Impactul apolipoproteinei E ε4 (APOE4) asupra mortalității

©

Autor:

Impactul apolipoproteinei E ε4 (APOE4) asupra mortalității

Un studiu recent publicat în revista "Scientific Reports" explorează impactul nivelurilor de apolipoproteină E ε4 (APOE4) asupra riscului de mortalitate. Acest genotip este bine cunoscut pentru rolul său în creșterea riscului de Alzheimer tardiv, dar și în bolile cardiovasculare și în deteriorarea cognitivă. În același timp, APOE4 pare să reducă riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer.

 

Context

Genotipul APOE4 (Apolipoprotein E ε4) este o variantă a genei APOE.

Genei APOE codifică o proteină numită apolipoproteină E. Această proteină joacă un rol important în metabolismul lipidelor și este implicată în transportul colesterolului în sânge.

Există trei variante majore ale genei APOE: APOE2, APOE3 și APOE4. Fiecare persoană moștenește două copii ale unei variante APOE, unul de la fiecare părinte.

 

APOE4 este un factor de risc genetic cunoscut pentru Alzheimer-ul tardiv. Pe lângă aceasta, purtătorii acestui gen au un risc crescut de boli cardiovasculare și deteriorare cognitivă, dar și un risc redus pentru multe tipuri de cancer. Efectele asupra mortalității legate de bolile cardiovasculare și cancer sunt opuse, ceea ce sugerează o heterogenitate semnificativă în îmbătrânirea cognitivă și riscul de mortalitate printre purtătorii de APOE4.

 

Despre studiu

În studiul actual, cercetătorii au folosit un model de supraviețuire cu risc concurent pentru a analiza asociațiile heterogene între APOE4 și diferite cauze ale declinului cognitiv legat de Alzheimer sau ale decesului. Au fost estimate ratele de hazard specifice cauzei (HRs) pentru fiecare tip de deces. Datele de autopsie cerebrală au fost obținute din depozitul National Alzheimer's Coordinating Center (NACC), unde toate centrele de cercetare active în Alzheimer din Statele Unite ale Americii trimit date.

 

Rezultatele studiului

Comparativ cu non-purtătorii și cu purtătorii cu ușoară neuropatologie Alzheimer la deces, purtătorii de APOE4 cu o neuropatologie Alzheimer mai importantă evaluată prin autopsie au avut un risc crescut de mortalitate. În plus, riscul de decese legate de boli cardiovasculare a fost, de asemenea, mai mare printre purtătorii de APOE4 cu cantități mari de neuropatologie Alzheimer.

 

Concluzii

Rezultatele studiului necesită studii ulterioare pentru a explora interacțiunile, mecanismele potențiale și factorii care protejează purtătorii de APOE4 împotriva îmbătrânirii cognitive aberante și prelungesc durata lor de viață. Studiile viitoare ar trebui, de asemenea, să investigheze diferite tipuri de măsuri preventive pentru a reduce acest risc în populațiile vulnerabile.


Data actualizare: 15-09-2023 | creare: 15-09-2023 | Vizite: 334
Bibliografie
Lower mortality risk in APOE4 carriers with normal cognitive ageing
https://www.nature.com/articles/s41598-023-41078-5
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum