Apa de gură

©

Autor:

Apa de gură
Apa de gură este un produs destinat unei igiene orale complete, dar care nu înlocuiește periajul dentar și folosirea aței dentare.

De ce să folosim apa de gură

Folosim apa de gură pentru că este un element complementar periajului dentar. Ea reprezintă o serie de beneficii evidente atât pentru confortul nostru zilnic dar și pentru starea generală de sănătate a cavității bucale.

Prin urmare, apa de gură normalizează echilibrul bacterian din cavitatea orală, oferă o respirație proaspătă și ajută parțial la diminuarea riscurilor apariției cariilor, a bolilor gingivale, implicit a celor parodontale.

Cum folosim apa de gură

După ce medicul dentist vă recomandă o anumită apă de gură, se citește cu atenție prospectul acesteia, pentru a evita eventualele reacții adverse. Clătirea cu apa de gură se face între 30 secunde și 1 minut.

Este important să nu menținem apa în aceeași parte a cavității bucale; ea trebuie să ajungă pe toate suprafețele interne ale cavității. Gargara cu acest produs ajută la diminuarea numărului de bacterii localizate la baza limbii.

Există o gamă largă de produse specifice de apă de gură:
  • apa de gură cu clorhexidină ajută în tratamentul și prevenirea gingivitei, protejează împotriva cariilor și tratează aftele, stomatitele protetice, ulcerațile orale, înlătură mirosurile puternice (halena). Are acțiune bactericidă, fungicidă, antiplacă, antiinflamatorie, analgezică și cicatrizantă. Sunt ape de gură care conțin uleiuri și glicerină, utilizate în inflamații gingivale, cu acțiune astringentă și antimicrobiană.
  • apa de gură fără alcool ameliorează sensibilitatea dinților și cicatrizează iritațiile mecanice ale mucoasei bucale, determinate de protezele dentare sau aparatele ortodontice.
  • apele de gură cu lidocaionă, fără alcool, nu irită mucoasa. Este un produs bine tolerat.
  • apa de gură care conține acid hialuronic cu greutate moleculară mare o utilizăm în: gingivite, hemoragii, retracții gingivale, parodontopatii, vindecări postoperatorii. Are proprietatea de a adera la mucoasa gingivală, ceea ce permite ca acidul hialuronic să rămână la nivelul mucoasei gingivale pentru o perioadă lungă de timp.

Să nu uităm că nici o apa de gură nu înlocuiește o igienă orală regulată, cu periaj zilnic și folosirea aței dentare.

Cereți sfatul medicului stomatolog și nu o folosiți în exces. Apa de gură poate schimba culoarea dinților, poate modifica percepția gustului, provoca dezechilibre bacterine în cavitatea orală, poate ucide bacteriile necesare creării nitritului esențial pentru dilatarea vaselor sanguine.

Data actualizare: 18-05-2019 | creare: 22-04-2016 | Vizite: 3798
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Știi ce se află în apa de gură pe care o folosești?
  • Apa de gură antiseptică reduce bacteriile parodontitei la pacienții cu diabet
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum