Aspect îmbătrânit al feței
Autor: Dr. Purtan Teodora
În zilele noastre, aspectul pielii faciale reprezintă un adevărat subiect de dezbatere medicală, extrem de important nu doar în cazul persoanelor tinere. Numeroase persoane, încă de la vârste tinere, se confruntă cu îmbătrânirea prematură a pielii feței; aceasta creează un aspect inestetic care imprimă persoanei în cauză un sentiment de disconfort și poate duce la scăderea stimei de sine.
Îmbătrânirea prematură a feței poate fi datorată stilului de viață nesănătos adoptat de către persoana în cauză sau poate fi datorată unor probleme de sănătate ale acesteia.
În prezent, au fost elaborate numeroase tehnici și tratamente inovative, pentru combaterea aspectului îmbătrânit al feței. Toate acestea acționează simptomatic, rezultatele putând fi evidențiate doar pe parcursul efectuării terapiei. Este însă extrem de importantă identificarea cauzei care duce la apariția unui aspect îmbătrânit al feței și tratarea sa corespunzătoare. În acest mod, rezultatele tratamentelor simptomatice vor putea fi evidențiate pe termen lung.
Care sunt însă principalele cauze care duc la apariția unui aspect îmbătrânit al feței și cum pot fi acestea corectate vom afla în cele ce urmează. [1], [2]
Cauzele aspectului îmbătrânit al feței
După cum spuneam anterior, îmbătrânirea pielii faciale poate fi datorată unui stil de viață nesănătos, cu numeroase excese și obiceiuri vicioase sau poate fi datorată unor afecțiuni ale individului în cauză.
Factori de risc ai îmbătrânirii pielii faciale, legați de adoptarea unui stil de viață nesănătos, sunt reprezentați de următoarele aspecte:
- Expunerea excesivă la soare. Razele UV reprezintă principalul inamic al pielii; este cunoscut faptul că, expunerea îndelungată la razele UV accelerează procesul de îmbătrânire a pielii. Expunerea la razele solare, fără utilizarea unei creme cu factor de protecție solară, duce la apariția unor pete pigmentare la nivelul pielii; umiditatea și elasticitatea pielii vor scădea, iar riscul de apariție a ridurilor va crește. Numeroase persoane care au prezentat pistrui la nivelul feței sau în alte zone ale corpului, expuse razelor solare, au observat faptul că, în urma expunerii îndelungate lasoare, pistruii s-au transformat în adevărate pete maro.
Totodată, epunerea îndelungată a pielii la razele solare se asociază unui risc crescut de apariție a cancerului de piele.
- Fumul de țigară. Fumul de țigară dăunează sănătății pielii, datorită substanțelor chimice aflate în componența sa, care intră în contact cu pielea feței și sunt absorbite la acest nivel. Aceste componente chimice ale fumului de țigară acționează negativ asupra pielii și a întregului organism, prin scăderea nivelului de vitamină C, un puternic antioxidant care pe lângă numeroasele efecte benefice pe care le are asupra pielii și a întregului organism, asigură întărirea sistemului imunitar.
Studiile realizate pe acest subiect au demonstrat faptul că, expunerea îndelungată a pielii la fumul de țigară, duce la scăderea umidității acesteia, crescând riscul de apariție a ridurilor faciale. De asemenea, s-a constatat faptul că, persoanele fumătoare de mult timp prezintă o nuanță gălbuie, nesănătoasă a tenului, iar tinerii aflați în jurul vârstei de 20 de ani, care fumează, prezintă încă de la această vârstă riduri faciale.
- Expunerea la temperaturi extreme (frig sau căldură). Temperaturile scăzute duc la îmbătrânirea pielii faciale prin uscarea excesivă a acesteia (reducerea umidității la acest nivel). Pe de altă partă, temperaturile crescute favorizează îmbătrânirea pielii faciale prin creșterea umidității la acest nivel, care poate facilita dezvoltarea locală a diferiților agenți patogeni, în caz de atingere a feței cu mâinile murdare sau în caz de expunere a acesteia la factori poluanți (precum praful etc. ).
- Lipsa activităților fizice. Antrenamentul fizic regulat nu doar că asigură îmbunătățirea calității vieții și a aspectului fizic al persoanei în cauză, ci acționează și asupra pielii, prin creșterea elasticității și îmbunătățirea circulației sangvine la acest nivel.
- Stresul psiho-emoțional. În condiții de stres psiho-emoțional intens, musculatura feței se contractă, imprimând o expresie încruntată a feței. Aceasta va duce în cele din urmă la apariția ridurilor faciale.
- Privarea de somn. Lipsa somnului nu se asociază doar stărilor de oboseală extremă; apariția cearcănelor și a pungilor sb ochi este expresia specifică privării de somn.
- Poziția adoptată în timpul somnului. Modul în care dormim poate influența aspectul pielii faciale. Adoptarea anumitor poziții în timpul somnului pot fi asociate apariției anumitor riduri faciale cunoscute sub denumirea de, , linii de somn”, care devin permanente în timp și chiar tind să se accentueze. De cele mai multe ori, liniile de somn apar pe frunte la bărbați, la nivelul pomeților și a bărbiei la femei.
- Obiceiurile alimentare nesănătoase. Alimentație hipercalorică poate determina apariția unui aspect îmbătrânit al feței, prin depunerea de țesut adipos la acest nivel.
Cât privește problemele de sănătate, principalele afecțiuni care pot determina apariția unui aspect îmbătrânit al feței, sunt reprezentate de următoarele afecțiuni:
- afecțiunile cardiovasculare (care pot determina îmbătrânirea prematură a pielii, prin scăderea aportului local de oxigen, secundară reducerii circulației sangvine la acel nivel)
- afecțiunile metabolice (precum diabetul zaharat, sindromul Cushing, etc., care pot favoriza apariția edemelor faciale)
- afecțiunile endocrinologice (precum hipertiroidismul, etc., care imprimă un aspect îmbătrânit al pielii faciale, prin apariția edemului facial și uscăciune tegumentară)
- boli renale (favorizează apariția unui aspect îmbătrânit al feței prin apariția edemului facial și a pungilor sub ochi)
- boli alergice (favorizează apariția cearcănelor)
- anumite afecțiuni hematologice, precum anemi, caracterizată prin uscăciune tegumentară (aspect care favorizează apariția ridurilor). [1], [2], [3]
Prevenirea îmbătrânirii pielii faciale
Prevenirea apariției unui aspect îmbătrânit al feței poate fi realizată prin combaterea factorilor de risc. Aceasta presupune respectarea următoarelor măsuri:
- evitarea expunerii îndelungate a pielii faciale la razele solare și evitarea bronzării artificiale
- utilizarea, în timpul expunerii la razele solare, a cremelor de protecție solară (cu factor de protecție de 30 sau mai mare)
- evitarea utilizării produselor faciale autobronzante
- hidratare corespunzătoare
- spălarea feței de două ori pe zi cu ajutorul unui produs de curățare a feței și clătirea acesteia cu apă călduță
- renunțarea la excesele alimentare și adoptarea unui regim alimentar echilibrat
- renunțarea la fumat
- evitarea expunerii la temperaturi extreme (frig sau căldură)
- combaterea stresului psiho-emoțional
- respectarea unui program regulat de antrenament fizic
- respectarea orelor de somn și de odihnă.
De asemenea, în caz de apariție a unui aspect îmbătrânit al feței în contextul anumitor afecțiuni cronice, se recomandă tratarea corespunzătoare a acestora. [1], [2], [4]
Combaterea aspectului îmbătrânit al feței
Pentru combaterea eficientă, cel puțin pentru o perioadă limitată de timp, a aspectului îmbătrânit al feței, sunt disponibile anumite tratamente medicamentoase, procedee terapeutice inovative sau chiar intervenții chirurgicale estetice.
Tratamentele medicamentoase constau în injectarea diferitelor substanțe la nivelul pielii faciale, precum toxină botulinică (precum Botox, Xeomin, Dysport), acid hialuronic sau utilizarea diferitelor creme antiîmbătrânire, pe bază de vitamina C, coenzima Q10, aloe vera, colagen etc.
Procedeele terapeutice inovative de corectare al aspectului îmbătrânit al feței sunt disponibile în majoritatea cabinetelor de dermatologie și sunt reprezentate de radiofrecvența, terapia facială cu ultrasunete, terapia cu celule stem, peelingul chimic, liftingul facial, dermabraziunea și microdermabraziunea.
Terapia prin radiofrecvență pentru întinerirea pielii faciale (radiofrecvența facială) conferă elasticitate și fermitate pielii faciale prin utilizarea undelor electromagnetice care pătrund în toate cele trei straturi ale pielii (epiderm, derm și hipoderm) și stimulează producerea fibrelor de colagen și elastină.
Peelingul chimic asigură întinerirea pielii faciale prin aplicarea la acest nivel a unor substanțe chimice care exfoliază pielea, asigură îndepărtarea celulelor moarte și stimulează procesele de regenerare ale pielii. Peelingul facial este util pentru ameliorarea ridurilor faciale, reducerea și eliminarea petelor pigmentare de la nivelul pielii, corectarea imperfecțiunilor și a cicatricilor faciale, secundare acneei.
Terapia cu ultrasunete pentru corectarea aspectului îmbătrânit al pielii constă în aplicarea ultrasunetelor la nivelul zonelor afectate ale pielii faciale. Acestea acționează mecanic (realizează un micromasaj intern), termic (creșterea temperaturii locale, cu stimularea producției de colagen) și biologic (asigură relaxarea musculaturii faciale și îmbunătățirea circulației sangvine locale prin dilatarea vaselor de sânge).
Dermabraziunea asigură corectarea aspectului îmbătrânit al feței prin îndepărtarea stratului superficial al epidermului (strat marcat de prezența celulelor moarte) cu ajutorul unei perii electrice sau unui sistem cu microcristale neșlefuite. Aceste dispozitive asigură exfolierea pielii și îndepărtarea celulelor moarte prin efectuarea unor mișcări rotative extrem de rapide.
Microdermabraziunea poate reduce semnele de îmbătrânire ale pielii prin eliminarea stratului superficial al epidermului. Aceasta se realizează cu ajutorul unui dispozitiv care pulverizează și întinde cristale fine pe suprafața pielii faciale, care asigură procesul de exfoliere al pielii.
Tratamentul cu celule stem pentru combaterea îmbătrânirii faciale constă în recoltarea celulelor stem ale pacientei, din zone ale corpului bogate în țesut adipos și injectarea lor la nivelul facial.
Cât privește intervențiile chirurgicale de corectare a semnelor de îmbătrânire ale feței, liftingul facial constă în îndepărtarea excesului de piele și țesut adipos de la nivel facial, cu întărirea țesuturilor subcutanate și a musculaturii faciale, iar blefaroplastia constă în eliminarea excesului de piele și de țesut adipos de la nivelul pleoapelor și este extrem de utilă pentru eliminarea pungilor de sub ochi. Pentru obținerea unor rezultate cât mai eficiente, se recomandă combinarea liftingului facial cu blefaroplastia superioară și inferioară. [1], [2], [4]
- Ten foarte imbatranit la 22 ani
- Am 17 ani si ten ca la 40
- Piele imbatranita prematur
- Toxidermie?
- Ajutor ! Riduri la 24 ani