcul È™i istoricul medical personal al participanÈ›ilor, consumul de medicamente, fumatul, greutatea, circumferinÈ›a taliei, tensiunea arterială, glicemia a jeun È™i nivelul educaÈ›ional.

Pentru aproximativ 113.000 de persoane erau disponibile informaÈ›ii despre 5 componente ale sindromului metabolic: tensiunea arterială peste 130/85 mmHg, glicemia peste 5,5 mmol/l, circumferinÈ›a taliei peste 80 cm, nivelul de trigliceride peste 1,7 mmol/dl, nivelul de HDL-colesterol sub 1-1,3 mmol/l. Sindromul metabolic este definit că îndeplinirea a cel puÈ›in 3 din cele 5 criterii.

Cantitatea totală de lactate consumată zilnic a fost de 179 grame iar cantitatea de lactate cu conÈ›inut crescut în grăsimi era de 2 ori mai mare decât cea cu conÈ›inut scăzut în grăsimi (124,5 g versus 65 g). Aproximativ 46.667 de persoane aveau sindrom metabolic.

Rezulatele au arătat că lactatele cu conÈ›inut crescut în grăsimi (dar nu È™i cele scăzute în grăsimi) se asociau cu o prevalență scăzută a majorității componentelor sindromului metabolic. Cea mai puternică asociere s-a observat a fi în țările cu consum scăzut de lactate.

Cel puÈ›in 2 porÈ›ii pe zi de lactate se corelează cu o scădere cu 25% a riscului de sindrom metabolic È™i cu 28%, pentru lactatele grase, în comparaÈ›ie cu lipsa aportului de lactate.

Pe o perioadă medie de 9 ani s-a monitorizat starea de sănătate a aproximativ 190.000 de participanÈ›i iar în acest timp 13.640 de indivizi au dezvoltat hipertensiune arterială È™i 5351, diabet. Consumul a cel puÈ›in 2 porÈ›ii de lactate pe zi s-a asociat cu un risc cu 11-12% mai scăzut de hipertensiune arterială È™i diabet È™i de 13-14%, dacă erau consumate 3 porÈ›ii. Cea mai puternică asociere s-a observat la lactatele cu conÈ›inut crescut în grăsimi, față de cele cu conÈ›inut scăzut.

Studiul este observaÈ›ional È™i prin urmare nu poate stabili o legătură de tip cauză-efect. TotuÈ™i, dacă rezultatele se confirmă în studii mari È™i pe o durată îndelungată, atunci creÈ™terea aportului de lactate ar putea fi o măsură ieftină È™i eficientă de a reduce la nivel global hipertensiunea arterială, diabetul È™i bolile cardiovasculare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-05-2020 | creare: 26-05-2020 | Vizite: 619
Bibliografie
Dairy-rich diet linked to lower risks of diabetes and high blood pressure: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200518184910.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de lactate a fost asociat cu o majorare a densității osoase la bărbaÈ›ii peste 50 ani
  • Consumul de lactate scade riscul mortalității È™i al bolilor cardiovasculare
  • Cele mai bune lactate
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum