Pentru a scădea riscul de fractură de șold alegeți iaurtul, nu laptele dulce

©

Autor:

Pentru a scădea riscul de fractură de șold alegeți iaurtul, nu laptele dulce
Un aport ridicat de lactate fermentate - ca iaurtul, în combinație cu un consum crescut de fructe și legume, a fost asociat cu o rată mai scăzută a fracturilor de șold la femei.

Studiul care a ajuns la această concluzie aparține universității Uppsala din Suedia și a fost publicat în revista Journal of Bone and Mineral Research.

Prof. Dr. Karl Michaëlsson și colegii au folosit datele a 38.071 de femei care au participat la un studiu național de cohortă între 1987 și 1997, pentru a determina în ce măsură sunt asociate consumul de lactate (lapte dulce pe de o parte, și lapte fermentat pe altă parte) și de fructe și legume cu fractura de șold.

În urma analizei s-a constatat că, față de aportul scăzut de lapte (mai puțin de un pahar/zi) și ridicat de fructe și legume (cel puțin cinci porții/zi), un aport ridicat de lapte și scăzut de fructe și legume a rezultat într-un coeficient de risc de 2,49 pentru fractură de șold. Coeficientul de risc la marii consumatori de lapte a fost redus doar moderat de un consum mare de fructe și legume.

Pe de altă parte, combinația între fructe, legume și iaurt a relevat un alt tipar: un coeficient de risc de 0,81 pentru cel puțin două porții iaurt/zi și cel puțin cinci porții fructe și legume/zi, comparativ cu consumul scăzut de fructe și legume, dar și de iaurt.

Autorii au concluzionat că tipul și cantitatea de produse lactate, precum și aportul de fructe și legume sunt asociate în mod diferit cu riscul de fractură de șold la femei.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 04-08-2019 | creare: 20-12-2017 | Vizite: 995
Bibliografie
Yogurt, but not milk, may lower hip fracture risk, link: https://medicalxpress.com/news/2017-12-yogurt-hip-fracture.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Produsele lactate fermentate și rolul lor imunitar
  • Iaurtul ar putea fi eficient în alungarea mirosului de usturoi
  • Consumul de iaurt susține sănătatea mușchilor scheletici
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum