O dietă bogată în lactate se corelează cu un risc scăzut de diabet și hipertensiune arterială

©

Autor:

O dietă bogată în lactate se corelează cu un risc scăzut de diabet și hipertensiune arterială
Potrivit unui studiu internațional, cel puțin 2 porții zilnice de lactate se corelează cu un risc scăzut de diabet și hipertensiune arterială, precum și cu un risc scăzut de sindrom metabolic (factorii care cresc riscul de boală cardiovasculară). Acest lucru este valabil în special pentru lactatele cu conținut crescut în grăsimi.
Rezultatele au fost publicate în BMJ Open Diabetes Research and Care.

Studiile anterioare au arătat că un consum mare de produse lactate se asociază cu un risc scăzut de diabet, hipertensiune arterială și sindrom metabolic. Totuși, aceste studii au fost realizate în America de Nord și Europa, excluzând restul regiunilor de pe glob. Acum, cercetătorii au realizat noul studiu pe subiecți din studiul PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology), care a inclus mai multe țări.

Participanții aveau vârste cuprinse între 35 și 70 de ani și proveneau din 21 de țări printre care Argentina, Bangladesh, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, India, Iran, Malaezia, Palestina, Filipine, Polonia, Africa de Sud, Suedia, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Tanzania și Zimbabwe. Studiul a evaluat consumul de lactate în ultimele 12 luni prin intermediul chestionarului Food Frequency Questionnaires. Produsele lactate erau reprezentate de iaurt, lapte, brânză și alimente pregătite cu lactate, care au fost clasificate ca și bogate sau scăzute în grăsimi (1-2%). Deoarece untul și smântâna nu sunt consumate în mod obișnuit în unele dintre țări, ele au fost evaluate separat. De asemenea, au fost luate în calcul și istoricul medical personal al participanților, consumul de medicamente, fumatul, greutatea, circumferința taliei, tensiunea arterială, glicemia a jeun și nivelul educațional.

Pentru aproximativ 113.000 de persoane erau disponibile informații despre 5 componente ale sindromului metabolic: tensiunea arterială peste 130/85 mmHg, glicemia peste 5,5 mmol/l, circumferința taliei peste 80 cm, nivelul de trigliceride peste 1,7 mmol/dl, nivelul de HDL-colesterol sub 1-1,3 mmol/l. Sindromul metabolic este definit că îndeplinirea a cel puțin 3 din cele 5 criterii.

Cantitatea totală de lactate consumată zilnic a fost de 179 grame iar cantitatea de lactate cu conținut crescut în grăsimi era de 2 ori mai mare decât cea cu conținut scăzut în grăsimi (124,5 g versus 65 g). Aproximativ 46.667 de persoane aveau sindrom metabolic.

Rezulatele au arătat că lactatele cu conținut crescut în grăsimi (dar nu și cele scăzute în grăsimi) se asociau cu o prevalență scăzută a majorității componentelor sindromului metabolic. Cea mai puternică asociere s-a observat a fi în țările cu consum scăzut de lactate.

Cel puțin 2 porții pe zi de lactate se corelează cu o scădere cu 25% a riscului de sindrom metabolic și cu 28%, pentru lactatele grase, în comparație cu lipsa aportului de lactate.

Pe o perioadă medie de 9 ani s-a monitorizat starea de sănătate a aproximativ 190.000 de participanți iar în acest timp 13.640 de indivizi au dezvoltat hipertensiune arterială și 5351, diabet. Consumul a cel puțin 2 porții de lactate pe zi s-a asociat cu un risc cu 11-12% mai scăzut de hipertensiune arterială și diabet și de 13-14%, dacă erau consumate 3 porții. Cea mai puternică asociere s-a observat la lactatele cu conținut crescut în grăsimi, față de cele cu conținut scăzut.

Studiul este observațional și prin urmare nu poate stabili o legătură de tip cauză-efect. Totuși, dacă rezultatele se confirmă în studii mari și pe o durată îndelungată, atunci creșterea aportului de lactate ar putea fi o măsură ieftină și eficientă de a reduce la nivel global hipertensiunea arterială, diabetul și bolile cardiovasculare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-05-2020 | creare: 26-05-2020 | Vizite: 658
Bibliografie
Dairy-rich diet linked to lower risks of diabetes and high blood pressure: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200518184910.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de lactate a fost asociat cu o majorare a densității osoase la bărbații peste 50 ani
  • Consumul de lactate scade riscul mortalității și al bolilor cardiovasculare
  • Cele mai bune lactate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum