Impactul contraceptivelor hormonale asupra creierului, studiat cu ajutorul animalelor
Autor: Domșa Dariana

Contraceptivele hormonale, folosite pe scară largă în special cu scopul prevenirii sarcinilor nedorite, oferă numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv o creștere a protecției împotriva anumitor tipuri de cancer. În ciuda beneficiilor evidente, utilizarea contraceptivelor hormonale este asociată și cu o serie de efecte adverse, cel mai frecvent dintre aceatea fiind modificarea stării de spirit. Potrivit statisticilor, aproximativ 30 de milioane de utilizatori ai contraceptivelor hormonale, ceea ce reprezintă între 4% și 10% dintre totalul utilizatorilor, vor dezvolta simptome de depresie sau anxietate la un moment dat pe parcursul tratamentului.
În cadrul studiului actual, cercetătorii au evaluat studii anterioare, efectuate la oameni sau animale, care au analizat utilizarea contraceptivelor hormonale. Cercetătorii au subliniat cum modelele animale de laborator pot deveni un instrument esențial pentru extinderea cunoștințelor cu privire la mecanismele prin care contraceptivele hormonale afectează creierul, răspunsurile la stres și riscul de depresie.
Unul dintre principalele avantaje oferite de studiile experimentale efectuate pe animale este acela al posibilității de a modifica în mod sistematic formulările de hormoni utilizate, vârsta la care începe expunerea la acestea, istoricul expunerii la stres și interacțiunile dintre stres și utilizarea contraceptivelor hormonale.
sursa: News Medical
foto: Africa Studio / Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Legături strânse între ageism și sănătate
- Poluarea luminoasă poate cauza insomnie în rândul vârstnicilor
- Nurcile, pisicile sau câinii pot să devină purtători ai unor agenți patogeni periculoși pentru om
- Un nou studiu relevă un potențial cerc vicios între satisfacția dintre parteneri și sănătatea mintală în cazul bărbaților
- Anticonceptionalele laurina
- Contraceptivele si medicamentele
- Anticonceptionale prescrise de medic de specialitate sau direct din farmacie?
- Posibil sa fi ramas insarcinata in cazul... am uitat pastila?
- Nelamurire administrarea contraceptivelor
- Anticonceptionale si sunatoarea
- Anticonceptionalele deregleaza menstruatia ?
- Anticonceptionalele yaz!va rog
- Iau anticonceptionale.. dupa cat timp ar trebui sa incerc sa raman gravida?
- Ac Stodette-intarziere