Obezitatea crește riscul de diabet de tip 2, indiferent de predispoziția genetică

©

Autor:

Obezitatea crește riscul de diabet de tip 2, indiferent de predispoziția genetică
Potrivit unui studiu publicat în Diabetologia, obezitatea crește riscul de Diabet de tip 2 de cel puțin 6 ori, indiferent de predispoziția genetică.
Studiul a inclus 4.729 de participanți care au dezvoltat diabet de tip 2 pe o perioadă mediană de 14,7 ani de monitorizare, precum și un grup control de 5.402 indivizi. Vârstă medie a fost de 56,1 ani, iar 49,6% erau femei. Dintre toți participanții, 21,8% erau obezi, 43% erau supraponderali, iar 35,2% erau normoponderali. De asemenea, 40% aveau un stil de viață favorabil, 34,6% aveau un stil de viață intermediar, iar 25, 4% aveau un stil de viață nefavorabil.

Predispoziția genetică s-a stabilit pe baza unui scor de risc genetic (GRS), care includea 193 de variante genetice cunoscute pentru diabetul de tip 2. Stilul de viață a fost evaluat printr-un scor care includea alimentația, fumatul, consumul de alcool și activitatea fizică.

Rezultatele au arătat că persoanele obeze aveau un risc de aproximativ 6 ori mai crescut de a dezvolta diabet de tip 2, în comparație cu cele normoponderale. De asemenea, cei supraponderali aveau un risc de 2,4 ori mai crescut. Din punct de vedere al riscului genetic, persoanele cu cele mai mari scoruri GRS erau de două ori mai predispuse să dezvolte diabet de tip 2. Indivizii cu cel mai nesănătos stil de viață erau cu 18% mai predispuși să facă diabet.

Persoanele obeze, care aveau scor mare GRS și stil de viață nefavorabil aveau un risc de 14,5 ori mai crescut de diabet, în comparație cu normoponderalii având scor GRS mic și stil de viață favorabil. Mai mult, chiar și participanții obezi cu scor GRS mic și stil de viață favorabil aveau risc de 8,4 ori mai crescut de diabet.

Descoperirea sugerează că diabetul de tip 2 poate fi prevenit prin atingerea unei greutăți optime și printr-un stil de viață sănătos, la toate grupele genetice de risc.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-04-2020 | creare: 27-04-2020 | Vizite: 602
Bibliografie
Obesity is a critical risk factor for type 2 diabetes, regardless of genetics: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200415185837.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum