Impactul sindromului metabolic asupra ficatului în contextul consumului intens de alcool

©

Autor:

Impactul sindromului metabolic asupra ficatului în contextul consumului intens de alcool
Un studiu efectuat de cercetătorii de la Keck Medicine oferă informații relevante cu privire la impactul consumului intens de alcool asupra ficatului în cazul persoanelor care suferă de sindrom metabolic. Sindromul metabolic este o afecțiune complexă, caracterizată prin prezența unui grup de condiții medicale (cum ar fi grăsimea abdominală, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și glicemia crescută) care sporesc riscul de boli cardiovasculare, diabet, accident vascular cerebral și alte probleme grave de sănătate.
De-a lungul ultimilor 20 de ani, numărul de persoane cu sindrom metabolic a crescut semnificativ în Statele Unite. Studiile anterioare au arătat că acest sindromul metabolic provoca anomalii hepatice. Prin urmare, cercetătorii au formulat ipoteza că sindromul metabolic poate fi un factor important în creșterea inexplicabilă a bolilor hepatice avansate. Pentru a evalua impactul consumului de alcool și al sindromului metabolic asupra ficatului, cercetătorii au analizat datele de la National Health and Nutrition Examination Survey. În cadrul studiului, consumul intens de alcool a fost definit ca două băuturi pe zi pentru femei și trei băuturi pe zi pentru bărbați.

Studiul a relevat că un consum intens de alcool poate avea efecte mai dăunătoare asupra ficatului persoanelor cu sindrom metabolic, comparativ cu cele care nu suferă de această afecțiune. Efectele nocive ale alcoolului asupra ficatului sunt bine-cunoscute, însă studiul actual arată că interacțiunea dintre sindromul metabolic și consumul de alcool poate multiplica efectul dăunător al alcoolului asupra ficatului, sporind semnificativ riscul de boală hepatică avansată.

Autorul principal al studiului, Brian P. Lee, hepatolog și specialist în transplant hepatic, a explicat că „sindromul metabolic și alcoolul interacționează în așa fel încât ele multiplică efectul alcoolului asupra ficatului, riscul de boală hepatică avansată în rândul consumatorilor mari de alcool fiind mai mult decât dublu. Consumul de alcool este dăunător pentru ficat, dar mai ales pentru acest segment al populației”.

Descoperirile evidențiază importanța monitorizării atente a consumului de alcool și a gestionării sindromului metabolic în rândul persoanelor care prezintă această combinație de factori de risc. De asemenea, rezultatele subliniază necesitatea dezvoltării și implementării unor strategii de sănătate publică care să abordeze atât consumul de alcool, cât și sindromul metabolic într-un mod integrat. Educația și conștientizarea cu privire la riscurile asocitate acestor factori de risc sunt esențiale în promovarea sănătății hepatice și prevenirea complicațiilor severe.

sursa: News Medical
foto: Keck Medicine of USC (Shutterstock)

Data actualizare: 15-05-2023 | creare: 15-05-2023 | Vizite: 390
Bibliografie
Heavy alcohol use may be more damaging to the liver for people with metabolic syndrome, link: https://www.news-medical.net/news/20230511/Heavy-alcohol-use-may-be-more-damaging-to-the-liver-for-people-with-metabolic-syndrome.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Oamenii de știință au identificat neuronii responsabili de dorința de a consuma alcool
  • Infecția cu citomegalovirus la femei ar putea crește riscul pentru diabet și boli cardiovasculare
  • Sindromul metabolic, noul „ucigaș silențios”
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum