Iei în greutate în weekend - câteva sfaturi ca să eviți asta

©

Autor:

Iei în greutate în weekend - câteva sfaturi ca să eviți asta
Înainte de a-ți da seama, un weekend de relaxare se poate transforma în două zile în care aduni calorii care subminează o săptămână în care ai urmat o alimentație sănătoasă. Obiceiurile alimentare individuale tind să se schimbe dramatic în timpul weekend-ului, fapt ce influențează o creștere rapidă în greutate.

Cercetările au arătat cât de mult poate afecta alimentația nesănătoasă din weekend dieta. Un studiu realizat de Obesity Research a arătat că americanii cu vârsta cuprinsă între 19 si 50 de ani consumă în jur de 115 calorii pe zi, în plus pe parcursul weekend-ului (de vineri până duminică) decât în celelalte zile ale săptămânii. Pe parcursul unui an, această abatere adaugă până la 17.940 de calorii în plus - sau aproximativ 5 kilograme în plus la greutate. (1)

Acestea sunt câteva sfaturi pentru a te bucura de zilele libere, evitând în același timp frenezia de a mânca necontrolat sau nesănătos în weekend.

Câștigi în greutate în weekend

Multe obiceiuri sănătoase pe care le avem în timpul săptămânii, cum ar fi apa care se află constant pe birou noastru și mâncatul la ore regulate, dispar în timpul weekendului. Mai mult, oamenii tind să mănânce mai mult pentru a răsplăti lipsurile sau anumite alimente pe care le-au evitat în timpul săptămânii. Supraalimentația, alimentele necorespunzătoare, săritul peste mese și consumul de alcool sunt toate motivele principale care pot cauza disfuncționalități grave ale organismului.

Fă mișcare

Weekend-ul este un moment potrivit pentru a face mai multă activitate fizică. La un studiu, participanții au trebuit să parcurgă aceeași distanță, dar unora li s-a spus că este un exercițiu, iar ceilalți credeau că trebuie doar să asculte muzică. Rezultatele au arătat că primii au fost mai obosiți și au consumat mai multe alimente care conțin zahăr la prânz. Așadar, ia în considerare aspectele pozitive ale activității pe care o realizezi și te vei simți mai fericit și vei pofti la mai puține gustări după antrenament.

Schimbarea constă în a găsi lucruri distractive pe care le puteți face în timpul liber și pe care nu le poți face în zilele de lucru. Spre exemplu, o oră de dans consumă în jur de 408 de calorii, o oră cu bicicleta arde 543 calorii, iar dacă ieși la plimbare cu câinele scapi de 237 calorii. La acestea se adaugă faptul că este un plus orice activitate fizică pe care decizi să o realizezi în cadrul naturii.

Acordă-ți permisiunea de a dormi până târziu

Dacă, de obicei adormi și te trezești în același timp, în fiecare zi a săptămânii și, ai cel puțin șapte ore de somn, în weekend poți dormi mai mult, fără să te îngrijorezi de acest aspect. Dacă nu ai avut atât de mult somn în timpul săptămânii, weekend-urile reprezintă un moment minunat pentru a recupera acest lucru, mai ales că pierderea de somn este legată de creșterea în greutate. (2)

Consumă un mic dejun delicios, dar și sănătos

Micul dejun poate reduce numărul de calorii pe care le consumi în restul zilei. Spre exemplu, dacă în mod obișnuit consumi iaurt fără grăsimi, încearcă unul cu 2-4% grăsimi și adaugă bucăți de mango tăiate, peste care poți adăuga miere. Alte posibilități pot fi vafele peste care adaugi unt de migdale și o banană tăiată. Sau taie un măr, pune-l în cuptorul cu microunde, apoi adăugă mărul cald și scorțișoara la fulgii de ovăz.

Fă un plan înainte să mănânci în oraș

În timpul săptămânii, ai multe mese, cum ar fi masa de prânz la birou, pe care o mănânci singur. La sfârșit de săptămână, oamenii își doresc de obicei să socializeze mai mult, iar cercetările arată că persoanele au tendința de a mânca aceleași porții precum cei cu care iau masa. (3) Spre exemplu, dacă prietenii tăi mănâncă mult - comandă un coș de pâine, cumpără băuturi - atunci și tu vei proceda într-un mod asemănător. O modalitate de a-ți menține autocontrolul este să alegi ceea ce vei mânca înainte de a intra într-un restaurant. Caută cât mai multe meniuri ale restaurantelor online, astfel încât să poți face alegeri sănătoase în avans.

Evită cocktail-urile

Pe lângă faptul că alcoolul se traduce în calorii goale, acesta conduce și la creșterea apetitului, motiv pentru care vei consuma mai mult. O modalitate de a reduce consumul este alternanța între a bea un pahar de apă minerală și o băutură alcoolică. De asemenea, apa descompune deshidratarea cauzată de alcool. (4)

Fă un masaj

Sau practică un alt tip de tehnică de detensionare, cum ar fi respirația profundă, yoga, citirea unei cărți sau meditația. Există o legătură strânsă între stres și creșterea în greutate, parțial datorită faptului că hormonii de stres precum cortizolul stimulează pofta de mâncare. (5)

Ia cu tine gustări sănătoase

Pentru mulți oameni, în special părinții care au copii la școală, weekend-urile pot fi o frenezie nonstop de a face comisioane și fără timp pentru o masă sănătoasă. În acest caz, gustările pe care le porți cu tine sunt cheia menținerii unei alimentații sănătoase. Specialiștii recomandă nuci, fructe precum banane, mere și portocale, caise uscate și smochine, brânză (poate sta în siguranță în afara frigiderului pentru câteva ore) și batoanele ambalate care conțin fructe, nuci și cereale integrale.

Pregătește-te pentru săptămâna viitoare

Weekend-urile sunt oportunități perfecte pentru a planifica săptămâna care urmează. Poți începe prin a programa antrenamentele, mesele și poți face o pregătire avansată pentru zilele săptămânii. Poți, de asemenea să speli și să tai legumele și poți găti gustări sănătoase din cereale integrale și proteine. (6)

Adu-ți aminte că caloriile din timpul weekend-ului se numără

Pentru mulți oameni, weekend-ul este un moment pentru a lua o pauză de la modul standard de a mânca în timpul săptămânii. Dar, dacă te oprești din a ține cont de caloriile pe care le consumi în aceste zile, cel mai imediat efect va fi creșterea în greutate. Persoanele care au diete de succes mănâncă în același mod șapte zile pe săptămână, potrivit datelor din National Weight Control Registry. (7)

Dacă planul de alimentație este nesustenabil pentru o săptămână întreagă, probabil că ar trebui să propui niște regulile mai comode și să stabilești o abordare mai realistă. De asemenea, reține că există și alte modalități decât să mănânci pentru a te răsplăti pentru eforturile alimentare pe care le-ai făcut în timpul săptămânii.

Data actualizare: 14-09-2018 | creare: 14-09-2018 | Vizite: 861
Bibliografie
1. Weekend Eating in the United States Is Linked with Greater Energy, Fat, and Alcohol Intake. Url: https://pubag.nal.usda.gov/pubag/downloadPDF.xhtml?id=48899&content=PDF
2. Sleep and obesity. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3632337/
3. The “social” facilitation of eating without the presence of others: Self-reflection on eating makes food taste better and people eat more. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031938417301506
4. Alcohol Consumption and Obesity: An Update. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4338356/
5. Can Long-Term Stress Make You Gain Weight? Study Finds a Link. Url: https://health.clevelandclinic.org/can-long-term-stress-make-you-gain-weight/
6. 9 Tricks to Lose Weight Over the Weekend. Url: https://www.rd.com/health/fitness/lose-weight-weekend/10/
7. A descriptive study of individuals successful at long-term maintenance of substantial weight loss.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9250100?dopt=Abstract
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: