Impactul izolării sociale asupra îmbătrânirii biologice și riscului de deces

©

Autor:

Impactul izolării sociale asupra îmbătrânirii biologice și riscului de deces
Izolarea socială, un determinant psihosocial crucial al sănătății, este asociată cu efecte negative pentru sănătate, cheltuieli medicale mai mari și rate crescute de spitalizare. Deși există dovezi substanțiale ale impactului izolării sociale asupra sănătății, screeningul pentru izolare și singurătate este adesea neglijat în controalele medicale. Dincolo de efectele dăunătoare ale izolării sociale asupra bunăstării emoționale și sănătății mintale, aceasta este recunoscută și ca un factor de risc pentru boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, control slab al diabetului zaharat și o rată mai mare de mortalitate.
Vârsta biologică oferă o estimare mai bună a funcției fiziologice generale și a bunăstării comparativ cu vârsta cronologică. S-a demonstrat că o deviație mai mare a vârstei biologice estimate de la vârsta cronologică corelează cu un risc mai mare de rezultate negative ale sănătății. Diverse modele au fost dezvoltate în încercarea de a determina mai bine vârsta biologică, implicând în mare parte studii epigenetice și măsurarea parametrilor biochimici. Cercetătorii au dezvoltat anterior un model de electrocardiografie cu 12 derivații activată de inteligența artificială (AI-ECG) pentru a estima cu o precizie ridicată vârsta biologică a unei persoane. Am demonstrat în continuare că o diferență pozitivă între estimarea vârstei AI-ECG și vârsta cronologică (Age-Gap) este corelată cu un risc crescut de mortalitate cardiovasculară și totală, chiar și după ajustarea pentru factorii de risc cardiovasculari.

În timp ce există dovezi extinse ale rolului substanțial al determinanților sociali asupra sănătății, înțelegerea noastră a impactului izolării sociale asupra vârstei biologice este limitată. Studiul de la Mayo Clinic a avut ca scop investigarea rolului izolării sociale asupra îmbătrânirii biologice, prin intermediul metodei noi a algoritmului activat de AI al estimării vârstei ECG.

Rezultate principale

În perioada studiului din 2019 până în 2022, au fost completate un total de 904.341 de sondaje. După eliminarea duplicatelor și aplicarea criteriilor de includere și excludere, 280.324 de indivizi unici au fost incluși în studiu pentru analiză ulterioară. Vârsta cronologică medie a fost de 59,8 ± 16,4 ani, 50,9% fiind femei, iar 86,3% fiind albi non-hispanici. Diferența medie de vârstă a fost de -0,2 ± 9,16 ani.

Istoricul medical anterior a fost remarcabil pentru hipertensiune în 33%, hiperlipidemie în 18,8% și diabet în 11,8% dintre participanți. În general, un scor SNI (Indexul rețelelor sociale) scăzut a fost asociat cu o prevalență mai mare a comorbidităților. Detaliile caracteristicilor de bază și distribuția lor în funcție de diferitele stări de izolare socială sunt prezentate în tabelul 2.

Analiza de regresie liniară univariabilă a arătat o asociere semnificativă între izolarea socială și Age-Gap. Modelul liniar generalizat ajustat a arătat că SNI total a fost independent asociat cu diferența de vârstă. Analiza secundară în fiecare grup de vârstă a relevat că asocierea dintre SNI și Age-Gap a fost semnificativă în toate grupele de vârstă, cu un efect mai pronunțat găsit la adulții mai tineri.

Concluzii

Acest studiu pe o cohortă largă de populație a demonstrat asocierea independentă a izolării sociale cu îmbătrânirea accelerată și un risc mai mare de mortalitate, chiar și după controlul pentru demografie și comorbidități clinice. Astfel, studiul actual subliniază rolul izolării sociale ca țintă potențială în reducerea îmbătrânirii și mortalității.

sursa: News Medical

Data actualizare: 22-03-2024 | creare: 22-03-2024 | Vizite: 278
Bibliografie
Social isolation may accelerate biological aging and raise mortality risk, link: https://www.news-medical.net/news/20240321/Social-isolation-may-accelerate-biological-aging-and-raise-mortality-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Izolarea socială afectează negativ prognosticul pacienților cu boli cardiovasculare
  • Izolarea socială este asociată unui risc mai mare de mortalitate prematură
  • Structura creierului este influențată de mediul social. Concluziile unui studiu desfășurat în Antarctica
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum