Consumul cronic de alcool inhibă absorbția unor vitamine esențiale

©

Autor:

Consumul cronic de alcool inhibă absorbția unor vitamine esențiale
Consumul cronic de alcool poate afecta negativ homeostazia vitaminei C și acțiunea acesteia la nivelul celulelor acinare pancreatice, crescând riscul de pancreatită și de alte afecțiuni ale pancreasului, conform unui studiu publicat în Jurnalul American de Fiziologie Celulară.

Pancreasul produce enzime specifice necesare pentru digestia alimentelor și a hormonilor, cum ar fi insulina, sau pentru depozitarea energiei din alimente. Afecțiunile pancreasului pot cauza probleme digestive, malnutriție sau diabet.

Pancreatitele cronice alcoolice apar de obicei după aproximativ 10 ani de consum crescut de alcool, riscul depinzând de cantitatea de alcool consumată. Consumul de alcool slăbește rezistența pancreasului, făcându-l vulnerabil la boli.

Pentru funcționarea corespunzătoare a pancreasului, celulele acestuia necesită o cantitate suficientă de vitamine, care provin din circuitul sangvin. Slăbirea pancreasului din cauza expunerii la alcool pare a fi corelată cu absorbția redusă a vitaminelor de către organism.

Studiul curent s-a axat pe relația dintre consumul de alcool și absorbția vitaminei C. A fost identificată inițial proteina transportoare a vitaminei C (SVCT-2), cea responsabilă de transportul vitaminei C la celulele pancreatice. Ulterior, celulele pancreatice de la grupuri de cobai au fost expuse unor cantități de alcool similare cu cele ale concentrației de alcool din sângele alcoolicii cronici, iar unui alt grup de cobai i-a fost administrată pe cale alimentară o concentrație de alcool. În cazul ambelor experimente s-a observat o blocare a absorbției celulare a vitaminei C.

Reducerea nivelului de vitamina C și a altor nutrienți esențiali afectează activitatea celulară a pancreasului, crescând predispoziția acestuia la diferite afecțiuni și leziuni.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 16-06-2019 | creare: 16-05-2016 | Vizite: 3905
Bibliografie
Chronic drinking interferes with absorption of critical vitamins by pancreas, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/310256.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Oamenii de știință au identificat neuronii responsabili de dorința de a consuma alcool
  • Iată care este singurul supliment ce ar putea preveni răceala
  • Care este singurul supliment de care ai nevoie pentru răceală?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum