Impactul dietei cu un conținut scăzut de carbohidrați și bogată în FODMAP asupra diabetului

Autorii explică faptul că termenul de FODMAP include carbohidrați precum oligozaharidele, dizaharidele și monozaharidele, ce, datorită dimensiunii reduse a lanțului glucidic, pot fi fermentate și digerate mai ușor. În plus, printre cele mai comune substanțe din această clasă se numără lactoza, fructanii, fructoza, sorbitolul și manitolul, toate acestea fiind asociate anterior cu scăderi ale incidenței sindromului de intestin iritabil, ce determină pacienților dureri abdominale și flatulență. De asemenea, specialiștii subliniază faptul că dietele bogate în FODMAP induc îmbunătățiri ale răspunsurilor glicemice și ale sensibilității la insulină prin mecanisme bazate pe creșterea cantității de bacterii producătoare de SCFA, precum Akkermansia muciniphila și Bifidobacterium, scăzând totodată și permeabilitatea intestinală, prin care se obține o stimulare a secreției de insulină.
Dietele bogate în acest tip de glucide au potențialul de a crește cantitatea de microorganisme benefice de la nivel intestinal, obținându-se astfel o îmbunătățire a metabolismului lipidic și glucidic, precum și a competenței sistemului imunitar. Această concluzie a reieșit în urma evidențierii efectelor negative asupra prevalenței bacteriilor saprofite din cadrul microflorei intestinale, la pacienții ale căror diete au conținut cantități scăzute de FODMAP. Cercetătorii apreciază că efectele benefice ale acestor carbohidrați nu sunt lipsite de riscuri, întrucât studiile anterioare au arătat faptul că acestea pot determinat manifestări precum dureri abdominale, balonare, constipație sau diaree. Acesta este, de altfel, și motivul pentru care autorii sugerează ca persoanele care doresc să folosească această dietă în vederea controlării glicemiei să adopte un consum de FODMAP cuprins între 1.200 și 1.500 de kcal, pentru persoanele de sex feminin, și cuprins între 1.500 și 1.800 de kcal, pentru cele de sex masculin, astfel încât efectele negative să fie cât mai reduse.
sursa: News Medical
foto: Rimma Bondarenko / Shutterstock.com
Data actualizare: 06-09-2022 | creare: 06-09-2022 | Vizite: 596
Bibliografie
A low-energy, high FODMAP diet in prediabetes and diabetes?, link: https://www.news-medical.net/news/20220810/A-low-energy-high-FODMAP-diet-in-prediabetes-and-diabetes.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un nou studiu arată eficiența pe termen lung a bypassului gastric în tratarea diabetului de tip 2 și a obezității
- Un nou tip de „terapie în etape” poate deveni o strategie eficientă pentru boala oculară diabetică
- Obezitatea crește riscul de diabet de tip 2, indiferent de predispoziția genetică
- Rădăcina de Rhodiola rosea ar putea fi benefică pentru gestionarea diabetului de tip 2
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Diabet insipid
- Diabetul gestational
- Diabetul zaharat
- Cetoacidoza diabetica
- Picior diabetic
- Retinopatia diabetica
- Fenomenul Somogyi
- Ulcerele diabetice (mal perforant plantar)
- Boala buloasa a diabetului
- Diabetul in sarcina
- Sfaturi pentru persoanele cu diabet
- Regim diabet
- Indulcitorii artificiali - o alternativa sigura pentru zahar?
- Diabet zaharat
- Dieta Low FODMAP
- Noile clasificări ale diabetului zaharat 2018 (5 tipuri)
- Oul crește riscul cardiovascular la pacienții cu diabet tip 2?
- Zahărul și diabetul - ce trebuie să știi
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Invinge diabetul
- Diabetul in sarcina
- Diabetul si ochii
- De ce in diabet recent facut variatiile de glicemie sunt mari de la hipo la hiper?
- Diabetul si medicamentatia
- Analiza diabet
- Alimentatie in diabet
- Diabetul si supradoza de insulina